1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Styl Życia

Kreatywnie w kuchni – wybrane przepisy z książki „OTK. Shelf Love. Spiżarnia dobrych pomysłów”

(Fot. Elenea Heatherwick)
(Fot. Elenea Heatherwick)
„Podchodzimy do jedzenia z nastawieniem, że nie ma granic, że zasady są po to, by je łamać, i że wszystko pasuje do wszystkiego, chyba że zostanie udowodnione inaczej. Reszta to już tylko poszukiwanie równowagi, złotego środka pomiędzy naszą wizją a tym, co już znamy” – pisze słynny kucharz Yotam Ottolenghi w książce „OTK. Shelf Love. Spiżarnia dobrych pomysłów”.

Owoce pod chlebową kruszonką z palonym masłem

To doskonały sposób na zużycie zapomnianej owocowej mrożonki, resztek płatków owsianych i czerstwego chleba. Inspiracją był tutaj letni pudding – popularny, klasyczny angielski deser z białego pieczywa tostowego i owoców jagodowych. Oczywiście – jak to my – szybko odeszliśmy od oryginału i skończyło się na korzennie przyprawionych owocach pod chlebową kruszonką z palonym masłem. Podaj je na brunch lub jako smakowity późny podwieczorek.

Przygotowanie: 15 minut

Przyrządzanie: 1 godzina

6 porcji

Składniki

  • 4 duże czerwone jabłka deserowe (650 g) obrane, bez gniazd nasiennych, każde pokrojone na 6 cząstek
  • 1½ łyżeczki mielonego anyżu i ¼ łyżeczki do podania
  • 1½ łyżeczki pasty waniliowe
  • lub ekstraktu waniliowego
  • 130 g masła, 75 g drobnego cukru
  • 120 g czerstwego chleba na zakwasie, bez skórki, porwanego na kawałki wielkości 1 cm
  • 100 g płatków owsianych
  • ½ łyżeczki soli morskiej w płatkach
  • 500 g mrożonej mieszanki owoców jagodowych
  • 150 ml śmietany 36% bardzo zimnej

(Fot. Elenea Heatherwick) (Fot. Elenea Heatherwick)

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 180°C z termoobiegiem.

2. W dużym płytkim żaroodpornym garnku umieść jabłka, ½ łyżeczki anyżu, połowę wanilii, 30 g masła i 30 g cukru, wymieszaj. Piecz 20–25 minut, aż jabłka zmiękną, ale jeszcze nie zaczną się rozpadać (w połowie czasu przemieszaj).

3. W tym czasie na sporą patelnię wrzuć pozostałe 100 g masła i stop na dosyć dużym ogniu. Kołysząc patelnią, podgrzewaj 4–4½ minuty, aż masło się zrumieni i zacznie pachnieć orzechami. Przelej do dużej miski. Patelnię postaw z powrotem na ogniu. Wrzuć chleb i często mieszając, smaż 2 minuty. Dołóż do masła w misce. Wsyp na patelnię płatki owsiane i mieszając, praż 2 minuty. Dorzuć do chleba. Posyp solą w płatkach, pozostałą łyżeczką anyżu i 45 g cukru, wszystko razem dobrze wymieszaj.

4. Do upieczonych jabłek dorzuć mrożone owoce jagodowe, podlej 2 łyżkami wody i wymieszaj. Wyłóż na wierzch mieszaninę chleba i płatków owsianych. Zmniejsz temperaturę do 165°C z termoobiegiem i piecz 30 minut, aż kruszonka się zrumieni, a owoce będą bulgotać. Odstaw do przestygnięcia na 5–10 minut. Posyp mielonym anyżem.

5. W miseczce połącz śmietanę i resztę wanilii. Polej owoce pod kruszonką i podaj ciepłe.

Strata z jarmużowym pesto, grujerem i musztardą

Jesteśmy niezmiernie dumni z tego dania. Strata to zapiekanka przypominająca pudding z chleba – klasyczny angielski deser, jednak w wersji wytrawnej. Można ją przygotować dzień wcześniej i wstawić do piekarnika godzinę przed posiłkiem. Doskonały pomysł na imprezę – zero stresu, mało zmywania i dużo czasu dla gości. Świetne wegetariańskie danie główne albo jedna z kilku propozycji na brunch.

Przygotowanie: 20 minut

Przyrządzanie: 1 godzina 30 minut

Chłodzenie: 4 godziny lub cała noc

4–6 porcji

Składniki

  • 500 g chleba na zakwasie, bez piętek, pokrojonego na kromki grubości ½ cm
  • 75 g jarmużu, bez grubych nerwów, porwanego na kawałki
  • 40 g natki pietruszki grubo posiekanej
  • 15 g świeżego oregano (same listki)
  • 1 czerwone chili grubo posiekane (20 g), bez nasion, jeśli danie ma być mniej ostre
  • 1 duża szalotka, pokrojona na 6 cząstek (75 g)
  • 2 ząbki czosnku grubo posiekane
  • 135 ml oliwy i trochę do natłuszczenia formy
  • 50 g parmezanu grubo startego
  • 60 g grujera, grubo startego
  • 3 jajka i 3 żółtka
  • 700 ml mleka 3,2%
  • 300 ml śmietany 36%
  • 1½ łyżki musztardy diżońskiej
  • 1½ łyżki grubo posiekanych kaparów
  • 1½ łyżki octu z cydru
  • sól i czarny pieprz

(Fot. Elenea Heatherwick) (Fot. Elenea Heatherwick)

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 160°C z termoobiegiem. Chleb rozłóż na dwóch blachach i piecz 10 minut, aż się lekko przyrumieni i stanie się chrupiący. Odstaw do ostygnięcia.

2. Natłuść żaroodporną formę o wymiarach 30 × 20 cm i głębokości przynajmniej 6 cm.

3. Zrób pesto. W malakserze umieść jarmuż, natkę pietruszki, oregano, chili, szalotkę i czosnek, drobno posiekaj pulsacyjnie. Dodaj 90 ml oliwy, ¾ łyżeczki soli i sporo świeżo zmielonego pieprzu. Zmiksuj pulsacyjnie na grudkowatą pastę. Odmierz 75 g pesto i odstaw na bok.

4. Resztą pesto obficie posmaruj chleb z obu stron. Kromki ułóż w formie ukośnie, tak by zachodziły na siebie, przesypując każdą parmezanem i grujerem.

5. W średniej misce umieść jajka, żółtka, mleko, śmietanę, musztardę, ¾ łyżeczki soli i sporo świeżo zmielonego pieprzu. Wymieszaj trzepaczką i wylej na chleb. Przykryj papierem do pieczenia. Postaw na wierzchu drugą formę żaroodporną jako obciążenie. Wstaw do lodówki na przynajmniej 4 godziny, a najlepiej na noc.

6. Wyjmij formę z lodówki około godziny przed pieczeniem. Usuń obciążenie i papier. Szczelnie przykryj folią aluminiową.

7. Rozgrzej piekarnik do 180°C z termoobiegiem. Piecz stratę 30 minut, następnie usuń folię i piecz jeszcze 25 minut, aż całość zacznie bulgotać i się zrumieni. Odstaw do przestygnięcia na przynajmniej 15 minut.

8. Zachowane pesto połącz z kaparami, octem i pozostałymi 3 łyżkami oliwy. Rozłóż na wierzchu straty i podaj.

Magiczna zupa z kurczaka z parmezanem i pappardelle

Rosół z kury czy zupa z kurczakiem są obecne w niemal każdej kulturze i popularne jak świat długi i szeroki. Nasza propozycja jest doprawdy niebiańska, a niemała w tym zasługa skóry z parmezanu.

Przygotowanie: 15 minut

Przyrządzanie: 2 godziny 25 minut

4 porcje

Składniki

  • 1 kurczak (1,4 kg)
  • 1 główka czosnku przekrojona w poprzek na pół i 4 ząbki obrane, zmiażdżone
  • 1 cebula pokrojona na ćwiartki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę o boku 1½ cm (220 g)
  • 3 łodygi selera naciowego pokrojone ukośnie na plasterki grubości 1 cm (200 g)
  • 3 liście laurowe
  • 1½ łyżki drobno posiekanego tymianku
  • 1 kawałek parmezanu (60 g) drobno startego (zachowaj skórę)
  • 5 podłużnych pomidorów grubo startych bez skóry (320 g)
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 180 g makaronu pappardelle w gniazdkach
  • 15 g liści bazylii cienko poszatkowanych
  • 1 czerwone chili, bez pestek, drobno posiekane (10 g)
  • sól i czarny pieprz

(Fot. Elenea Heatherwick) (Fot. Elenea Heatherwick)

Sposób przygotowania

1. Do sporego rondla (z pokrywką) wrzuć kurczaka, główkę czosnku, cebulę i 2¼ łyżeczki soli. Wlej 2 litry wody i doprowadź do wrzenia. Przykryj i gotuj na niezbyt dużym ogniu 80 minut, aż kurczak będzie miękki.

2. Kurczaka wyjmij z płynu i odłóż do przestygnięcia. Gdy będzie można go dotknąć, usuń skórę, kości i chrząstki, a mięso podziel na duże kawałki i odstaw na bok.

3. Płyn przecedź przez sito oparte na średnim rondlu (zawartość sita wyrzuć). Do zupy potrzebujesz 1,7 litra wywaru, resztę wykorzystaj do innego przepisu.

4. Do dużego garnka wlej oliwę i rozgrzej na dosyć dużym ogniu. Wrzuć marchew i seler, smaż 4 minuty, dopóki trochę nie zmiękną. Dodaj zmiażdżony czosnek, liście laurowe, tymianek i skórę z parmezanu, smaż jeszcze 30 sekund. Dołóż starte pomidory i koncentrat pomidorowy, smaż 3 minuty, aż pomidory nieco zgęstnieją. Wlej 1,7 litra wywaru, wsyp ½ łyżeczki soli i sporo świeżo zmielonego pieprzu. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do średniego i gotuj warzywa 15 minut, do miękkości.

5. Przelej 400 g zupy do blendera (pół na pół płynu i warzyw, bez liści laurowych i skóry z parmezanu) i zmiksuj na gładko. Przelej z powrotem do garnka i postaw na dosyć dużym ogniu. Wrzuć makaron, mięso kurczaka i sporo świeżo zmielonego pieprzu. Gotuj 15 minut, aż makaron będzie miękki. Usuń liście laurowe i skórę z parmezanu.

6. Zupę rozlej do czterech misek, posyp bazylią i chili. Oprósz sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu i parmezanem, podaj.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze