Premiera książki Karoliny i Macieja Szaciłło pt. „Zdrowa tarczyca”

Hashimoto dotyka co trzecią kobietę na świecie. Jak rozpoznać, czy jesteś w grupie zagrożenia? Jaką dietę stosować, by zapobiegać chorobom tarczycy? Jaki jest najbardziej naturalny sposób powrotu do zdrowia? Co, oprócz diety, może przyspieszyć powrót do równowagi hormonalnej?

Karolina i Maciej Szaciłło, eksperci od zdrowego żywienia, postanowili zmierzyć się z problemami tarczycy holistycznie – zarówno przy pomocy ajurwedy, jak i współczesnej dietetyki.

Efektem jest nowa książka autorów pt. Zdrowa tarczyca, która ma swoją premierę 28 lutego 2018.

Holistyczne podejście do problemów tarczycy

Zajmować się wszystkim naraz, to tak jakby nie zajmować się niczym wystarczająco dobrze. W przypadku zdrowia jest odwrotnie. Jak podkreśla ajurweda (najstarsza nauka o zdrowiu) nasze zdrowie jest procesem wielopoziomowym. Gdy mamy, więc do czynienia z diagnozą konkretnej choroby tarczycy, holistyczne podejście, nie tylko dobrze wpłynie na leczenie, ale może poprawić jakość życia. Równowagę hormonalną można przy wczesnych stadiach choroby osiągnąć bez środków farmaceutycznych, a w przypadku zaawansowanych zaburzeń tarczycy, znacząco zmniejszając ich ilość. Ta wiedza w książce Zdrowa tarczyca została przełożona na praktykę, którą każdy może wdrożyć do codziennego życia dzięki prostym rozwiązaniom bazującym na ogólnie dostępnych składnikach i metodach.

„Hashimoto jest najpowszechniejszą chorobą autoimmunologiczną na Ziemi, która – jak podają niektóre źródła – dotyka co trzecią kobietę na świecie!”

Centrum dowodzenia

Tarczyca to w pewnym sensie centrum dowodzenia naszym organizmem. Nie przez przypadek nazywana jest „królową gruczołów wydzielania wewnętrznego”. Hormony produkowane przez tarczycę rozprowadzane są po całym ciele i wpływają na pracę serca, metabolizm, ciśnienie krwi, cykl menstruacyjny. Zaburzenia pracy tego gruczołu, przekładają się na problemy prawie z każdą częścią ciała. Są przyczyną szeregu dolegliwości, od apatii i depresji, po irytację i nerwowość. Problemy z tarczycą (w tym najczęściej występujące przewlekłe zapalenie gruczołu tarczowego typu Hashimoto) nie dotyczą jedynie kobiet, coraz częściej dotykają także mężczyzn.

Mapa drogi do równowagi hormonalnej

Książka Zdrowa tarczyca to kompendium wiedzy, podzielone na rozdziały, które wspólnie tworzą kompleksowy proces przywracania równowagi hormonalnej. Pierwsze trzy rozdziały dostarczają wiedzy m.in. na temat tego, czym jest gruczoł tarczycy, jakie emocje mogą prowadzić do zaburzeń jego funkcjonowania oraz wszechobecnych toksynach, które go upośledzają. Informacje te pomagają gruntowniej zrozumieć własny organizm, przyjrzeć się przez lata wypieranym emocjom, nawet w odpowiedni sposób zastąpić wypełnione chemią kosmetyki i środki czystości.

Kolejny rozdział pt. „Przygotuj Się”, jest blokiem startowym pomagającym przenieść teorię na praktykę. Autorzy opierają się na metodzie małych kroczków, by zmiana zachodziła w sposób naturalny i trwały. Metody i działania dostosowane są do naszego tempa życia i zawartości polskich półek sklepowych.

„Układając menu kierowaliśmy się nie tylko wartościami odżywczymi, ale również smakiem, konsystencją, naturą termiczną i … czasem! Większość tych dań sporządzisz w 30 minut”

Wraz z ostatnią i najobszerniejszą częścią książki pt. „Twój powrót do równowagi”, wkraczamy na drogę zmiany. Zmiany bezbolesnej i stopniowo poprawiającej ogólną jakość życia po okresie uciążliwych symptomów choroby. Propozycje menu zostały stworzone w harmonii z naturą i porami roku. Bogate zasoby przepisów podzielone na pory roku, przeplatają się z osobistymi komentarzami Karoliny i Macieja. Dzięki temu odnosimy jeszcze silniejsze wrażenie, że autorzy towarzyszą nam na drodze ku przemianie. Nad wartościami merytorycznymi książki czuwali Hanna Stolińska – dietetyczka, specjalizująca się w chorobach tarczycy z Instytutu Żywności i Żywienia oraz Przemek Wardejn – konsultant ajurwedyjski. W książce znalazły się także ramki ze zdrowotnymi ciekawostkami i tabelami dzielącymi produkty na dozwolone i niewskazane. Całość wzbogacona została pięknymi i wyrazistymi zdjęciami dań.

Książka Zdrowa tarczyca dostarczy:

  • Kompleksowego, odpowiednio zbilansowanego jesienno-zimowego oraz wiosenno-letniego menu, dla osób z niedoczynnością tarczycy oraz chorobą Hashimoto,
  • Przystępnego omówienia objawów oraz uwarunkowań genetycznych chorób tarczycy,
  • Technik oddechowych, medytacji, zabiegów olejowych, które przyśpieszą powrót do zdrowia i pomogą je zachować,
  • Informacji o toksynach zawartych, m.in. w kosmetykach, środkach czystości, jedzeniu.

„Chcieliśmy, aby nasza książka była prostym i przejrzystym przewodnikiem po skomplikowanym systemie zaleceń dietetycznych, składników odżywczych, ziół, suplementów diety, a nawet technik relaksacyjnych czy oddechowych zalecanych osobom borykającym się z niedoczynnością tarczycy i hashimoto.”

Ta książka jest dla wszystkich, którzy chcę powrócić do zdrowia jak najbardziej naturalnymi sposobami. Dostępna w dobrych księgarniach już od 28 lutego.


Karolina Szaciłło
– dziennikarka, specjalistka od zdrowego trybu życia. Prowadzi warsztaty i szkolenia z zakresu medytacji oraz zdrowego odżywiania. Współautorka, wraz z mężem, Maciejem Szaciłło, poradników dietetycznych, koncentrujących się na zdrowym, oczyszczającym organizm jedzeniu m.in. Jedz i pracuj… nad własnym zdrowiem, Detoksy dla zdrowia i urody, Jem (to co) kocham i chudnę (Wydawnictwo Zwierciadło).

Maciej Szaciłło – popularny ekspert od zdrowego żywienia oraz ekologicznego typu życia. Wspólnie z żoną, Karoliną Szaciłło, prowadzi liczne kursy, szkolenia i warsztaty zdrowego gotowania, wyjazdowe detoksy oraz zajęcia związane z medytacją i ćwiczeniami oddechowymi. Od lat przygotowuje zdrowe potrawy dla widzów telewizji śniadaniowych. Jest współautorem licznych publikacji poświęconych zdrowiu i oczyszczaniu organizmu.

Książka dostępna w dobrych księgarniach i na stronie www.ksiegarnia.zwierciadlo.pl