Święta bez cukru? Mamy przepis na wspaniały makowiec!

Fot. IStock

Jeżeli z jakiegoś powodu, w święta będziesz jeść potrawy bez cukru, mamy dla Ciebie wspaniały przepis.

Wyborny makowiec wegański bez dodatku cukru przygotowała specjalnie dla naszych Czytelniczek, Patrycja Piotrowska – szefowa kuchni w warszawskich restauracjach wegańskich, dietetyk, mama 7-letniej Laury, która jest najsurowszym krytykiem jej potraw.

Fot. Patrycja Piotrowska

 

Składniki:

Masa makowa:

300g maku

300ml napoju sojowego

100g migdałów mielonych

100g daktyli

Syrop klonowy 60ml

Żurawina 50g  bez cukru

Skórka z 1 pomarańczy

Ciasto:

25g świeżych drożdży

1 łyżka syropu klonowego

250ml wody ciepłej

100ml oliwy z oliwek

600 g mąki orkiszowej (typ1050)

Szczypta różowej soli himalajskiej

Przygotowanie:

Masę makową najlepiej przygotować dzień wcześniej i schłodzić w lodówce.

Mak gotujemy w mleku roślinnym około 20 minut, mielimy 2 razy w maszynce lub miksujemy w dobrym mikserze.

Daktyle miksujemy i mieszamy z mielonymi migdałami

Mak mieszamy z żurawiną, syropem, pastą daktylową, skórką z pomarańczy i wkładamy do lodówki do schłodzenia.

Drożdże rozpuszczamy w 100 ml ciepłej wody z łyżką syropu klonowego w misce, w której będziemy przygotowywać ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Zaczyn jest gotowy, kiedy potrząśniemy miską i słyszymy jakby woda w misce była gazowana. Dodajemy 150 ml ciepłej wody, oliwę z oliwek, szczyptę soli. Mieszamy i dodajemy powoli mąkę. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy w misce przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 15-20 minut.

Ciasto rozwałkowujemy na około 1 cm, następnie smarujemy je masą makową. Zwijamy i skręcamy w koło. Pieczemy na blasze pokrytej papierem do pieczenia przez około 45 minut w 180 stopniach.

Smacznego!