Witaminy i pierwiastki dla zdrowych włosów

Zdrowe i lśniące włosy potrzebują wielu witamin i składników mineralnych. Jakie składniki najlepiej wpływają na stan włosów?

Witamina A
Witamina A jest niezbędna dla prawidłowego wzrostu komórek, w tym również komórek włosa. Wspiera produkcję sebum w skórze głowy, co pozwala odpowiednio nawilżyć włos i zapobiec tym samym jego matowieniu oraz przesuszeniu. Należy jej szukać w pełnotłustym mleku, tłustych rybach i tranie, morelach, marchwi, dyni oraz zielonych warzywach. Ale uwaga! Czasem to, co zdrowe, w nadmiarze może szkodzić. – Zbyt duże ilości witaminy A są szkodliwe dla organizmu, w tym włosów, ponieważ kumulują się w tkankach. Wtedy mogą powodować świąd skóry głowy oraz wypadanie włosów – mówi dr Elżbieta Meszyńska, dermatolog z Dr Turowski Hair Restoration Clinic w Katowicach.

Biotyna
Biotyna, czyli witamina H=B7 nie tylko wpływa pozytywnie na gęstość włosów, ale również wspomaga ich wzrost. Nie bez przyczyny nazywana jest „witaminą piękna i urody”. Zapobiega łojotokowi, bierze udział w produkcji hemoglobiny, zapobiega anemii oraz reguluje poziom cukru we krwi – wszystko to pozytywnie wpływa na stan włosów. Jej niedobór może powodować ich osłabienie, a nawet przedwczesne siwienie. Znajdziemy ją w wątróbce wołowej, soi, żółtkach jaj, orzechach włoskich, sardynkach, kalafiorze czy szpinaku.

Witamina C
Witamina C pomaga w tworzeniu u regeneracji tkanki łącznej, w której znajdują się włókna kolagenowe oraz elastyna. Tkanka ta tworzy też razem z nabłonkiem mieszek włosowy oraz brodawkę włosa, która zaopatruje go we wszystkie niezbędne substancje odżywcze. Wit. C jest także kluczowa dla produkcji kolagenu, od którego w dużej mierze zależy to, czy włosy są mocne i prawidłowo rosną. Witaminę C znajdziemy w czerwonej papryce, owocach dzikiej róży, rokitniku, natce pietruszki, czarnej porzeczce, truskawkach i brukselce.

Żelazo
Żelazo jest niezwykle ważnym makroelementem wspierającym dobry wygląd włosów. Przerzedzenie fryzury może być m.in. objawem anemii, często spowodowanej niedoborem żelaza. Żelazo wpływa na produkcję hemoglobiny, czyli składnika, który zaopatruje tlen do każdej komórki i narządu organizmu, stąd nie powinno go zabraknąć w naszej diecie.   – Hemoglobina, czyli czerwony barwnik krwi transportuje krwiobiegiem tlen do płuc, a stamtąd do pozostałych narządów. Jeśli pacjent cierpi na niedokrwistość to posiada zbyt małe ilości erytrocytów, a co za tym idzie organizm, w tym mieszki włosowe, są niewystarczająco zaopatrywane w żelazo i tlen. To skutkuje osłabieniem całego organizmu, w przypadku włosów efektem będzie zaburzenie ich wzrostu oraz obumieranie – wyjaśnia ekspert.  Często wręcz wypadanie i osłabienie włosów jest jednym z pierwszych objawów anemii. – Mieszki włosowe potrzebują odpowiedniej dawki witamin i minerałów dostarczanych poprzez różnorodną dietę lub drogą suplementacji. W innym wypadku stają się suche, łamliwe i podatne na wypadanie – wyjaśnia dermatolog.  Żelazo znajdziemy m.in. w czerwonym mięsie, podrobach, fasoli, grochu, czerwonych i zielonych warzywach np. brokułach.

Witamina D
Witamina ta odpowiada za wzrost brodawek, z których wyrasta włos. Witaminę D można znaleźć m.in. nabiale – mleku, jogurtach, jajach, a także tłustych rybach typu dorsz, sardynki. Witamina D wytwarzana jest również poprzez promieniowanie słoneczne, dlatego warto spędzać na słońcu przynajmniej 10-15 minut dziennie.