Jeżeli z jakiegoś powodu, w święta będziesz jeść potrawy bez cukru, mamy dla Ciebie wspaniały przepis.
Wyborny makowiec wegański bez dodatku cukru przygotowała specjalnie dla naszych Czytelniczek, Patrycja Piotrowska - szefowa kuchni w warszawskich restauracjach wegańskich, dietetyk, mama 7-letniej Laury, która jest najsurowszym krytykiem jej potraw.
Fot. Patrycja Piotrowska
Składniki:
Masa makowa:
300g maku
300ml napoju sojowego
100g migdałów mielonych
100g daktyli
Syrop klonowy 60ml
Żurawina 50g bez cukru
Skórka z 1 pomarańczy
Ciasto:
25g świeżych drożdży
1 łyżka syropu klonowego
250ml wody ciepłej
100ml oliwy z oliwek
600 g mąki orkiszowej (typ1050)
Szczypta różowej soli himalajskiej
Przygotowanie:
Masę makową najlepiej przygotować dzień wcześniej i schłodzić w lodówce.
Mak gotujemy w mleku roślinnym około 20 minut, mielimy 2 razy w maszynce lub miksujemy w dobrym mikserze.
Daktyle miksujemy i mieszamy z mielonymi migdałami
Mak mieszamy z żurawiną, syropem, pastą daktylową, skórką z pomarańczy i wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Drożdże rozpuszczamy w 100 ml ciepłej wody z łyżką syropu klonowego w misce, w której będziemy przygotowywać ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Zaczyn jest gotowy, kiedy potrząśniemy miską i słyszymy jakby woda w misce była gazowana. Dodajemy 150 ml ciepłej wody, oliwę z oliwek, szczyptę soli. Mieszamy i dodajemy powoli mąkę. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy w misce przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Ciasto rozwałkowujemy na około 1 cm, następnie smarujemy je masą makową. Zwijamy i skręcamy w koło. Pieczemy na blasze pokrytej papierem do pieczenia przez około 45 minut w 180 stopniach.
Smacznego!