1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. REKLAMA

Czy sprzęt AGD może pomóc zmienić nasze życie na bardziej ekologiczne?

Electrolux tworzy sprzęty AGD, które pomagają w dłuższym przechowywaniu jedzenia, zachowaniu lepszej wartości odżywczej produktów oraz poprawieniu smaku posiłków – wszystko w sposób niosący korzyści dla nas samych, jak i naszej planety. (Fot. materiały partnera)
Electrolux tworzy sprzęty AGD, które pomagają w dłuższym przechowywaniu jedzenia, zachowaniu lepszej wartości odżywczej produktów oraz poprawieniu smaku posiłków – wszystko w sposób niosący korzyści dla nas samych, jak i naszej planety. (Fot. materiały partnera)
O ekologii mówi się wiele. Szczególnie w kontekście niemarnowania żywności, ograniczenia kupowania czy zmniejszenia emisji dwutlenku węgla. Czy wobec tego jest możliwe wprowadzenie ekologicznych rozwiązań do sprzętów AGD w naszych domach? Marka Electrolux udowadnia, że tak. I to na wielu płaszczyznach.

Aspekt ekologiczny w urządzeniach gospodarstwa domowego jest ważniejszy, niż się pozornie wydaje. I chodzi tu o dużo więcej, niż wydajność energetyczna i ograniczenie zużycia wody. Sprzęty AGD posiada w swoim domu każdy z nas, używamy ich codziennie, a nawet więcej – nie wyobrażamy sobie bez nich życia. By zaspokoić nasze potrzeby, każdego roku na całym świecie powstają miliony nowych urządzeń AGD. Producenci prześcigają się w coraz nowocześniejszych funkcjach, bardziej spektakularnym designie i większej intuicyjności, często zapominając, że najważniejszym aspektem każdego produkowanego przez nich sprzętu powinno stać się poszanowanie środowiska. Począwszy od możliwie największego ograniczania emisji CO₂ w całym procesie produkcji, poprzez zwracanie uwagi na materiały, z których sprzęty są wytwarzane, aż po zachęcenie potencjalnego użytkownika końcowym produktem do dbania o naszą planetę.

Marka Electrolux od lat pielęgnuje szwedzkie wartości i ich nierozerwalny związek z naturą. Wie też, że zrównoważony rozwój to jedyna właściwa droga we współczesnym świecie. Dlatego wprowadza do filozofii marki szereg ekologicznych rozwiązań, wynikających z troski o przyszłe pokolenia.

Better Living

Better Living to 11-letni program działań, którego podjęła się marka Electrolux, w celu zapewnienia lepszego i bardziej przyjaznego środowiska życia na całym świecie. To stale rozwijana lista 100 odważnych kroków, które marka zobowiązuje się podjąć, zamkniętych w czterech kategoriach: lepsza firma, lepsze jedzenie, lepsza pielęgnacja odzieży, lepsze środowisko domowe.

W ramach programu Electrolux wprowadził zmiany w całej firmie w kierunku zrównoważonego rozwoju. W ubiegłym roku pozwoliły one zmniejszyć o 70 proc. bezwzględną emisję CO₂ względem 2015 roku, a także przyczyniły się do zwiększenia sprzedaży najbardziej wydajnych energetycznie urządzeń, używania do produkcji plastiku z recyklingu (w 2020 roku firma wykorzystała w tym celu 6800 ton tworzywa z odzysku), a także pozyskania od większości głównych dostawców surowców zobowiązania do ujawnienia emisji dwutlenku węgla i wyznaczenia celów na jego obniżenie. Co więcej, Electrolux powołał organizację non-profit – Electrolux Food Foundation, która pomaga inspirować konsumentów i profesjonalistów do dokonywania bardziej zrównoważonych wyborów żywieniowych i zapewniać wsparcie potrzebującym lokalnym społecznościom.

Lepsze jedzenie

Najważniejszym krokiem w kierunku pro-środowiskowych zmian jest ten, który pociągnie za sobą faktyczne decyzje jak największej liczby ludzi. Kwestie spożywania, pozyskiwania i ogólnego podejścia do żywności dotyczą nas wszystkich, dlatego bardzo ważne jest, by i w tym zakresie działać z możliwie największym poszanowaniem planety. Tymczasem według najnowszego raportu, zrealizowanego w ramach PROM (Program Racjonalizacji i Ograniczenia Marnotrawstwa Żywności) w naszym kraju każdego roku marnuje się blisko 5 milionów ton żywności.

Electrolux wziął sobie tę kwestię za cel i pragnie dawać dobry przykład. Tworzy więc sprzęty AGD, które pomagają w dłuższym przechowywaniu jedzenia, zachowaniu lepszej wartości odżywczej produktów oraz poprawieniu smaku posiłków – wszystko w sposób niosący korzyści dla nas samych, jak i naszej planety. Poznaj rozwiązania Electrolux, które pozwolą na wody, energii, czasu i wartości odżywczych.

Piekarniki parowe

(Fot. materiały partnera) (Fot. materiały partnera)

Główną zaletą pary jest fakt, że zatrzymuje składniki odżywcze i wilgotność w potrawach. Dzięki niej zużywamy mniejszą ilość tłuszczu i oleju, jedzenie zachowuje witaminy i składniki mineralne, a czas pieczenia zmniejsza się o 20 proc. są więc idealne do pieczenia, przypiekania, gotowania na parze ryb i warzyw, a nawet gotowania sous-vide – wszystko z jak największym poszanowaniem żywności. Posiadają też szereg najnowocześniejszych funkcji.

Lodówki

Electrolux tworzy sprzęty AGD, które pomagają w dłuższym przechowywaniu jedzenia, zachowaniu lepszej wartości odżywczej produktów oraz poprawieniu smaku posiłków – wszystko w sposób niosący korzyści dla nas samych, jak i naszej planety. (Fot. materiały partnera) Electrolux tworzy sprzęty AGD, które pomagają w dłuższym przechowywaniu jedzenia, zachowaniu lepszej wartości odżywczej produktów oraz poprawieniu smaku posiłków – wszystko w sposób niosący korzyści dla nas samych, jak i naszej planety. (Fot. materiały partnera)

pomagają utrzymywać jakość jedzenia na dłużej, co sprzyja ograniczaniu marnowania żywności. Są wyposażone między innymi w komorę NaturaFresh, która utrzymuje temperaturę 0°C – idealną dla mięsa i ryb – gwarantuje też doskonałe warunki do przechowywania produktów. Duża szuflada MaxiBox umożliwia przechowywanie w chłodziarce produktów o dużych wymiarach, a półka Spin View, która stanowi dodatkowe akcesorium, obraca się o 360°, co pozwala wyraźnie zobaczyć wszystkie składniki, które mamy w lodówce. Z kolei funkcja Cooling 360° zapewnie stabilną temperaturę i wilgotność w każdym miejscu chłodziarki, przez co produkty zdecydowanie dłużej zachowują oryginalny kolor, teksturę i wartości odżywcze.

Płyty indukcyjne

(Fot. materiały partnera) (Fot. materiały partnera)

to przede wszystkim oszczędność i wydajne gotowanie. Indukcja zużywa bowiem do 90 proc. wyprodukowanej energii i efektywnie wykorzystuje pobraną energię do podgrzania naczynia, bez strat na produkcję ciepła poza garnkiem. Wskaźniki ciepła resztkowego dokładnie pokazują, które strefy grzewcze nagrzały się od naczynia. Płyta wówczas nie pobiera już prądu, ale wciąż generuje ciepło, które możemy w ekonomiczny sposób wykorzystać do dokończenia gotowania lub podtrzymania ciepła potraw. Funkcja Eko Timer pozwala na precyzyjne ustawienie czasu pracy poszczególnych pól grzewczych, co skutkuje wyłączeniem płyty dokładnie po skończonej pracy. A co za tym idzie, ograniczeniem niepotrzebnego zużycia energii do minimum.

Zmywarki

(Fot. materiały partnera) (Fot. materiały partnera)

Program Eco w zapewnia możliwie największą efektywność zużycia wody i energii elektrycznej. Urządzenia są też wyposażone w Ecometr, dzięki któremu sami możemy wybrać najbardziej ekonomiczny styl mycia i na bieżąco monitorować zużycie wody i energii. Natomiast funkcja AirDry, uchyla automatycznie drzwi zmywarki w końcowej fazie cyklu zmywania – wówczas naczynia schną szybciej, a cały proces zmywania skraca się – przez co zmniejsza się zużycie energii. Machine Care dodatkowo zadba o długą żywotność zmywarki. Program zapewnia bowiem efektywną pracę urządzenia, a także usuwa kamień i tłuszcz z wnętrza urządzenia. Wszystko po to, by zmywarka posłużyła nam jak najdłużej.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze