1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie

Zdrowe chrupkie pieczywo

123rf,com
123rf,com
Dobrze znane nie tylko osobom na diecie chrupkie pieczywo to wcale nie współczesny wynalazek. Od dawna znają je już bowiem Skandynawowie, a za jego ojczyznę jest uznawana środkowa Szwecja (jej mieszkańcy podobno chrupali je już na przełomie VI i VII w.!). Na przestrzeni lat skład i wygląd tych kromek oczywiście ewoluował, a dziś sklepowe półki uginają się od różnorodności, jaką oferują nam producenci. Nie każde chrupkie pieczywo jest jednak naprawdę dietetyczne i zdrowie. Które więc wybrać?

Większość z nas sięga po chrupkie pieczywo, gdy chce powalczyć o szczuplejszą sylwetkę lub zmienić styl życia na zdrowszy. Nic w tym dziwnego, bo do wyobraźni przemawiają liczby: 1kromka popularnej „deseczki” to tylko 19-35 kcal, a tradycyjna pajda chleba ma ich co najmniej 90. Pamiętajmy jednak, by niskokaloryczność nie przesłoniła nam oczu – to, że chrupkie pieczywo ma mniej kalorii nie oznacza, że możemy je jeść bez ograniczeń.

Na co jeszcze, poza wartością kaloryczną, warto zwracać uwagę przy wyborze chrupkiego pieczywa?

Przyjrzyjmy się dokładnie pozostałym informacjom umieszczonym na opakowaniu. Dobry produkt prawie nie zawiera tłuszczu, jest więc odpowiednie nie tylko dla osób na diecie, ale też dla tych, którzy zmagają się z podwyższonym poziomem cholesterolu. Ma też mniej sodu i potasu niż chleb, pozwala więc na obniżenie zawartości soli w diecie, a przez to chroni serce. Pieczywo chrupkie powinno być też produkowane bez dodatku cukru oraz bez jakichkolwiek polepszaczy smaku. Bardzo ważna jest obecność błonnika, który odgrywa fundamentalną rolę w regulacji prawidłowej pracy przewodu pokarmowego. Jego niedobór objawia się między innymi częstymi zaparciami czy problemami jelitowymi.

Przed zakupem chrupkiego pieczywa sprawdźmy, czy jest produkowane z pełnego ziarna (w polskich sklepach można znaleźć na przykład wytwarzane z pełnych ziaren pieczywo marki Tovago). To oznacza, że jest mniej przetworzone, więc zdrowsze! Pieczywo z oczyszczonych ziaren znacząco podnosi się poziom cukru we krwi, który następnie równie szybko opada. W efekcie znowu odczuwamy głód. Zdrowe produkty z pełnych ziaren zapobiegają wahaniom poziomu cukru i chronią też przed napadami wilczego głodu.

mat.pras.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze