Jabłka to obecnie jedne z najbardziej popularnych owoców w Polsce. Są nie tylko smaczne i tanie, ale przede wszystkim zdrowe. Dlaczego warto jeść jabłka, tłumaczy Karolina Borkowska, dietetyk Grupy LUX MED.
Angielskie przysłowie „an apple a day keeps the doctor away” mówi, że unikniemy wizyty u lekarza, gdy będziemy codziennie spożywali chociaż jedno jabłko. Można je jeść w stanie świeżym jako owoce deserowe oraz w postaci przetworzonej jak np. soki, kompoty, konfitury. Owoce te są bogate w biologicznie czynne związki, wśród których za główne substancje prozdrowotne uważa się błonnik pokarmowy, związki fenolowe, witaminę C oraz potas, fot.123rf
Jabłka zawierają dużą ilość pektyn (frakcja błonnika pokarmowego), które odgrywają istotną rolę w regulacji zaburzeń gospodarki lipidowej – nie tylko dlatego, że obniżają stężenie cholesterolu, chroniąc tym samym przed rozwojem miażdżycy i
zawałami serca, ale regulują również procesy trawienne i przeciwdziałają uciążliwym
zaparciom. Z kolei związki fenolowe m.in. obniżają ciśnienie tętnicze krwi
, fot.123rf
Ponadto zawarta w jabłkach spora dawka witaminy C korzystnie wpływa na wzmocnienie
odporności organizmu i walkę z drobnoustrojami, a związki krzemu i cynku znacznie poprawiają kondycję włosów czy paznokci. Warto też dodać, że owoce te są doskonałą przekąską dla osób, które dbają o dietę i
walczą z otyłością, gdyż w 100g jabłek jest zaledwie 50 kcal
, fot.123rf
mat.pras. LUX MED