Jest pięć grup produktów żywnościowych, które mogą korzystnie wpłynąć na nasze samopoczucie jesienią, kiedy słońca coraz mniej i gdy czają się depresyjne nastroje.
1. Bogate w kwasy tłuszczowe omega-3
Mózg w 60 proc. składa się z tłuszczu, dlatego go potrzebujemy. Niedobór tłuszczów
omega-3 w organizmie to ryzyko depresji, złego samopoczucia, zmęczenia, kłopotów z koncentracją. Gdzie ich szukać? Produkty je zawierające, to:
- dziki ryż (nie biały i nie brązowy ryż),
- orzechy włoskie,
- czarna fasola.
2. Zawierające witaminę D
Witamina D jest dobra dla nastroju, ponieważ wspomaga wydzielanie serotoniny, melatoniny i dopaminy. Osobom z depresją brakuje witaminy D. Jej naturalnym źródłem jest światło słoneczne. Kiedy jest go coraz mniej, jedz:
- grzyby,
- ryby (sola, flądra, tuńczyk i łosoś),
- jaja i produkty mleczne,
- mleko sojowe,
- słodkie ziemniaki.
3. Bogate w witaminy z grupy B
Konkretnie - B-6 i B-12. Jesienią kosztuj:
4. Zawierające selen
Jesienne pokarmy bogate w selen to:
- fasola,
- pełnoziarniste pieczywo,
- orzechy,
- chude mięso,
- produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu.
5. Wpływające na ponoszenie poziomu serotoniny
Więcej serotoniny, to więcej poczucia zadowolenia i wyluzowania. Dlatego jesienią jedz:
- dynię,
- marchew,
- pomidory,
- szpinak (zawiera kwas foliowy i magnez, które to mogą przyczynić się do podniesienia produkcji dopaminy odpowiedzialnej za witalność),
- płatki owsiane.
Ciągle zmęczona? Co jesz? - TUTAJ