1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Styl Życia
  4. >
  5. Miejsca w Browarach Warszawskich, które warto odwiedzić

Miejsca w Browarach Warszawskich, które warto odwiedzić

Japonki to pierwsze omakase w Polsce, czyli fine dining połączony z sushi. (Fot. materiały prasowe)
Warszawska Wola coraz śmielej zaznacza swoją obecność na kulinarnej mapie stolicy. To zasługa Browarów Warszawskich, które zapraszają do odwiedzenia wyjątkowych konceptów restauracyjnych. Świątynia sportu Roberta Lewandowskiego, Gastronomja ze smakami dawnej Warszawy i francuskim akcentem czy Browar Warszawski w kolebkach XIX leżakowni – to tylko kilka z wielu oryginalnych restauracji, delikatesów i kawiarni znajdujących się w Browarach. Podpowiadamy, gdzie jeszcze warto zajrzeć.

Japonia w Warszawie

Japonki to koncept „cool casual”, który z miejsca podbił serca stołecznych smakoszy japońskich smaków. Stworzony został przez Dawida Uszyńskiego oraz Linh Nguyen, którzy menu dopracowali tak, aby móc dzielić się najlepszymi kąskami i aby posiłek stanowił przejście przez różne techniki kulinarne. Pod pałeczkami znajdziemy mistrzowsko przyrządzane surowe ryby, tempurę, nigiri czy dania nawiązujące do kuchni peruwiańskiej. A to wszystko w eleganckiej przestrzeni, do której prowadzi energetyzująca muzyka. Twórcy Japonek zgodnie przyznają, że wyróżnikiem nowego miejsca na mapie Browarów Warszawskich jest poszanowanie dla produktu czy ekologii. Poza sashimi i sushi można tutaj spróbować dań z grilla robata czy japońskiej wołowiny.

Japonki (Fot. materiały prasowe)

Tańcz...

...to po hiszpańsku „baila”. Choć słowo to ma iberyjskie korzenie, to budzi skojarzenia z żarem Ameryki Południowej. Jest wezwaniem do zabawy, radości i życia chwilą. Baila Show & Dining to miejsce, które od samego początku cieszy się popularnością w stolicy. Można tutaj przyjść w pojedynkę lub z grupą znajomych, ale koniecznie w eleganckiej kreacji, ponieważ przy wejściu obowiązuje dress code. W menu królują m.in. ostrygi, wyśmienita wołowina, salsa czy guacamole. Na czym polega wyjątkowość tego miejsca? Kulinarnemu doświadczeniu towarzyszą niezwykłe pokazy artystyczne, nad którymi czuwa niezawodny Tomasz Barański. Wystrój odzwierciedla południowoamerykański klimat, który sprawia, że chce się tutaj spędzać każde weekendowe wieczory w najlepszym towarzystwie.

Baila (Fot. materiały prasowe)

Tu się warzy piwo!

Ten adres powinien znaleźć się na liście każdego miłośnika piwa – ul. Haberbuscha i Schielego 2. To właśnie tutaj mieści się Browar Warszawski, czyli projekt kulinarno-rozrywkowy Marka Zarkhina i Grupy Kumpel, w którym warzą się losy współczesnego browarnictwa. W historycznych piwnicach znajduje się 20 zbiorników, gdzie wyrabia się 18 rodzajów rzemieślniczego piwa, w tym legendarne Grodziskie i Porter. Browar Warszawski zaskakuje również współczesną zróżnicowaną kuchnią bazującą na dziedzictwie legendarnej gastronomii Warszawy i Lwowa. W menu można znaleźć potrawy z opalanego węglem drzewnym grilla „Josper” oraz piwne bestsellery – tradycyjną golonkę i wciąż modne burgery, ale też świeże owoce morza czy propozycje wegetariańskie dobrane pod to, co w kuflu. Tych, których zmęczy piwna goryczka, już niedługo równie dobrze ugości zlokalizowany tuż obok Whisky Bar połączony z włoską Pizzą Lecentano.

Browar Warszawski (Fot. materiały prasowe)

Browar Warszawski (Fot. materiały prasowe)

Z francuskim akcentem

Od września zapach wolno pieczonych żeber wołowych, wieprzowych i jagnięcych oraz steków z sezonowej wołowiny roznosi się w Browarach Warszawskich. To właśnie tam otworzyła się Gastronomja – restauracja dla prawdziwych mięsożerców z francuskim akcentem. Szefem Kuchni jest Daniel Saczuk, który po latach spędzonych w restauracjach takich jak U kucharzy, Soul Kitchen i Żebra i Kości najlepszą, autorską kuchnię postanowił przenieść na Wolę! W karcie czekają też klasyki kuchni polskiej, a rozmaite dania będą przygotowywane lub wykańczane bezpośrednio przy stoliku z zgodnie półfrancuskim serwisem. Znakomitą kuchnię umilą występy muzyczne live – na obecnym tu pianinie wybrzmią soul i jazz w aranżacji na 10 palców.

Gastronomja (Fot. materiały prasowe)

Gastronomja (Fot. materiały prasowe)

Świątynia sportu

Tak media okrzyknęły Nine’s – nowy koncept restauracyjny, którego współudziałowcem jest Robert Lewandowski. Nie myliły się, bo w czteropiętrowej restauracji będzie można nie tylko dobrze zjeść, ale i poznać historię sportu czy podziwiać np. historyczne wydania „Przeglądu Sportowego”, narty Kamila Stocha, złote medale siatkarzy czy buty, w których Lewandowski strzelił historycznego 41. gola w poprzednim sezonie Bundesligi. Restauracja mieści się na 4 poziomach zabytkowej XIX-wiecznej Warzelni, przy czym każde piętro to inne doznania. Poziom -1 to sports bar z ponad 20 ekranami, parter i pierwsze piętro to restauracja z kuchnią amerykańską z azjatyckim i polskim twistem. Na ostatnim poziomie znajduje się przestrzeń eventowa z trybunami, na wprost których umieszczony został kilkudziesięcio calowy ekran – jak na sali kinowej. Kto ma ochotę na długie jesienne wieczory pełne sportowych emocji?

Nine's (Fot. materiały prasowe)

(Fot. Zwierciadlo.pl)

Browary Warszawskie przyciągają nie tylko zachwycającą architekturą, ale i bogatą ofertą, dlatego każdy znajdzie tu coś dla siebie. Oprócz restauracji, delikatesów, kawiarni czy wine barów goście mogą skorzystać ze strefy beauty i rozmaitych usług.

W swoje progi zapraszają: Bakery, Deseo Patisserie & Chocolaterie, Dobro & Dobro Cafe, Vita Cafe, Etno Cafe, Food Hall Browary, Munja, Mykonos Greek & Restaurant Bar, Sobremesa Tapas Bar, Olivos Cafe & Restaurant, Le Paradox, Piccola Italia & Mediterraneo, Azjatka Browary Warszawskie i Japonki Sushi, Hamski Barber, Calypso Fitness Club, Strefa Piękna by Jóźwin i Kobielski, ADN Centrum Konferencyjne, Executive Laundry. Już wkrótce otworzą się kolejne koncepty, m.in. Good Lood, Port Royal, Bombaj Masala, Crazy Butcher, Portside Prosto z Portu, Pizza Lecentano czy Executive Lounge.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze