Tak wybornie smakują tylko teraz, kiedy świeże jagody wciąż pachną lasem. To nic, że barwią usta i zęby – ich smak wart jest poświęcenia. A jeśli myślisz, że zrobienie jagodzianek jest trudne, jesteś w błędzie. Oto prosty przepis dla każdego.
Składniki
- jagody 400 g
- cukier brązowy 2–3 łyżki
Ciasto
- mąka 500 g
- drożdże świeże 50 g
- cukier 100 g
- mleko 200 ml
- masło 120 g
- żółtka 4 (nie wyrzucaj białek, część z nich będzie potrzebna do posmarowania bułek przed pieczeniem)
- łyżeczka soli
Kruszonka
- 120 g mąki
- 90 g zimnego masła
- 40 g cukru pudru
- 10 g cukru waniliowego
Rozetrzyj palcami wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka, wstaw do lodówki, żeby schłodzić.
Sposób przygotowania jagodzianek
Zrób rozczyn z ciepłego mleka i drożdży z odrobiną cukru i mąki – odstaw do wyrośnięcia na 15 min.
Przesiej mąkę do miski, połącz z cukrem, dodaj masło, żółtka, sól i rozczyn.
Wyrób ciasto (ja to robię przy pomocy miksera przez 5–7 minut). Odstaw ciasto do wyrośnięcia na minimum godzinę pod przykryciem.
Przygotuj jagody. Wysyp owoce na sitko i zanurz je w większej misce wypełnionej letnią wodą, możesz delikatnie poruszyć sitkiem, by owoce się opłukały. Po kilku sekundach wyjmij sitko, wymień wodę na świeżą i powtórz proces. Nigdy nie płucz jagód pod bieżącą wodą, bo to owoce bardzo delikatne, łatwo je uszkodzić, a wtedy wypłynie z nich cenny sok. Opłukane jagody osusz – najlepiej na grubym papierowym ręczniku. Przed nadziewaniem bułeczek należy wymieszać owoce z łyżką albo dwoma brązowego cukru.
Kiedy ciasto podwoi objętość, możesz przystąpić do robienia jagodzianek. Na przykład tak: uformuj z ciasta wałek jak na kopytka i pokrój na równe kawałki. Każdą porcję rozpłaszcz w dłoni, by miała grubość minimum 1,5 cm, a na środek placka nałóż łyżkę albo więcej jagód (w zależności od wielkości placka). Starannie zlep wszystkie brzegi i ułóż na blachę wyłożoną papierem sklejoną stroną. Pamiętaj, że bułki urosną, dlatego należy układać je w odstępach. Możesz też rozłożyć całe ciasto na blacie oprószonym mąką, rozwałkować je delikatnie rękami (na grubość 1,5–2 cm) i odcisnąć krążki np. dużą szklaną (jak na pierogi), z których łatwo zrobić jagodzianki – to mój ulubiony sposób lepienia bułeczek.
Wyrośnięte jagodzianki posmaruj rozmąconym białkiem i posyp kruszonką.
Piecz w temperaturze 180–190ºC przez 25 do 30 minut.