Świąteczny żurek z grzybami, serkiem kremowym i chipsem buraczanym

Składniki:

  • 10 g suszonych podgrzybków
  • 1 średnia cebula
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • ¼ małego selera
  • 3 średnie ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1,5 l wody
  • 0,5 l gotowego zakwasu na żurek
  • 400 g serka topionego kremowego MSM Mońki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 burak czerwony

 

Wykonanie:

Grzyby dokładnie opłukać na sitku pod bieżącą wodą, a następnie ugotować do miękkości i odstawić razem z wodą do wystygnięcia.

Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju na jasnozłoty kolor, w garnku, w którym będzie przygotowywana zupa. Do podsmażonej cebuli dodać obrane, pokrojone w kostkę warzywa (marchew, pietruszka, seler) oraz przyprawy i wszystko razem dusić przez kilka minut. Następnie zalać wodą i ugotować do miękkości. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, a gdy będą miękkie wlać zakwas na żurek, dodać serki topione, majeranek i rozdrobniony czosnek. Zupę przez kilka dodatkowych minut gotować na wolnym ogniu, a w międzyczasie dorzucić pokrojone w paseczki ugotowane grzyby oraz wlać część wody, w której się gotowały (według uznania, dla wzmocnienia smaku). Doprawić do smaku i odstawić na pół godziny, by smaki się połączyły.

Buraka obrać, pokroić w cienkie plasterki i upiec w piekarniku lub usmażyć na rozgrzanym oleju tak, by powstały chipsy. Odsączyć na ręczniku papierowym i udekorować nimi każda porcję świątecznego żurku.

Smacznego!