Zdrowa dieta dla sportowców

123rf.com

Osoby prowadzące aktywny styl życia dużą wagę przywiązują do zbilansowanej diety oraz wysiłku fizycznego. Okazuje się jednak, że nawet zdrowa żywność może stać się źródłem problemów, jeśli spożywa się produkty alergizujące. Dysfunkcje przewodu pokarmowego znacząco wpływają na samopoczucie oraz na formę fizyczną i wydolność organizmu.
Aktywność fizyczna powoduje zmiany w mikroflorze jelit. Jeśli dojdzie do jej zaburzeń może wystąpić tzw. zespół jelita przesiąkliwego, który nie tylko nie pozwala na odpowiednie wchłanianie niektórych składników odżywczych, w tym przyjmowanych przez sportowców suplementów diety, ale także może powodować alergię pokarmową IgG-zależną (opóźnioną). Mikroflora jelit ma ogromny wpływ na kondycję fizyczną. Sportowiec narażony jest na olbrzymi stres, zarówno psychiczny, jak i fizyczny, spowodowany wieloma treningami. Stres ten może sprawić, że dojdzie do rozszczelnienia bariery jelitowej, co stanowi genezę problemu, ponieważ w konsekwencji prowadzi do powstania w organizmie przewlekłego stanu zapalnego.

reklama

Według badań dysfunkcje przewodu pokarmowego dotyczą od 30 do 50% sportowców. W przypadku biegaczy procent ten może być znacznie wyższy i sięgać nawet 90%. Dolegliwości gastryczne, które towarzyszą zawodnikom znacząco wpływają na ich dyspozycję. Poza problemami związanymi z układem pokarmowym niezdiagnozowana alergia IgG – zależna prowadzi do powstania oporności organizmu na działanie insuliny, a zmniejszenie dostępności glukozy oraz transportu tlenu do komórek skutkują znacznie gorszą zdolnością do wysiłku. Nieleczony stan zapalny organizmu, spowodowany alergią opóźnioną, wywołuje szereg innych problemów, między innymi: większe ryzyko nawracających kontuzji oraz infekcji, słabszą pracę mięśni, a także chroniczne zmęczenie. Wszystkie te objawy powodują obniżenie formy u zawodnika.

Warto, by sportowcy wyczynowi oraz amatorzy poddali się specjalistycznej diagnostyce alergii pokarmowej IgG – zależnej i sprawdzili, jakie produkty szkodzą ich zdrowiu. Badanie polega na pobraniu krwi oraz sprawdzeniu określonej ilości przeciwciał przeciwko konkretnym alergenom. Na podstawie wyników układa się specjalistyczną dietę eliminacyjną. Dodatkowo warto wykonać badanie mikroflory jelit (badanie z próbki kału), na podstawie którego stosuje się celowaną probiotykoterapię, która uszczelnia barierę jelitową.

Coraz liczniejsza grupa sportowców deklaruje poprawę formy psychofizycznej oraz osiąganych wyników w efekcie wdrożenia indywidualnych zaleceń żywieniowych, po badaniu nadwrażliwości pokarmowej IgG – zależnej. Eliminacja uczulających pokarmów z diety prowadzi między innymi do lepszej pracy mięśni oraz zmniejszenia problemów z oddychaniem w czasie wzmożonego wysiłku. Sportowcy, którzy przeszli na dietę eliminacyjną po wykonaniu testów na alergię IgG-zależną, to m.in. Novak Djokovic, Marco Koch i Timothy O’Donnel.

Autorką tekstu jest Katarzyna Drews, dietetyk z Instytutu Mikroekologii w Poznaniu