1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Parmigiana

</a>
(na 2 osoby), 1 duży bakłażan, 150g startego parmezanu, 400 g pomidorów pelati w puszce, 4, łyżki posiekanej bazylii, 2 ząbki czosnku drobno posiekane, 2 łyżki drobno posiekanej cebuli, Oliwa ekstra vergine, Olej słonecznikowy, Sól i pieprz

</a>

Na dużym ogniu rozgrzewamy żeliwną patelnię grillową. Bakłażany kroimy w ½ centymetrowe plastry. Delikatnie solimy i pieprzymy, następnie wkładamy na patelnie i grillujemy z każdej strony do momentu, aż nabierze rumianych pasków. Po zdjęciu z patelni bakłażany skrapiamy oliwą z oliwek. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy czosnek z cebulą. Gdy zacznie się rumienić dodajemy pomidory wraz z zalewą. Dusimy około 20 minut. Pod koniec duszenia doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy 2 łyżki posiekanej bazylii i połowę parmezanu. W naczyniach żaroodpornych układamy parmigianę. Na dno kładziemy plaster bakłażana, posypujemy go parmezanem i dodajemy 2 łyżki sosu pomidorowego. Powtarzamy tą czynność trzykrotnie. Przed podaniem rozgrzewamy piekarnik do 180 C i zapiekamy bakłażany około 15 minut. Posypujemy pozostałą bazylią do dekoracji.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze