1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Styl Życia

Klimato – aplikacja, która szacuje ślad węglowy potraw

Aplikacja Klimato uświadamia, że przejście na roślinne produkty spożywcze jest najbardziej efektywnym sposobem, w jaki restauracje mogą zredukować swoje emisje CO2. (Fot. iStock)
Aplikacja Klimato uświadamia, że przejście na roślinne produkty spożywcze jest najbardziej efektywnym sposobem, w jaki restauracje mogą zredukować swoje emisje CO2. (Fot. iStock)
Każdy krok w kierunku dbania o środowisko jest dobry. Doskonale zdają sobie z tego sprawę Szwedzi, niekwestionowani mistrzowie w dziedzinie ekologii, którzy stworzyli aplikację Klimato, pozwalającą oszacować ślad węglowy potraw.

Klimato to szwedzka aplikacja skierowana głównie do właścicieli restauracji, która pomaga im oszacować ślad węglowy serwowanych dań. Dzięki niej restauratorzy mogą ocenić, jak oferowane w ich lokalach potrawy wypadają w kwestii ekologii, wdrażać bardziej prośrodowiskowe rozwiązania, co z kolei ma działać na konsumentów - skłaniać ich do wybierania dań bardziej przyjaznych dla środowiska.

Czemu właściwie ma to służyć? Warto mieć świadomość tego, że dzisiejszy system żywnościowy odpowiada za 25 proc. całkowitej emisji gazów cieplarnianych na świecie. Oznacza to, że nasze nawyki żywieniowe przyczyniają się do emisji 14 miliardów ton CO2e każdego roku. Jak czytamy na stronie internetowej aplikacji Klimato, „każdy produkt spożywczy przechodzi przez kilka etapów w procesie produkcji, w tym wydobycie surowców, uprawę, obróbkę fabryczną i transport. Wszystkie te czynności powodują emisję zanieczyszczeń do powietrza, gleby i wody. Emisje do powietrza są powszechnie określane jako emisje gazów cieplarnianych i są mierzone jako ekwiwalent CO2 (CO2e). Kiedy emisje te osiągają wysoki poziom w powietrzu, mają tendencję do zatrzymywania się w atmosferze i ostatecznie zwiększają temperaturę Ziemi. Przeciętny posiłek emituje dziś około 1,7 kg CO2e, co odpowiada około 2 tonom CO2e rocznie”.

Sztokholmska firma Klimato pomaga również restauracjom w ustalaniu celów i śledzeniu ich emisji. Miesięczne i roczne raporty pozwalają im dzielić się swoimi postępami z gośćmi i członkami zespołu. Aplikacja działa od 2017 roku i od tego czasu nieustannie motywuje korzystające z niej restauracje do redukowania średniego zużycia CO2 na posiłek. Jej użytkownicy podkreślają z kolei, że klientom restauracji bardzo spodobał się ten sposób dbania o środowisko i domagają się większej liczby przyjaznych dla klimatu dań w menu.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze