7 możliwości „odchudzenia” tradycyjnych potraw wigilijnych

Fot.IStock

Lżejsze formy tradycyjnych potraw też są smaczne.

Specjalnie dla naszych Czytelniczek, dietetyk Hanna Stolińska-Fiedorowicz, przypomina w jaki sposób można zastąpić tłuste, ciężkostrawne dodatki oraz w jaki sposób należy przyrządzać potrawy świąteczne, aby były lekkostrawne i niskokaloryczne.

 

Wersja tradycyjna Wersja lekka
Ryba smażona Ryba pieczona, ryba w galarecie, ryba po grecku
Zupa zabielana śmietaną Zupa zabielana jogurtem
Sałatka warzywna z majonezem Sałatka warzywna z jogurtem
Śledzie ze śmietaną Śledzie z jogurtem naturalnym
Ciasta z kremami, na bazie masła, twardych margaryn Ciasto marchewkowe, ciasto drożdżowe, owoce, szaszłyki owocowe
Pierogi obsmażane Pierogi z wody, pierogi pieczone
Kluski z makiem i cukrem Kluski na bazie mąki razowej z makiem i miodem

 

Dowiedz się jak przygotowywać posiłki lekkie i zdrowe

Kup książkę „Jelito drażliwe” w naszym sklepie internetowym

 

 

 

 

Hanna Stolińska-Fiedorowicz

Dietetyk kliniczny. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Doświadczenie zawodowe zdobywała m.in. w Instytucie Żywności i Żywienia. Prowadzi szkolenia żywieniowe dla dzieci i dorosłych. Autorka książek: Jelito drażliwe i Insulinooporność.