1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Styl Życia
  4. >
  5. Cold brew, latte art, kawa specialty i inne trendy kawowe

Cold brew, latte art, kawa specialty i inne trendy kawowe

Kawy w filiżankach (Fot. materiały De’Longhi)
Poszukiwania najlepszego domowego baristy czas zacząć, bo rozpoczyna się moda na kawiarnię w domu. Zaparz ulubione espresso w nowym ekspresie, poznaj niesamowity smak kawy prosto z Korei, doceń orzeźwienie cold brew i stań się świadomym konsumentem, poszukując kawy specialty.

Parzenie kawy w domu jak w ulubionej kawiarni

Pandemia koronawirusa sprawiła, że musieliśmy zmienić swoje przyzwyczajenia i nauczyć się nowych umiejętności, by móc nadal cieszyć się drobnymi chwilami przyjemności. Ze względu na różnego rodzaju ograniczenia, często nie mieliśmy już tak szerokiego dostępu do lokali gastronomicznych, niejednokrotnie nie mogliśmy też napić się kawy z ekspresu w miejscu pracy. Jeśli do tej pory temat parzenia kawy w domu traktowaliśmy po macoszemu, w nowej rzeczywistości mogło się to zmienić. Dużo osób zaczęło poszukiwać nowych sposobów na przyrządzenie ulubionego rodzaju kawy lub napoju kawowego, odkrywając ciekawe akcesoria i sprzęty, które pomogły cieszyć się smakiem flat white, latte, cappuccino lub perfekcyjnego espresso.

Jakie sprzęty królują w 2021 roku? Ponownie odkryliśmy ekspresy pozwalające na uzyskanie jakości porównywalnej do tej kawiarnianej. Zainteresowaliśmy się urządzeniami z wbudowanymi żarnowymi młynkami stalowymi, które wykorzystywane są w ekspresach przemysłowych. Niestraszne im nawet parzenie kilkuset kaw dziennie. Ich zaletą jest to, że dokładnie miażdżą ziarna, zamiast je siekać, dlatego kawa nie traci swoich cennych walorów smakowych. W ten sposób kawę mielą młynki wbudowane w ekspresy De’Longhi. Dodatkowo pozwalają na ustawienie 13 stopni mielenia, aby dopasować je do gatunku kawy i indywidualnych preferencji.

Prym wiodą też ekspresy do kawy ze spieniaczami mleka, które pozwalają na przygotowanie aksamitnej, gęstej pianki na ulubionych napojach kawowych. Odkrywamy przyjemność rytuału ręcznego spieniania przy pomocy dyszy manualnej, zamontowanej np. w ekspresie automatycznym De’Longhi Magnifica S Smart ECAM250.31.SB. Oddajemy wodze automatycznej karafce, która w kilka sekund przygotowuje za nas cappuccino lub latte, o jakim marzymy. W spieniacz tego typu został wyposażony m.in. model Dinamica Plus ECAM370.95.S. Karafka daje możliwość ustawienia stopnia spienienia mleka i wysokości pianki oraz czyści się automatycznie po każdym przygotowanym napoju.

Skoro we własnym domu chcemy odtworzyć klimat kawiarni, to przyda się także rozbudowane menu. Najnowocześniejsze ekspresy do kawy mają możliwość zaawansowanego ustawienia wszystkich parametrów: od ilości kawy i wody, po wysokość pianki i intensywność smaku. Model De’Longhi Primadonna Soul ECAM610.75.MB potrafi przyrządzić aż 20 rodzajów napojów, od tych podstawowych (americano, cappuccino, espresso), po bardziej wyszukane, jak cortado czy long black. Indywidualne preferencje będzie można także ustawić w profilach obsługiwanych poprzez panel wyświetlacza lub aplikację mobilną. To tak, jakbyśmy każdego dnia przychodzili do prywatnego baristy, który pamięta, co lubimy najbardziej.

Kawa cold brew – co to jest i jak ją przygotować?

Cold brew to sposób przygotowywania kawy (lub herbaty) na zimno. Podczas kilku godzin namaczania zmielonych ziaren, uzyskujemy pełnię smaku, którego nie zaznamy podczas klasycznego zaparzania. Co będzie potrzebne do przyrządzenia takiego napoju?

  1. Wybrana kawa. Czy każdy gatunek ziaren sprawdzi się przy metodzie cold brew? Właściwie tak, ale dla uzyskania najlepszych efektów, warto spojrzeć na profil smakowy ziaren. Skoro myślimy o orzeźwieniu, najlepiej pasować będą gatunki owocowe, cytrusowe, lekkie i łagodne.
  2. Młynek. Najlepiej ostry i dokładny, który perfekcyjnie zmieli ziarna, czyli żarnowy i stalowy. Dobrze, żeby miał regulację stopnia mielenia, aby dobrać go do preferencji smakowych. Ziarna warto zmielić tuż przed przygotowywaniem napoju, aby zachować pełnię walorów i wielowymiarowy smak oraz aromat.
  3. Waga. Warto wiedzieć, ile gramów kawy użyliśmy, aby dokonać ewentualnych poprawek lub zapamiętać perfekcyjne proporcje.
  4. Wysokie naczynie ze szkła (butelka, dzbanek, słoik, profesjonalne naczynia do cold brew. Powinny mieć pojemność około 1 l) oraz przykrycie (może być folia spożywcza).

Zmielone ziarna kawy wystarczy zalać zimną, najlepiej przefiltrowaną wodą, a następnie zakryć i odstawić do lodówki na kilka, kilkanaście godzin. Nie ma zasad dotyczących ilości kawy i czasu, ponieważ parametry trzeba dobrać do indywidualnych potrzeb. Warto testować z ustawieniami i próbować, ponieważ efekty mogą być zaskakująco różne.

Jeśli smak cold brew nas nie przekonał, a szukamy kawowego orzeźwienia, sprawdźmy funkcje naszego ekspresu automatycznego. W PrimaDonna Soul ECAM610.75.MB możemy przygotować napój over ice, idealny do picia z lodem.

Czym jest dalgona, czyli nowy wymiar kawy rozpuszczalnej

Zwykła kawa rozpuszczalna już nie zachwyca? Po modzie na kawę po wietnamsku z grubą warstwą słodkiego mleka skondensowanego zalaną mocnym naparem, przyszedł czas na odkrycie prosto z Korei Południowej. Dalgona jest wzorowana na tamtejszym deserze i ma raczej postać słodkiej przekąski niż klasycznego napoju. Przygotowuje się ją z równych proporcji kawy instant, gorącej wody i cukru (minimalna ilość dla uzyskania sporej ilości pianki to 2 łyżki). Składniki miksuje się blenderem do uzyskania gęstej, kremowej piany o barwie i posmaku karmelu. Wykłada się ją na zimne mleko, uzyskując oryginalny deser. Można podać go posypanego cynamonem, startą czekoladą, kakao lub pokruszonymi ciasteczkami.

Kawa specialty – dlaczego jest taka wyjątkowa?

W 2021 roku nic, co zwyczajne nam nie wystarcza i podczas poszukiwania ulubionych kaw niczym z kawiarni, zyskujemy coraz więcej wiedzy na temat uprawy kawy, jej gatunków, cech i właściwości. Stąd odkrycie wyjątkowych kaw z segmentu speciality (lub specialty). Czym się one charakteryzują? Ziarna są nieskalane, perfekcyjne, dają najlepsze rezultaty podczas zaparzania. Zostały wyprodukowane w najlepszych warunkach klimatycznych. A wszystko zaczęło się od Erny Knutsen, która w latach 70. XX wieku nazwała je i opisała w Tea & Coffee Trade Journal.

Dziś, 50 lat od użycia nazwy speciality coffee, wyborem najlepszych gatunków zajmują się tzw. Q-graderzy, czyli osoby podobne do somelierów, posiadający rozbudowaną wiedzę na temat uprawy, procesów produkcji, palenia, parzenia, a także profili smakowych kaw z całego świata. Kawy specialty powinny uzyskać od nich aż 80 punktów na 100 możliwych.

Co czyni je tak wyjątkowymi? Charakteryzują się niesamowicie czystym smakiem z naturalną nutą słodyczy. Ziarna nie mają wad, są pozyskiwane z najświeższych zbiorów i prosto od plantatora (bez pośredników i w duchu fair trade). Kawa jest wypalana na krótko przed dotarciem do konsumenta, który otrzymuje pełną informację o miejscu uprawy. Każda porcja ziaren smakuje więc inaczej, bo wpływa na nią tak wiele czynników: mikroklimat, proces palenia oraz stan upraw w danym czasie.

Kawę specialty najlepiej zmielić tuż przed zaparzaniem i przygotować w ekspresie kolbowym nowej generacji, np. La Specialista EC9335.M, lub ekspresie automatycznym z wbudowanym młynkiem z regulacją stopnia mielenia, np. Dinamica ECAM350.75.S. Tylko dzięki perfekcyjnym warunkom parzenia wyjątkowe właściwości najlepszych gatunków kaw będą wydobyte w pełni.

Latte art a parzenie kawy w domu

Warto odkryć trend na latte art, czyli ozdabianie mlecznego napoju różnego rodzaju wzorkami z mlecznej pianki. Można użyć do niej manualnej dyszy spieniającej – np. takiej jak w ekspresie automatycznym La Specialista EC9335.M – która pozwoli na kontrolę stopnia spienienia oraz konsystencji mleka. Jeśli o nie chodzi, to najlepiej wybrać specjalne baristyczne z podwyższoną ilością białka (to ono, a nie tłuszcz odpowiada za łatwość tworzenia się mikroskopijnych bąbelków i przyjemnej struktury) lub klasyczne 3,2% (obecność dużej ilości tłuszczu gwarantuje też wysoką zawartość białka). Mleko najlepiej spieniać w specjalnym metalowym dzbanuszku, który później ułatwi nam też wykonywanie wzorków.

Aby zrobić najprostszy wzorek, wystarczy do jednej ręki wziąć dzbanuszek z pianą, a do drugiej filiżankę do około 1/3 wypełnioną kawą. Na początku spienione mleko wlewamy zdecydowanym ruchem do mniej więcej połowy objętości napoju. Następnie przerywamy i wlewamy po małej dawce bardzo krótkimi ruchami, z kleksów piany tworząc coś na kształt listków. Zakańczamy ruchem w dół, zawijając „listki” i tworząc gałązkę.

Zielona kawa – jak ją zaparzyć w domu?

W miarę poszukiwań nowych inspiracji warto odkryć też niepalone ziarna kawowca, czyli modną i wykazującą działanie odchudzające zieloną kawę. Napar można przygotować, zalewając całe lub mielone ziarna. Warto jednak pamiętać, że są one twarde niczym kamień i pokonają każdy, nawet najtrwalszy metalowy młynek żarnowy prosto z sieciowej kawiarni, którego nie zniszczyły nawet tysiące mielonych kaw dziennie. Lepiej więc przełożyć je do moździerza i utrzeć tuż przed parzeniem. Wystarczą 2 łyżeczki i czas ekstrakcji ok. 3-5 minut. Do przygotowania należy użyć wody o temperaturze 90 stopni Celsjusza, aby nie utracić cennych składników zawartych w zielonej kawie.

Kubki wielorazowe i kawa RTD, czyli domowa kawa na wynos

W czym modnie jest pić kawę zaparzoną w domu? Stajemy się coraz bardziej świadomymi konsumentami i na fali idei zero waste oraz eco design szukamy nowych rozwiązań, mających ochronić środowisko naturalne. Stąd trend na wielorazowe kubki wzorowane na tych kawiarnianych. Można do nich wlać kawę prosto z ekspresu ciśnieniowego i poczuć się tak, jakby wyszło się od najlepszego baristy w mieście.

Innym pomysłem na kawę na wynos jest RTD, czyli kawa „ready to drink” sprzedawana w butelkach lub puszkach. Można kupić ją, wspierając lokalną kawiarnię lub zainspirować się trendem i zabrać domowy napój w ulubionym bidonie lub wielorazowej szklanej butelce.

Kawa w 2021 - infografika (Fot. materiały De’Longhi)

  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze