7 możliwości „odchudzenia” tradycyjnych potraw wigilijnych

Fot.IStock

Lżejsze formy tradycyjnych potraw też są smaczne.

Specjalnie dla naszych Czytelniczek, dietetyk Hanna Stolińska-Fiedorowicz, przypomina w jaki sposób można zastąpić tłuste, ciężkostrawne dodatki oraz w jaki sposób należy przyrządzać potrawy świąteczne, aby były lekkostrawne i niskokaloryczne.

 

Wersja tradycyjnaWersja lekka
Ryba smażonaRyba pieczona, ryba w galarecie, ryba po grecku
Zupa zabielana śmietanąZupa zabielana jogurtem
Sałatka warzywna z majonezemSałatka warzywna z jogurtem
Śledzie ze śmietanąŚledzie z jogurtem naturalnym
Ciasta z kremami, na bazie masła, twardych margarynCiasto marchewkowe, ciasto drożdżowe, owoce, szaszłyki owocowe
Pierogi obsmażanePierogi z wody, pierogi pieczone
Kluski z makiem i cukremKluski na bazie mąki razowej z makiem i miodem

 

Dowiedz się jak przygotowywać posiłki lekkie i zdrowe

Kup książkę „Jelito drażliwe” w naszym sklepie internetowym

 

 

 

 

Hanna Stolińska-Fiedorowicz

Dietetyk kliniczny. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Doświadczenie zawodowe zdobywała m.in. w Instytucie Żywności i Żywienia. Prowadzi szkolenia żywieniowe dla dzieci i dorosłych. Autorka książek: Jelito drażliwe i Insulinooporność. 

Otrzymujesz tę wiadomość ponieważ Twój adres został zapisany w naszej bazie osób zainteresowanych informacjami z Wydawnictwa Zwierciadło. aby nie otrzymywać wiadomości z grupy mailingowej Zwierciadlo.pl, wypisz się z niej, odwiedzając ten link