1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. REKLAMA

Podkręć truskawki tym dodatkiem – comfort food w słoiku

Domowy dżem polecany jest do dań typu vege, w tym do halloumi, kaszy manny, musli czy dań z soczewicą. (Fot. materiały partnera)
Domowy dżem polecany jest do dań typu vege, w tym do halloumi, kaszy manny, musli czy dań z soczewicą. (Fot. materiały partnera)
Sezon na dżemy i konfitury w pełni – postaw więc na świetny, letni dodatek do sałatek, pieczywa, słodkości czy mięs, który przygotujesz w dosłownie kilka minut. Domowa konfitura, bo o niej mowa, świetnie urozmaici lekkie dania, a w naszym wykonaniu nie zawiera konserwantów. Dba też o dobre samopoczucie!

Współpraca reklamowa

Do tradycyjnej konfitury truskawkowej, którą zrobisz wykorzystując 1 kilogram truskawek oraz cukier żelujący Diamant bez konserwantów, dodaj ziołowy aromat… tymianku! Przełamuje on idealnie słodycz truskawek i podkręca smak. Nie zapomnij też o kilku kroplach soku z cytryny – to stosowany od lat akcent najlepszych szefów kuchni. Połączenie słodkości z kwasowością idealnie sprawdza się do wszelkiego typu produktów naturalnych – do sałatek, ale i do marynat mięsnych, wątróbki czy np. pancake’ów, naleśników orkiszowych czy babeczek. Domowy dżem polecany jest też do dań typu vege, w tym do halloumi, kaszy manny, musli czy dań z soczewicą. Posiłek jest lekki, a z dodatkiem optymalnie słodkiego dżemu z truskawek – jest bogatym źródłem witaminy C, wzmacnia odporność, zawiera fosfor, wapń, magnez, a także poprawia humor, niemal jak czekolada.

Sam cukier żelujący 2:1 to świetne rozwiązanie, które oszczędza nie tylko czas, ale i media – prąd czy gaz. Nie musisz spędzać długiego czasu na żmudne mieszanie i zagęszczanie – za szybkość zagęszczania odpowiadają naturalne pektyny zawarte w cukrze.

(Fot. materiały partnera) (Fot. materiały partnera)

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 500 g Cukier Żelujący Diamant 2:1 bez konserwantów
  • Garść tymianku
  • Sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania jest również wyjątkowo prosty. Owoce umyj, usuń szypułki i pokrój na malutkie kawałki. Zasyp cukrem żelującym Diamant 2:1, wymieszaj i zagotuj. Doprowadź do wrzenia, dodaj tymianek i sok z cytryny. Gotuj 3 minuty ciągle mieszając i gotowe!

Jeśli szukasz innego pomysłu na konfiturę z owoców (np. z dodatkiem afrodyzjaków takich jak czekolada czy chilli), zerknij na przepisy na ).

Współpraca reklamowa

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze