Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

17 lutego 2016 in Zdrowie by redakcja

Zdrowe nasiona, które warto włączyć do diety

Nasiona kryją w sobie moc składników mineralnych oraz witamin i łatwością można je dodać do posiłków. Oto cztery nasiona, które warto chrupać na co dzień.

Siemię lniane – nie tylko na problemy żołądkowe

siemie_lniane_123rfSiemię lniane to nic innego jak nasiona lnu zwyczajnego o wartościach odżywczych i właściwościach leczniczych. To przede wszystkim źródło kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, skutecznie obniżających tzw. zły cholesterol i działających przeciwmiażdżycowo. Co ciekawe, zawierają one niemal tyle samo wspomnianych kwasów co ryby, mimo że to produkt roślinny. Siemię lniane jest ponadto bogate w lignany, czyli przeciwutleniacze zmniejszające ryzyko zachorowania na raka, a także wpływające zbawiennie na układ nerwowy. Dzięki wysokiej zawartości błonnika siemię działa też dobroczynnie na nasz układ pokarmowy, regulując jego prawidłowe funkcjonowanie. Ponadto to cenne źródło witaminy E, cynku, magnezu i żelaza.

Siemię lniane w kuchni: Nasiona lnu można jeść na surowo, jak również po obróbce termicznej. To doskonały dodatek do jogurtów, musli, koktajli, zup i sosów. Podczas wypieków można częściowo zastąpić nimi mąkę. Sprawdzają się też w formie naparu – zwłaszcza na dolegliwości żołądkowe. Fot. 123 rf.com

Słonecznik – łuskaj na zdrowie

slonecznik, 123rf„Nasiona słonecznika to nie tylko smaczna przekąska. Słonecznik to bogactwo białka, żelaza, kwasu foliowego, błonnika, witamin A, D, E oraz tych z grupy B. Pestki słonecznika są też źródłem przeciwutleniaczy – mają ich cztery razy więcej niż jagody czy orzechy”, wylicza Arkadiusz Drążek z firmy Brześć produkującej słomkę ptysiową z nasionami. Obecny w nasionach magnez wzmacnia mięśnie, uspokaja i poprawia koncentrację a selen i kwas foliowy wpływają pozytywnie na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Z kolei fosfor i wapń wzmacniają kości i zęby oraz pozwalają utrzymać równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Podobnie jak siemię lniane, nasiona słonecznika są też źródłem kwasów wielonienasyconych chroniących nas przed chorobami układu krążenia oraz wspomagających trawienie.

Słonecznik w kuchni: Nasiona słonecznika sprawdzają się jako chrupiąca przekąska oraz smaczny dodatek do sałatek i musli, domowego pieczywa, czy panierki do mięsa i ryb. Z nasion można też wyczarować pyszne pasty do pieczywa. Fot. 123 rf.com

Strony: 1 2


Warsztaty Wojciecha Eichelbergera w wersji online

Nie wstydź się wizyty u urologa! Działaj!

Patrząc na wydłużające się kolejki do lekarzy – szczególnie specjalistów – oraz czytając raporty o wydatkach ponoszonych na leki, można dojść do wniosku, że Polacy ...
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI