Śmieciowe jedzenie grożniejsze niż palenie

National Cancer Institute/Domena publiczna

Z analizy danych ponad 100 państw wynika, że zła dieta jest pośrednio (prowadzi do chorób układu krążenia) najczęstszą przyczyną zgonów. Wyniki badań zostały opublikowane w prestiżowym czasopiśmie „The Lancet”.
Naukowcy ze wspieranego przez fundację Gates’ów Instytutu Miar Zdrowia i Ewaluacji przy uniwersytecie w Seattle przebadali dane ze 108 państw z lat 1990-2013 pod kątem globalnych czynników ryzyka dla zdrowia. W analizie wzięto pod uwagę kilkadziesiąt czynników wynikających z zachowania, środowiska naturalnego i zawodowego. Rezultaty badań wskazują, że złe odżywianie jest przyczyną 21 % zgonów możliwych od uniknięcia na świecie. Złe odżywianie oznacza kombinację 14 czynników ryzyka, takich jak m.in. niedobór warzyw i owoców oraz produktów pełnoziarnistych, przy dużej zawartości czerwonego mięsa i napojów słodzonych.

reklama

Badanie instytutu wskazuje, że liczba zgonów możliwych do uniknięcia wzrosła przez ostatnie niespełna 25 lat o 23%, przy czym badacze wzięli po uwagę starzenie się społeczeństw. Ali Mokdad, jeden z uczestników projektu mówi wprost, że „się źle zachowujemy” – jesteśmy bardziej troskliwi w stosunku do samochodu niż do własnego organizmu.

W skali globalnej kolejne miejsce w niechlubnym zestawieniu zajmuje palenie tytoniu, otyłość oraz zbyt wysoki poziom cukru we krwi, ale wyniki różnią się w zależności od płci i kraju. I tak:

  • palenie tytoniu jest drugą przyczyną zgonów mężczyzn i szóstą kobiet;
  • u dzieci do 5 roku życia główną przyczyną zgonów jest niedożywienie (dotyczy to głównie Afryki);
  • na Bliskim Wschodzie i w Ameryce Łacińskiej pierwszą przyczyną zgonów jest otyłość;
  • w południowej i południowo-wschodniej Azji tragiczne żniwo zbiera zanieczyszczenie powietrza;
  • w Afryce Subsaharyjskiej zgony są spowodowane przede wszystkim przez niedożywienie dzieci, zatrucia wodą, niezabezpieczone stosunki seksualne i alkoholizm.