W poszukiwaniu smaku – czyli z przyprawami dookoła świata!

Niektórzy szefowie kuchni nazywają je magicznym pyłem, przy pomocy którego możemy odmienić losy. Historia pokazuje, że to może być prawda. Zapraszamy Was na drugą część naszej podróży przez świat aromatów i smaków!

I jak malownicza Indonezja

Goździki to niedojrzałe i nieotwarte pączki kwiatów drzewa tropikalnego. Swoim wyglądem przypominają małe gwoździe. Mają ciepły, aromatyczny i ostry  bukiet oraz nieco cierpki, słodko-gorzki smak. Ta niesamowicie aromatyczna przyprawa przywędrowała z północnych części indonezyjskich Wysp Korzennych. To właśnie w Indonezji rosną goździkowce korzenne, z których pozyskuje się tę przyprawę. Goździki z Indonezji nadają smak zupom, mięsom (zwłaszcza dziczyźnie) oraz sosom.

 

Inną, nieco mniej aromatyczną przyprawą pochodzącą z Wysp Korzennych (a dokładnie z Moluki) jest gałka muszkatołowa z Indonezji. Jest to owoc wiecznie zielonego, dużego drzewa jakim jest muszkatołowiec korzenny. Często mylona z orzechem, wcale nim nie jest. Świetnie współgra ze słodkimi i ostrymi potrawami, a także z różnymi odmianami serów, sosów serowych czy też sufletów. Podkreśla smak kurczaka, fasoli, pomidorów, jajek oraz wielu warzyw. Ma orzechowy, lekko słodki i ciepły smak.

Ś jak Kraje Śródziemnomorskie

Majeranek to bliski kuzyn oregano, pochodzący oryginalnie z bliskiego nam basenu Morza Śródziemnego. Przez Europejczyków był od stuleci symbolem szczęścia oraz miłości (Rzymianie używali go nawet do rzucania miłosnych zaklęć). Majeranek z Krajów Śródziemnomorskich  ma ziołowy, delikatny smak. Będzie idealny do wszelkich dań typowych dla południowoeuropejskiej kuchni: owoców morza, ryb, sosów rybnych i grzybowych, a także do bakłażana czy też pomidora.

 
M jak niezły Meksyk

Ziele angielskie wbrew swojej nazwie nie pochodzi z Anglii. Przywiózł z Karaibów Krzysztof Kolumb, który wyruszył na poszukiwanie..pieprzu. Łatwo bowiem pomylić jagody ziela angielskiego z pieprzem. To jedyna przyprawa, która jest uprawiana jedynie na półkuli zachodniej, głównie w Ameryce Środkowej oraz Południowej. Największych smakoszy ma na Jamajce i w Meksyku. I właśnie z tego drugiego kraju pochodzą zioła, które znajdziecie w kolekcji Monoprzypraw KNORR. W Meksyku jest najlepsza gleba i klimat do uprawy wiecznie zielonych drzew, które dają suszone jagody, dlatego Ziele Angielskie ma wspaniale ciepły i słodko-ostry smak, który możecie wykorzystać w marynatach, piklach, pasztetach, mięsach (zwłaszcza w dziczyźnie), zupach i sosach.

I jak intensywne Indie
ArtPro Normalized PDF

Kto raz zasmakował chili zapamięta z pewnością ten smak na zawsze. Nazywane czasem „tureckim pieprzem” czy też „gwinejskim pieprzem” chili swą nazwę prawdopodobnie wzięło od azteckiego słowa „tchili” lub też od hiszpańskim inkwizytorów, którzy wierzyli, że pochodzi z Chile. Do Europy przywiózł je nikt inny jak Krzysztof Kolumb. Od tamtej pory chili zrobiło niemałą karierę w kuchniach całego świata.

Chili powstaje z wysuszonych papryczek chili. Oprócz swojej niekwestionowanej ostrości ma także lekko owocową, rodzynkową słodycz, przeplataną nutą dymu. Indyjskie słońce idealnie wydobywa smak zawarty w świeżych papryczkach chili podczas ich suszenia, nadając im lekkiej słodyczy i pikanterii. Ostrość chili można w potrawach przytłumić dodając składników na bazie tłuszczy (np. soku kokosowego).

Inną znaną przyprawą z Indii jest kurkuma, zwana też „żółtym korzeniem”, którą uprawia się głównie w zachodnich Indiach, Peru, Tajwanie, Chinach, na Jawie i Sri Lance. Odkryto ją w kulturze wedyjskiej w Indiach, a jej nazwa pochodzi od łacińskiego „terra merita”, co wiąże się z kolei z kolorem ziemi. Hindusi używają kurkumy w obrządkach religijnych jako barwnik do szat (podobnie jak szafran) – i jest to przez to przyprawa dostępna, tania i przede wszystkich naturalna. Kurkuma ma cierpki, ziemisty, ale bardzo aromatyczny i ciepły smak. Używa się jej do przyprawiania mięsa (zwłaszcza jagnięciny), dań warzywnych, curry czy też dań z ryb.

 

Indie są również współczesną ojczyzną dla kuminu, czyli kminu rzymskiego. Oryginalnie kumin pochodzi z Egiptu (egiptolodzy znaleźli ziarna w najstarszych piramidach), ale jego najlepsze uprawy znajdziemy właśnie w Indiach, Chinach, Ameryce oraz Północnej Afryce. Jego wyrazisty, mocny, lekko gorzki smak i słodko-ostry aromat wspaniale podkreśla dania z grilla (przede wszystkich z kurczaka i jagnięciny), fasoli, ryżu, a także.. ciast.

 

 

P jak nasza Polska

Po doskonałe jakościowo przyprawy wcale nie trzeba dzisiaj jechać daleko. Historia kminku sięga aż 3000 lat przed naszą erą. W starożytnym Egipcie do sarkofagu wsypywano właśnie ziarna kminku, aby odpędzić złe duchy, natomiast sam Juliusz Cezar ponoć rozkazał karmić swoją armię chlebem z kminkiem. We współczesnej Polsce kminek znalazł dogodne warunki do wzrostu. Chętnie używamy go do tradycyjnej kiszonej kapusty, pasztetów, zup (grzybowa czy grochowa), serów czy też przyprawiania żytniego chleba.

 

 

Uwodzą nasze zmysły, dopieszczają kubki smakowe. Uważane za dodatek, często są istotą smaku naszych potraw, ich kwintesencją. Taką rolę z pewnością odegrają w naszych kuchniach zupełnie nowe przyprawy jednorodne KNORR!

Jeśli chcecie poznać historię i pochodzenie innych znanych Wam przypraw i ziół, zapraszamy za lektury pierwszej części naszej podróży po smakach i aromatach.