1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Artykuł Sponsorowany

Świąteczne „must have” - orzechy

Zobacz galerię 5 zdjęć
Przepis na idealne Boże Narodzenie jest banalnie prosty: odpowiednia atmosfera, ciepło domowego ogniska, choć odrobina śniegu, drobne upominki i smakowite potrawy.

To składniki, bez których nie wyobrażamy sobie tego magicznego czasu. Jest jeszcze coś… to orzechy, które są prawdziwym świątecznym „must have”. Nie może zabraknąć ich zarówno w tradycyjnych potrawach, jak i ich nowoczesnych wydaniach. Królują w deserach, słodkich wypiekach i daniach wytrawnych. Są również doskonałą formą przekąski, a także ozdobą, z której możemy wykonać choinkowe łańcuchy lub przystroić własnoręcznie udekorowany stół. Dlaczego w tym szczególnym czasie, tak bardzo kochamy orzechy?

Orzechy w świątecznych potrawach, królowały już przed wiekami. Wykorzystywano je przede wszystkim jako dodatek do tradycyjnych deserów. Pojawiały się w świątecznej kuchni jako składnik kutii i ciast: pierników, makowców lub serników. Duża ilość orzechów w potrawach, według tradycji miała zapewnić szczęście i powodzenie przez kolejny rok. Dziś uwielbiamy dodawać orzechy nie tylko do tradycyjnych wypieków, ale również stają się one dodatkiem w przygotowywanych przez nas daniach wytrawnych. Są doskonałym urozmaiceniem potraw, nadają im niepowtarzalnego smaku i chrupkości. Są niezbędnym składnikiem tradycyjnych potraw, ale także doskonale sprawdzą się jako nadzienie do pieczonych mięs, a nawet naszych ulubionych pierogów.

Dlaczego warto wybierać orzechy?

Orzechy poza doskonałym smakiem, którym wzbogacają potrawy mają również szereg właściwości zdrowotnych i odżywczych. Przygotowując świąteczne potrawy, możemy wykorzystywać w nich najróżniejsze orzechy, które poza właściwościami odżywczymi różnią się od siebie również smakiem. Poza tradycyjnymi orzechami włoskimi, proponujemy wykorzystać w świątecznych potrawach np. płatki migdałowe, które będą doskonałym dodatkiem do świątecznych deserów. Natomiast migdały blanszowane poza odpowiednią chrupkością podbiją również smak potraw. Wśród orzechów włoskich wyrafinowaniem i szlachetnością odznacza się odmiana Chandler. Smakosze doceniają ją ze względu na smak i wygląd. To również naturalne źródło wielu składników odżywczych, m.in.: fosforu, potasu, witaminy B6 oraz manganu.

W wykorzystaniu orzechów w świątecznych daniach, ogranicza nas tak naprawdę tylko wyobraźnia. Wybór jest duży: nerkowce, pistacje, orzechy włoskie, brazylijskie, pekan, migdały, macadamia i pinii. Możemy bawić się smakami i teksturą orzechów.

Wigilijna zupa migdałowa

Składniki (na 4 porcje):
  • 200 g  Migdałów Bakalland
  • 1 litr mleka
  • 40 dag ryżu
  • 1 łyżka masła
  • Sól do smaku

Ilość migdałów dzielimy na pół. Część migdałów mielimy i dodajemy do wrzącego mleka. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Następnie dodajemy pozostałe kawałki migdałów. Ryż przekładamy do garnka, solimy i zalewamy wodą, dodajemy łyżkę masła. Wodę doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i garnek przykrywamy pokrywką. Gotujemy ryż bez mieszania przez ok. 15 minut, aż pozostała woda odparuje. Następnie przekładamy ryż na talerze i zalewamy migdałową zupą. Aby unowocześnić danie można każdą porcję posypać szczyptą cynamonu.

Ser camembert w chrupiącym cieście francuskim i bakaliowej posypce

Składniki (na 4 porcje):
  • 4 okrągłe sery camembert
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 łyżki miodu
  • 75 g Orzechów włoskich Chandler Bakalland
  • 100 g Żurawiny Całe Owoce Bakalland
  • 60 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
  • Kilka ziarenek kolorowego pieprzu
  • 1 żółtko

Ciasto kroimy na kwadraty. Na każdym z nich na środku układamy ser, który smarujemy miodem, a na górę dodajemy posiekane bakalie. Następnie ser zawijamy ciastem i smarujemy żółtkiem. Na wierzch raz jeszcze dodajemy posiekane bakalie i ziarna pieprzu. Sery pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Najlepiej smakują podane na ciepło.

Mini torciki pistacjowo – waniliowe

Przepis na ciasto:
  • 1 opakowanie Ciasta jogurtowego Delecta
  • 4 jaja
  • 150 ml mleka lub 150 g jogurtu naturalnego
  • 175 g margaryny
Przepis na nadzienie:
  • 350 ml mleka
  • 70 g Pistacji prażonych w piecu Bakalland
  • 75 g Orzechów Włoskich Chandler Bakalland
  • 1 opakowanie Kremu tortowego smak waniliowy Delecta
Wykonanie torcików rozpoczynamy od przygotowania ciasta jogurtowego według przepisu podanego na opakowaniu. Upieczone ciasto studzimy, a następnie za pomocą obręczy cukierniczej wycinamy okrągłe blaty o średnicy ok. 8 cm i przekrawamy w poziomie na dwie części. Zawartość opakowania z kremem waniliowym mieszamy z mlekiem i miksujemy przez kilka minut na najwyższych obrotach. Połowę kremu odkładamy do osobnej miski, rozdrabniamy w moździerzu pistacje i orzechy włoskie, a następnie mieszamy z odłożoną częścią kremu. Kremem bez orzechów przekładamy mini torciki, a następnie kremem z pistacjami wykończamy ciasto z każdej strony. Wierzch gotowych torcików dekorujemy orzechami.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze