Czas Świąt

Przepisy świąteczne. Łowicki piernik z marchwi

Piernik z marchwi (Fot. iStock)

Zanim zaświeci wigilijna gwiazda, upieczmy coś prostego i regionalnego. Może piernik? Świetnie smakuje na deser, do wieczornej filiżanki herbaty lub świątecznego kompotu.

  • mąka 500g
  • słodka utarta marchew 3 szklanki
  • cukier 1/2 szklanki
  • miód gryczany 2 łyżki
  • przyprawa do piernika 2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • orzechy włoskie garść
  • masło do wysmarowania formy
  • bułka tarta do posypania formy

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wymieszać: mąkę, marchewkę, przyprawy, cukier, miód, proszek do pieczenia i sodę. Wyrobić ciasto, dodać pokrojone orzechy, wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki, która wcześniej została posmarowana masłem i obsypana bułką tartą. Piec około godzinę. Sprawdzić patyczkiem, czy po wbiciu w środkową część ciasta wychodzi suchy. Piernik wyjąć z formy na kratkę i wystudzić.