1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Ekologia

Gdy zero waste i radość z gotowania idą w parze

Marka Electrolux wprowadza do swojej oferty sprzęty AGD, pomagające w ograniczeniu marnowania żywności przy jednoczesnym zachowaniu jakości składników odżywczych i poprawie smaku posiłków. (Fot. materiały pratnera)
Przemysł spożywczy odpowiada za jedną trzecią globalnego zużycia energii i ponad 20 proc. emisji gazów cieplarnianych. Nie sposób więc mówić o dbaniu o środowisko bez odniesienia do jedzenia. Dlatego najwyższa pora, by nasze decyzje żywieniowe nie były podyktowane jedynie własnym zdrowiem, ale również dbałością o planetę.

Dla zdrowia, przyjemności, by uczcić sukces lub zagryźć smutki, jako nagroda, pretekst do spotkania z przyjaciółmi lub po prostu – w efekcie głodu. Nasze życie kręci się wokół jedzenia. Nic innego nie jest przecież tak istotne dla naszego zdrowia. W czasach, gdy niemal wszystkie produkty spożywcze mamy na wyciągnięcie ręki, zapominamy jednak, że i w tej kwestii należy zachować umiar. W Polsce marnuje się prawie 5 mln ton żywności rocznie. I wbrew pozorom to nie przemysł, restauracje i sklepy wpływają na ten wynik w największym stopniu. 60 proc. żywności trafia bowiem do kosza właśnie w naszych domach.

Przemysł spożywczy ma ogromny wpływ na stan naszej planety, dlatego tak ważne jest, byśmy zmienili podejście do jedzenia i wprowadzili w naszych domach zmiany, które przyniosą korzyści zarówno nam, jak i planecie. A pomóc nam w tym może marka Electrolux, która wprowadza do swojej oferty sprzęty AGD, pomagające w ograniczeniu marnowania żywności przy jednoczesnym zachowaniu jakości składników odżywczych i poprawie smaku posiłków – zwłaszcza tych roślinnych. Bo jedzenie i ekologia mogą iść w parze.

Piekarniki parowe Electrolux

Największą zaletą piekarników parowych w kontekście ekologii jest fakt, że para zapewnia krótszy czas pieczenia nawet do 30 proc. A dzieje się to w bardzo prosty sposób, bowiem ciepło łatwiej przenosi się przez wodę, niż przez gorące powietrze, które wykorzystują standardowe piekarniki. Pieczenie z funkcją pary ogranicza więc zużycie energii elektrycznej, a co za tym idzie, zmniejsza negatywny wpływ na środowisko. Jakie funkcje, które pomogą wprowadzić do naszej codzienności pro-środowiskowe zmiany, kryją w sobie piekarniki parowe Electrolux?

(Fot. materiały pratnera)

Zdrowo i smacznie

Skutkiem „ubocznym” pieczenia przy użyciu pary jest zwiększenie soczystości potraw. Para zatrzymuje wilgoć w potrawach oraz pozwala zachować wszelkie wartości odżywcze produktów, ich naturalny kolor i smak. Dzięki parze chleb staje sie bardziej chrupiący, a warzywa delikatniejsze w smaku, wszystko to bez utraty cennych witamin.

W piekarnikach parowych Electrolux istnieje możliwość wyboru czterech ustawień pary – od 25 proc. do 100 proc. Sprawdza się to idealnie do pieczenia, przypiekania, gotowania na parze ryb i warzyw, nawet gotowania sous-vide. A dzięki funkcji Steamify urządzenia same dozują odpowiednią ilość pary, dopasowując się do przygotowywanego posiłku, który finalnie jest zdrowy, smaczny i niosący korzyści zarówno dla nas, jak i planety.

Zero waste w kuchni

Gotowanie bez marnowania to trudna sztuka, ale możliwa do opanowania, gdy pozbędziemy się uprzedzeń. Często resztki z posiłków lądują w śmietniku tylko dlatego, bo uważamy, że odgrzewane potrawy są pozbawione smaku i nijakie. Innowacyjne funkcje piekarników parowych potrafią i temu zaradzić. W wybranych urządzeniach Electrolux znajdziemy bowiem program „Regeneracja”, który pozwala błyskawicznie podgrzewać potrawy, nie wysuszając ich, a nawet przywracając im wilgotność. Doskonale nadaje się to właśnie do odgrzewania dań z poprzedniego dnia, by ograniczyć wyrzucanie resztek do minimum.

(Fot. materiały pratnera)

Innowacyjne planowanie posiłków

Mądre planowanie posiłków i odpowiednie przechowywanie żywności to kolejny ważny nawyk, który warto wprowadzić do naszych kuchni. Wybrane modele piekarników Electrolux posiadają funkcję sous-vide, która polega na zamykaniu gotowanych potraw próżniowo w woreczku, a następnie gotowanie na parze bez udziału powietrza. To metoda używana w najlepszych restauracjach, aby osiągnąć niezrównany smak dla najbardziej wybrednych gości, która jednocześnie jest świetnym sposobem przechowywania dań, bo umożliwia zamknięcie ich próżniowo i przechowywanie bezpiecznie w lodówce lub zamrażarce.

  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze