Trendy żywieniowe w 2015

123rf.com

Wiadomości na temat nowych diet, rewolucyjnych wyników badań i coraz to nowszych zaleceń dotyczących sposobu żywienia pojawiają się niemal codziennie. Konrad Gaca – ekspert ds. leczenia otyłości oraz specjalista żywieniowy, wybrał i skomentował kilka trendów dotyczących zdrowego stylu życia, jakie pojawiły się w mijającym roku.
Moda na superfood

reklama

Moda na superfoods, czyli naturalną żywność zawierającą składniki wyjątkowo cenne dla organizmu człowieka, dotarła do naszego kraju stosunkowo niedawno, ale zadomowiła się na dobre. Polaków zaintrygowały egzotyczne nazwy i nieznane smaki takich produktów jak choćby spirulina, jagody acai i goji, nasiona chia czy grzyby szitake. „Moda na zdrowie jest zawsze dobrą modą, szczególnie jeśli przyjmuje się ją w sposób refleksyjny .Tak też zrobili Polacy, którzy zainspirowani trendem superfoods postanowili poszukać podobnych produktów na swoim podwórku. A jest ich naprawdę wiele, m.in. siemię lniane, sok z brzozy, czosnek, aronia, natka pietruszki, jarmuż czy wszelkiego rodzaju kiszonki. Sekret zdrowego odżywiania wcale nie leży w wyszukiwaniu wymyślnych składników. Równie dobrze możemy bazować na tych powszechnie dostępnych, znanych od lat, co będzie korzystne nie tylko dla zdrowia ale też naszego portfela”, podkreśla Konrad Gaca.

Alternatywa dla cukru

Producenci żywności postanowili w ostatnim czasie wyjść naprzeciw konsumentom, którzy coraz częściej szukają nowych rozwiązań żywieniowych. W związku z tym, na rynku coraz wyraźniej widać obecność produktów, które mogą stanowić alternatywę dla białego rafinowanego cukru, takich jak stewia, ksylitol czy syrop z agawy.

Dieta bezglutenowa

Początkowo dyskusja wokół glutenu opierała się na jednoznacznej rekomendacji, że wszyscy powinni go unikać – czyli stosować dietę osób chorych na celiakię. Powodem tych zaleceń były wyniki badania z 2011 roku prof. Petera Gibsona z australijskiego Monash University. W roku 2014 profesor ponownie przyjrzał się problemowi i zaprzeczył własnym tezom – udowodnił, że gluten nie powoduje jednak żadnych problemów u osób zdrowych. „W minionym roku dyskusja o glutenie przybrała bardziej merytoryczny charakter. Mówiło się o wielu różnych aspektach wynikających z jego eliminacji, a nie tylko o rzekomych pozytywnych skutkach”, podkreśla ekspert

Ustawa sklepikowa

Wprowadzone 1 września rozporządzenie w sprawie sprzedaży zdrowej żywności w sklepikach szkolnych, przez wiele miesięcy było jednym z najburzliwiej komentowanych wydarzeń w kraju. Nowe regulacje i ich konsekwencje zyskały liczne grono zwolenników, jak i przeciwników. Zdaniem Konrada Gacy sama ustawa, jak i debata nad nią to znak, że coraz więcej osób dostrzega, jak ważnym i pilnym jest dziś problem otyłości. „Ustawa sklepikowa stała się dobrym pretekstem do prowadzenia publicznej debaty na nieco innym poziomie. Wcześniej zdrowy styl życia, czy też rozmowy o otyłości oceniano w kategoriach mody. Teraz w końcu podchodzi się do problemu poważniej. Mam wrażenie, że tak jednoznaczne regulacje wysłały społeczeństwu wyraźny sygnał: nasze dzieci wymagają większej troski w zakresie prewencji otyłości. To ważne przesłanie, ale nawyki żywieniowe wynosimy z domu, więc by je zmienić, niezbędne są programy edukacyjne i informacyjne skierowane zarówno do dzieci, jak i rodziców”, dodaje specjalista żywieniowy.