1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kultura

Żydowska kultura od kuchni – wystawa w Muzeum POLIN

(Fot. M. Jaźwiecki, Muzeum Historii Żydów Polskich)
(Fot. M. Jaźwiecki, Muzeum Historii Żydów Polskich)
Kultura kulinarna jest istotnym elementem żydowskiej tożsamości, dlatego Muzeum POLIN od 11 marca pokazuje Żydów właśnie od kuchni, prezentując wystawę „Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna”. Przybliża ona żydowską kulturę kulinarną w różnych zakątkach świata, a także pokazując charakterystyczne potrawy – ich sposób przyrządzania, pochodzenie i znaczenie.

Kultura kulinarna jako element żydowskiej tożsamości umacnia poczucie przynależności do wspólnoty, a jednocześnie stanowi wyznacznik odrębności. Kształtowała się na przestrzeni tysiącleci w różnych szerokościach geograficznych i dlatego jest dziś tak bardzo różnorodna.

(Fot. M. Jaźwiecki, Muzeum Historii Żydów Polskich) (Fot. M. Jaźwiecki, Muzeum Historii Żydów Polskich)

Wystawa „Od kuchni” ukazuje tę złożoność – prezentuje różnorodność tradycji i dań Żydów żyjących przez stulecia w diasporze. Opowiada o tym, jak dzięki migracjom rozpowszechniali potrawy i produkty. Przedstawia zasady koszerności związane z przygotowaniem posiłków i produktami, a także współczesne łamanie tradycji i odkrywanie na nowo kulinarnych korzeni. To opowieść zarówno o specyfice żydowskiej kuchni, jak i o tym, dlaczego dziś tak trudno jest zamknąć ją w sztywnych ramach.

(Fot. M. Jaźwiecki, Muzeum Historii Żydów Polskich) (Fot. M. Jaźwiecki, Muzeum Historii Żydów Polskich)

Tak zaprezentowana opowieść o żydowskim jedzeniu jest jednocześnie opowieścią o żydowskiej historii i kulturze. – Z naszych talerzy można wyczytać, kim jesteśmy, skąd pochodzimy, kim byli nasi przodkowie, sąsiedzi, jaki jest nasz styl życia – mówi Tamara Sztyma, współkuratorka wystawy, i dodaje: – Mamy nadzieję, że wystawa nie tylko pozwoli lepiej zrozumieć, czym jest kuchnia żydowska, lecz także przyczyni się do lepszego rozumienia żydowskiej religii, kultury i historii – pokaże je właśnie „od kuchni”.

Opowieść o kuchni żydowskiej zaprezentowana jest w sposób wielogłosowy. Narracji historycznej – zdjęciom, tekstom, obiektom – towarzyszą nagrania wideo z wywiadami z ekspertami kulinarnymi, historykami i osobami, których działania w praktyce wiążą się z żydowską kuchnią.

(Fot. M. Jaźwiecki, Muzeum Historii Żydów Polskich) (Fot. M. Jaźwiecki, Muzeum Historii Żydów Polskich)

Wystawa ma też ścieżkę artystyczną – są to cztery instalacje-stoły stworzone przez Annę Królikiewicz, artystkę, dla której jedzenie, kultura kulinarna i jej wielowymiarowość stanowią ważny wątek twórczości. Jej prace w metaforyczny sposób rozwijają główne idee prezentowane w kolejnych częściach ekspozycji: Tradycję, Diasporę, Nowoczesność i Wspomnienia.

Program towarzyszący wystawie „Od kuchni” w marcu jest już dostępny na stronie polin.pl. Znalazły się w nim między innymi oprowadzania kuratorskie, warsztaty kulinarne, spacer z przewodnikiem połączony z degustacją w muzealnej restauracji „Warsze” i wydarzenia dostępne dla dzieci i młodzieży z niepełnosprawnościami.

(Fot. M. Jaźwiecki, Muzeum Historii Żydów Polskich) (Fot. M. Jaźwiecki, Muzeum Historii Żydów Polskich)

Wystawa dostępna będzie aż do 12 grudnia!

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze