1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. REKLAMA

Street food w podróży dookoła świata

123rf.com
123rf.com
Uliczne przekąski to nie tylko kultowe zapiekanki. Wegetariańska Masala Dosa w Indiach, rozpływające się w ustach babeczki pastéis de Belém w Portugalii czy bombowa mieszanka Pad thai w Tajlandii to tylko niektóre potrawy, których warto spróbować podczas swoich podróży.

Wraz z nadejściem wiosny, rozpoczął się sezon na jedzenie na świeżym powietrzu. Targi śniadaniowe i festiwale foodtrucków kuszą swoimi ofertami. Warto skusić się na street food, bo często stanowi dobrą alternatywę do drogich restauracji. Posiłki są szybkie, stosunkowo tanie i bardzo smaczne. Serwis l wraz z blogerami podróżniczo-kulinarnymi, przygotował zestawienie najciekawszych i najpyszniejszych street foodów na świecie. 

Tajlandia, Bangkok, Pad thai
Pad Thai to najprawdopodobniej najbardziej rozpoznawana tajska potrawa. Przysmak składa się z makaronu ryżowego smażonego z sosem rybnym, sokiem z tamaryndowca, kiełkami fasoli, jajkiem, kolendrą, orzeszkami i sokiem z limonki. Filip z bloga :Ten smażony makaron ryżowy to prawdziwa bomba: słodki i słony jednocześnie, lekko szczypiący w język od płatków chilli, cudnie chrupiący orzeszkami ziemnymi i ponętnie pachnący sosem rybnym – wspomina 

Portugalia, Lizbona, Pastel de nata
Z jednym pudełkiem tych pyszności na wynos zwiedzanie miasta stanie się słodsze. To małe, nadziewane kremem ptysie, których lekko przypalony wierzch nadal pamięta smak karmelu. Agnieszka z bloga : Babeczki pastéis de Belém (znane również jako pastéis de nata) to jeden z najpopularniejszych deserów w Portugalii i smak, którego nie można pominąć odwiedzając ten kraj nad Atlantykiem! 

Grecja, Ateny, Greek souvlaki
Greckie souvlaki to małe szaszłyki z mięsa, zazwyczaj przeplatane grillowanymi warzywami i serwowane z bułką lub pitą. Inną bardzo popularną przekąską jest Koulouri, czyli pieczywo w kształcie pierścieni posypane sezamem, makiem, nasionami lnu lub słonecznika. Aleksandra z bloga : Danie jest bardzo aromatyczne, gdyż kawałki mięsa są pieczone w marynacie z ziół. Souvlaki jedliśmy (a zasadniczo tylko jedno z nas jadło, bo połowa naszego podróżniczego teamu jest wege) nie tylko w Grecji, ale również w innych krajach bałkańskich, np. w Albanii. Jednak prawda jest taka, że najlepszy smak mają właśnie te greckie.

Dania, Kopenhaga, Smørrebrød
Smørrebrød dosłownie oznacza “posmarowany chleb”. Wypełnione po brzegi dodatkami kanapki dostępne są w wielu różnych opcjach: wegetariańskiej, z mięsem, rybą lub serem. Marta z .: Duńskie kanapki smørrebrød nie tylko wspaniale się prezentują, ale także są pyszne i sycące. Kromka żytniego, chrupiącego pieczywa (rugbrød) bogato obłożona przeróżnym dodatkami i pięknie ozdobiona, może z powodzeniem zastąpić lunch.

 

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze