Przeprowadzone w 2014 oku badanie Centrum Badania Opinii Społecznej wykazało, że 1/3 Polaków ma nadwagę a co szósty jest otyły. Jak zmienić nawyki żywieniowe? Badacze radzą, żeby trzymać owoce i warzywa „pod ręką". Po ułożone w kuchennej misce sięgamy chętniej niż po „ukryte" na dnie lodówki.
Analiza 112 badań poświęconych nawykom żywieniowym, przeprowadzona przez naukowców Cornell Food and Brand Lab w Cornell University wykazała, że zdrowe odżywianie wiąże się z łatwym dostępem do owoców i warzyw. Trzy kluczowe czynniki sprawiające, że chętniej sięga się po zdrowe pokarmy, to: dostępność, atrakcyjność i oczywistość wyboru. „Te trzy czynniki pozwalają wprowadzić nieskończenie wiele zmian, by ludzie - włączając w to nas samych - odżywiali się zdrowo”, komentuje dr Brian Wansink, autor badania i dyrektor Cornell Food and Brand Lab.
Osoby odżywiające się najzdrowiej deklarują, że na ich wybory wpływa to, że w restauracjach, sklepach spożywczych, kafeteriach albo w domu na przykład owoce i warzywa są widoczne, łatwo dostępne, atrakcyjnie wyeksponowane i wydają się naturalnym konsumenckim wyborem.
Badanie opublikowane w „Psychology and Marketing” wykazało, że gdy umieścimy owoce w ładnej misce (na przykład obok kluczyków do samochodu), sięgnięcie po banana czy jabłko jest nagle bardziej naturalne, atrakcyjne i właściwe niż zjedzenie czekoladowego ciastka albo czipsów.
Z kolei David Wolfe, ekspert ds. zdrowego odżywiania i autor książki „Superżywność. Jedzenie i medycyna przyszłości” zachęca, aby kuchenną miskę wypełnić tzw.
superżywnością. „Spożywanie superżywności znacznie ułatwia osiągnięcie idealnej wagi, utrzymanie diety i nabranie nowych
nawyków żywieniowych. Superżywność ułatwi
detoksykację organizmu i wprowadzi nas w świat zdrowej żywności – bez udziału silnej woli! Ponadto superżywność eliminuje konieczność przyjmowania syntetycznych suplementów
witaminowych i mineralnych” , przekonuje Wolfe. Wśród superpokarmów, która wymienia, są: jagody goji, surowe ziarna kakaowca czy orzechy kokosowe.