Uzdrawiająca moc czosnku

Uzdrawiajaca moc czosnku
123rf.com

Czosnek jadalny obok cebuli, pora, szczypiorku oraz innych warzyw cebulowych należy do rodzaju allium. Historia wykorzystania czosnku sięga kilku tysięcy lat. Przypisywano mu magiczną moc, chroniącą przed urokami, wampirami i złymi mocami. W pewnym okresie używano go również jako środka płatniczego. W niektórych kulturach uznawany był za afrodyzjak.
Również medycyna poznała się na jego właściwościach – w medycynie ludowej używany przy leczeniu ran, ukąszeniach owadów, bólach zębów oraz chorobach skórnych. W zasadzie każda apteczka dawnego medyka zawierała czosnek. Roztarty czosnek wykorzystywano w przypadku trudno gojących się ran i oparzeń, posiekany natomiast dodawano do mleka i w ten sposób leczono przeziębienia, zmniejszano gorączkę oraz różne dolegliwości układu pokarmowego.

Współcześnie wykorzystuje się jego często właściwości bakteriobójcze, chociaż warto pamiętać, że czosnek ma dużą wartość odżywczą. Badania wykazały, że w główkach czosnku znajdują się niemal wszystkie witaminy, mikro- oraz makroelementy.

Czosnek jadalny ma charakterystyczną główkę, która składa się z różnej liczby pojedynczych cebulek, tzw. ząbków, zrośniętych piętkami, a całość jest okryta wspólnymi suchymi łuskami i nazywana jest główką. Barwa łusek może być biała, fioletowa, purpurowa, różowa. Masa główki zazwyczaj nie przekracza kilkudziesięciu gramów.

Właściwości odżywcze i lecznicze

We współczesnej medycynie docenia się jego skuteczność, która wynika nie tylko z obecności witamin, ale allicyny, trójsiarczku dwuallilu, substancji o silnym działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybicznym oraz przeciwwirusowym. Z tego względu kanapka z dodatkiem posiekanego „ząbka” czosnku może działać tak skutecznie jak nie jeden antybiotyk.

Polecany jest w stanach przeziębieniowych, infekcji górnych dróg oddechowych, a także w łagodzeniu objawów grypy. Ta niezwykła moc dezynfekująca czosnku sprawia, że wykorzystywany jest też wtedy, gdy zachodzi konieczność udrożnienia nosa i złagodzenia kaszlu. Potrzeba naprawdę niewiele, bo wystarczy jeden ząbek czosnku dziennie, by znacznie wzmocnić siły odpornościowe własnego organizmu i w ten sposób zwiększyć swoje szanse w walce z różnego typu wirusami i bakteriami.