Migdały są bogate są w cynk, magnez i witaminę E, tiaminę, ryboflawinę, żelazo, kwas foliowy, potas oraz wapń. Suszone morele zawierają witaminę A, żelazo oraz wapń, potas, tiaminę, ryboflawinę, wapń i magnez. Co dobrego dla zdrowia daje jedzenie migdałów i suszonych moreli?
Jakie walory zdrowotne mają migdały?
- Tiamina przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
- Ryboflawina dobroczynnie wpływa na kondycje skóry i wzrok.
- Migdały stanowią bogate źródło kwasu foliowego niezbędnego dla kobiet w ciąży.
- Potas przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu nerwowego, a także pozwala utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi.
- Wapń i Magnez są potrzebne do utrzymania zdrowych kości i zębów, wspierają prawidłowe funkcjonowanie mięśni. Magnez dodatkowo pozytywnie wpływa na układ nerwowy.
- Żelazo pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.
- Cynk odpowiada za utrzymanie prawidłowej zasadowej w organizmie, a także pomaga zachować zdrową skórę, włosy i paznokcie.
Migdały Bakalland są najwyższej klasy A. Charakteryzuje je gładka skórka w kolorze pomarańczowym. Migdały niższej klasy można poznać po skórce z charakterystycznym pyłkiem (skórka podobna do zamszu) o kolorze od pomarańczowej po brązową z licznymi zadrapaniami powierzchni. Migdały zaraz po otworzeniu paczki powinno trzymać się w lodówce – będą dłużej świeże i zachowają więcej wartości odżywczych.
Dlaczego warto jeść morele suszone?
123rf
- Witamina A przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza. Pomaga zachować zdrową skórę i wzrok.
- Potas jest niezbędny dla właściwego funkcjonowania mięśni i układu nerwowego, a także pozwala utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi.
- Tiamina dobroczynnie wpływa na układ nerwowy. Pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania serca.
- Ryboflawina dobroczynnie wpływa na kondycje skóry i wzrok.
- Wapń i Magnez są niezastąpione w utrzymaniu zdrowych kości i zębów, wspierają prawidłowe funkcjonowanie mięśni.
Jedna suszona morela odpowiada jeden świeżej moreli. Przed spożyciem warto morele umyć – to idealny sposób na wypłukanie całej siarki z jej powierzchni.
źródło:Bakalland
Zobacz też: Pielęgnacja paznokci