1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zwierciadło

Dyniowa panna cotta

123rf.com
123rf.com

Obraną i pokrojoną w małe kawałki dynię piec ok. 45 minut w 200 st. C. Wyjąć, dodać miód i zmiksować. Zagotować mleko ze śmietanką oraz cukrem, skórką pomarańczową, wanilią, przyprawami korzennymi. Zdjąć, zanim całość zacznie wrzeć. Przestudzić. Żelatynę wymieszać z ciepłym mlekiem, aby się rozpuściła. Przelać je do słoiczków i włożyć przestudzone do lodówki na 3 godziny, aż stężeje. Po tym czasie nałożyć dyniowe purée i posypać posiekanymi orzechami.

Składniki
Składniki na 4 porcje:

ok. 1/2 kg surowej dyni (250 ml upieczonego dyniowego purée) 300 ml mleka migdałowego 100 ml śmietanki ryżowej 3 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki miodu 2 łyżki skórki pomarańczowej 2 łyżki przyprawy korzennej (do pierniczków) miąższ z laski wanilii 2 łyżeczki żelatyny garść posiekanych orzechów nerkowca i pistacji

Czas przygotowania: 45 minut (dodatkowo 3 godziny w lodówce)

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze