Zielone warzywa, takie jak jarmuż czy natka powinny być stale obecne w naszej diecie. Są źródłem cennych składników i minerałów, a swój zielony kolor zawdzięczają cholorofilowi, który wspomaga oczyszczanie organizmu i ma działanie przeciwuteleniające.
Natka pietruszki – naturalne źródło witamin
Wystarczy jedna łyżka zielonych listków natki pietruszki, aby zapewnić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Natka zawiera też dużą dawkę żelaza oraz Β-karotenu, witaminy E, kwasu foliowego, magnezu, wapnia, potasu, fosforu, cynku, miedzi i manganu. W olejkach eterycznych pietruszki znajdziemy apiol i mirystycynę, które działają dezynfekująco i moczopędnie, co działa korzystnie na układ moczowy oraz wspomaga leczenie kamicy nerkowej. Olejki eteryczne w natce działają również rozkurczowo i łagodzą bóle. Regularne spożywanie zielonych listków wspomaga trawienie, przynosi ulgę przy gazach, wzdęciach, pobudza do pracy wątrobę i odtruwa organizm. Zielenina ta korzystnie działa również na wzrok.
(fot.123rf.com)
Jarmuż – doceniony już w średniowiecznej Europie
Zielone liście jarmużu zawierają bardzo duże ilości witaminy K, która odgrywa istotną rolę w procesie krzepnięcia krwi, korzystnie wpływa na gospodarkę wapniową oraz uwapnienie kości. Działa on przeciwzapalnie oraz bogaty jest w cenne przeciwutleniacze – chlorofil, luteinę czy sulforafan, a także witaminy C, E i A –naturalne substancje chroniące przed nowotworami i spowalniające procesy starzenia się organizmu. Jarmuż jest także źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego, błonnika, a także składników mineralnych takich jak: wapń, magnez, potas, żelazo i fosfor.
(fot.123rf.com)
na podst. mat. kampanii „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców”, ekspert: Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, dietetyk i specjalista ds. żywienia