1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. REKLAMA

Okres jesienno-zimowy pachnący cytrusami

Wakacje to czas, kiedy możemy cieszyć się smakiem i aromatem wielu owoców sezonowych. Wśród nich można wymienić chociażby truskawki, maliny, porzeczki czy jagody. Jednak po wakacjach nadchodzi okres jesienno-zimowy, który nie jest już tak bogaty w rodzime owoce sezonowe. Dlatego jest to czas, kiedy chętniej korzystamy z bardziej egzotycznych rozwiązań. Należą do nich, m.in. owoce cytrusowe.

OKRES JESIENNO-ZIMOWY PACHNĄCY CYTRUSAMI

 

OWOCE CYTRUSOWE – KRÓTKA CHARAKTERYSTYKA

Owoce cytrusowe znane są nam od tysięcy lat. Prawdopodobnie ich pierwsze uprawy pojawiły się na terenie Azji. W związku z tym, że potrzebują odpowiednich warunków do wzrostu ich głównym producentem są kraje o ciepłym klimacie. To z nich na nasze półki sklepowe trafiają cytryny, limonki, pomarańcze, mandarynki czy grejpfruty. Większość z cytrusów dostępna jest w sklepie przez cały rok. Ich spożycie rośnie jednak w okresie jesienno-zimowym, kiedy to ze sklepów znikają polskie owoce sezonowe dostępne w wakacje. Owoce cytrusowe cenimy za ich soczysty, orzeźwiający smak, cenne składniki o właściwościach prozdrowotnych, a także uniwersalność w kuchni. Jako dodatek do potraw wykorzystujemy nie tylko ich miąższ, ale i skórkę.

WŁAŚCIWOŚCI OWOCÓW CYTRUSOWYCH

Do owoców cytrusowych zaliczamy cytryny, limonki, pomarańcze, mandarynki oraz grejpfruty. W związku z tym istnieje duże prawdopodobieństwo, że choć jeden owoc z tej grupy przypadnie nam do gustu. Biorąc pod uwagę ich wartość odżywczą warto sięgać po nie w kuchni, a jeśli zamawiamy upewnić się czy oferuje nam ich dodatek w fit posiłkach. Sprawdźmy jakie cenne składniki kryją się w owocach cytrusowych.

Witamina C

Cytrusy znane są z dużej zawartości witaminy C. W związku z tym dobrze się składa, że chętnie sięgamy po nie w okresie jesienno-zimowym. Jesteśmy wtedy bardziej narażeni na choroby, a witamina C wzmacnia nasz układ odpornościowy. Oprócz tego wykazuje ona inne cenne właściwości, m.in.:

- jako witamina o właściwościach antyoksydacyjnych chroni nas przed rozwojem stresu oksydacyjnego, który może prowadzić do rozwoju chorób nowotworowych, chorób układu sercowo-naczyniowego oraz chorób neurodegradacyjnych

- bierze udział w syntezie kolagenu

Jej zawartość w owocach cytrusowych kształtuje się następująco (ilość podana została na 100 g produktu):

- cytryny 50 mg

- pomarańcze 49 mg

- grejpfruty 40 mg

- mandarynki 30,8 mg

- limonki 29,1 mg

Błonnik pokarmowy

Owoce cytrusowe są dla nas również źródłem błonnika pokarmowego. Jest to bardzo wartościowy składnik, który jest szczególnie pożądany przez osoby będące na diecie odchudzającej. Jego obecność w produktach sprawia, że po jedzeniu czujemy sytość przez dłuższy czas. Oprócz tego błonnik pokarmowy usprawnia pracę jelit chroniąc nas przed zaparciami. Może również zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego.

Jego zawartość w owocach cytrusowych kształtuje się następująco (ilość podana została na 100 g produktu):

- limonki 2,8 g

- cytryny 2 g

- mandarynki 1,9 g

- grejpfruty 1,9 g

- pomarańcze 1,9 g

Związki wykorzystywane w aromaterapii

Owoce cytrusowe oprócz tego, że mogą stanowić cenne uzupełnienie naszych fit posiłków znajdują zastosowanie w aromaterapii. Związki zapachowe w nich zawarte wykazują działanie lekko uspakajające. Mogą również pomagać w łagodzeniu stresu. Dlatego w okresie jesienno-zimowym warto wykorzystywać cytrusy nie tylko w kuchni. Można pokusić się, np. o własnoręczne wykonanie domowych zapachów z użyciem skórek z pomarańczy lub cytryn.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze