1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Wychowanie

Dieta w ciąży na wiosnę - co jeść, czego unikać

123rf.com
123rf.com
Co jeść podczas ciąży? I jak wykorzystać dobrodziejstwa wiosny?

Oto kilka wskazówek, jak zdrowo odżywiać się podczas ciąży.

  • warzywa zielone, strączkowe, cytrusy - to podstawa, jeśli chcemy przyswajać dużo witaminy B9, czyli kwasu foliowego, który jest niezbędny zwłaszcza w pierwszym trymestrze ciąży.
  • czerwone mięso, drób, ryby - źródła żelaza, których niedobór powoduje niedokrwistość, a w efekcie - niedotlenienie dziecka.
  • produkty wzbogacone o jod, jak woda mineralna wzbogacona o ten składnik - jod decyduje o rozwoju umysłowym naszego dziecka.
  • orzechy, oleje roślinne, pestki słonecznika i ziarna zbóż - źródło witaminy E, która decyduje o prawidłowym rozwoju ciąży i terminowym porodzie.
  • pestki dyni, groch, śledzie, ogórek, seler - zawierają cynk niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu. Cynk jest trudno przyswajalny, dlatego warto zapytać lekarza o odpowiednie suplementy diety.
  • mleko, mięso, ser żółty, produkty zbożowe, rośliny strączkowe - źródła magnezu, fosforu i wapnia, to podstawa dla przyszłej mamy.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze