Odchudzamy tradycyjne zupy wigilijne

Fot. IStock

Tradycyjne zupy wigilijne, takie jak barszcz czerwony z uszkami czy zupa grzybowa, są tak pyszne, że trudno byłoby z nich zrezygnować tylko dlatego, że jesteśmy na diecie niskokalorycznej.

Dietetyk Hanna Stolińska – Fiedorowicz radzi, jak dokonać „odchudzenia” potrawy, aby nie zachwiała naszych codziennych starań o utrzymanie szczupłej sylwetki.

Barszcz z uszkami

Fot. IStock

Sam barszcz ma niedużo kalorii. Zwróć jednak uwagę na uszka. Nie nakładaj ich zbyt wiele. Jeżeli na szklankę barszczu ( 250 ml) włożysz 10 szt. uszek ( 150 g), dostarczysz swojemu organizmowi 200 kcal, jeżeli zaserwujesz sobie więcej barszczu ( 1,5 szklanki) ale mniej uszek ( 5 szt. – 75 g ) – oszczędzisz 50 kcal!

 

 

Zupa grzybowa

Fot. IStock

Trochę kalorii zaoszczędzisz, jeżeli do zupy nie dodasz śmietany. Porcja zupy grzybowej zabielanej śmietaną (300 ml) ma 140 kcal, natomiast ta sama porcja zupy niezabielonej dostarczy Ci o 50 kcal mniej, czyli jedyne 90 kcal!

 

 

 

 

Dowiedz się jak przygotowywać posiłki lekkie i zdrowe

Kup książkę „Jelito drażliwe” w naszym sklepie internetowym

 

 

 

 

Hanna Stolińska-Fiedorowicz

Dietetyk kliniczny. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Doświadczenie zawodowe zdobywała m.in. w Instytucie Żywności i Żywienia. Prowadzi szkolenia żywieniowe dla dzieci i dorosłych.

Autorka książek: Jelito drażliwe i Insulinooporność.