Czas Świąt

Śledzik pod białą pierzynką od Tomasza Purola

Śledź ze śmietaną (Fot, iStock)

Śledź pod pierzynką to nie jest danie, które przygotujecie na chwilę przed uroczystą kolacją. No ale…tradycja wymaga czasu, a długie przygotowania to część świątecznego rytuału. Jeśli śledź pod pierzynką ma być gotowy na kolację wigilijną, przygotowania zacznijcie już w sobotę wieczorem! – mówi Tomasz Purol.

  • 400 g płatów śledziowych matjas
  • sól, cukier i pieprz do smaku
  • ocet spirytusowy 200 ml
  • trochę świeżego tymianku i estragonu
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • miód duża łyżka
  • jabłka 2-3 sztuki
  • kawałki ugotowanego buraka lub rzodkiewki
  • pomidory koktajlowe kilka sztuk
  • cebule 3 sztuki
  • słodka śmietana do ubicia 100 ml
  • kwaśna śmietanka 24 % 200 ml

Sposób przygotowania: Rozpoczynamy od przygotowania śledzi – trzeba je moczyć w zimnej wodzie przez 6 godzin. Następnie przygotowujemy zalewę – odmierzamy litr wody, dodajemy ocet, jedną cebulę pokrojoną w ćwiartki, rozmaryn, tymianek, estragon, sól i cukier i wszystko to razem gotujemy. Do takiej ugotowanej i wystudzonej zalewy dodajemy wymoczone śledzie, zostawiamy je na kolejne 24 godziny i zajmujemy się czymś innym.

Następnego dnia bierzemy kwaśną śmietanę i doprawiamy ją solą, cukrem, pieprzem i octem. Dodajemy ubitą słodką śmietanę i razem mieszkamy. Odstawiamy na chwilę. W tym czasie kroimy pozostałe dwie cebule w krążki, obtaczamy w mące i smażymy na złoty w kolor. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i karmelizujemy w miodzie. Buraki, rzodkiewkę i pomidorki koktajlowe kroimy w cienkie plastry. Układamy na półmisku śledzie oraz pozostałe składniki według własnego uznania.