Obraną i pokrojoną w małe kawałki dynię piec ok. 45 minut w 200 st. C. Wyjąć, dodać miód i zmiksować. Zagotować mleko ze śmietanką oraz cukrem, skórką pomarańczową, wanilią, przyprawami korzennymi. Zdjąć, zanim całość zacznie wrzeć. Przestudzić. Żelatynę wymieszać z ciepłym mlekiem, aby się rozpuściła. Przelać je do słoiczków i włożyć przestudzone do lodówki na 3 godziny, aż stężeje. Po tym czasie nałożyć dyniowe purée i posypać posiekanymi orzechami.
Składniki
Składniki na 4 porcje:
ok. 1/2 kg surowej dyni (250 ml upieczonego dyniowego purée)
300 ml mleka migdałowego
100 ml śmietanki ryżowej
3 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki miodu
2 łyżki skórki pomarańczowej
2 łyżki przyprawy korzennej (do pierniczków)
miąższ z laski wanilii
2 łyżeczki żelatyny
garść posiekanych orzechów nerkowca i pistacji
Czas przygotowania: 45 minut (dodatkowo 3 godziny w lodówce)