1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Styl Życia

Smak świata – wybierz się w kulinarną podróż

(Fot. materiały prasowe De Care)
(Fot. materiały prasowe De Care)
Ostatnie dni upłynęły pod znakiem tradycyjnej domowej kuchni i potraw, które dobrze znamy. Czas wypłynąć na szersze kulinarne wody.

Artykuł na podstawie materiałów prasowych firmy De Care, dystrybutora między innymi takich marek, jak House of Asia, Quality Food, Casa de Mexico.

Japońska sałatka z grzybami fungus

Składniki

  • 100 g grzybów fungus blanszowanych
  • 200 g ogórka zielonego pokrojonego na cienkie półplasterki
  • 50 g białej cebuli pokrojonej w cienkie półplastry

Sos

  • 3 łyżki pulpy mango
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki majonezu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

(Fot. materiały prasowe De Care) (Fot. materiały prasowe De Care)

Sposób przygotowania

  1. Zalej grzyby fungus wrzątkiem. Odstaw na 5 minut.
  2. Ogórka przetnij wzdłuż na pół, wydrąż gniazda nasienne i pokrój. Cebulę obierz i pokrój.
  3. Przygotuj sos, mieszając ze sobą wszystkie składniki.
  4. Do miski przełóż grzyby, ogórka, cebulę i całość; dokładnie wymieszaj z sosem mango.

Japońskie placuszki okonomiyaki

Składniki

  • 100 g panierki panko
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 540 g kwiatu bananowca pokrojonego w cienkie paski
  • ½ główki małej białej kapusty pokrojonej w cienkie paski
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Sos

  • 1 arkusz liści nori pocięty w długie paski
  • 1 łyżka sezamu białego
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania

  1. Kwiat bananowca wypłucz dobrze pod bieżącą zimną wodą. Następnie dokładnie odsącz.
  2. Jajka wbij do miski i ubij na jednolitą masę. Dopraw solą i sosem sojowym. Kapustę pokrój, przełóż do dużej miski. Wymieszaj z kwiatem bananowca i panko.
  3. Rozgrzej patelnię i za pomocą łyżki uformuj duże placki (o średnicy około 15 cm). Smaż na średnim ogniu z obu stron, do uzyskania złotego koloru.
  4. Podawaj z dodatkiem majonezu, sezamem, nori. Całość posyp szczypiorkiem.

Pierożki Gyoza z mięsem

Składniki

  • 100 ml sosu śliwkowego
  • 1 łyżeczka pasty z czosnku lub 2–3 ząbki drobno posiekane
  • 1 łyżeczka pasty z imbiru lub 2 łyżeczki startego świeżego korzenia
  • 1–2 łyżki sosu sojowego
  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 opakowanie ciasta na pierożki gyoza
  • 1 cebula
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanych listków kolendry

(Fot. materiały prasowe De Care) (Fot. materiały prasowe De Care)

Sposób przygotowania

  1. Mięso przełóż do miski i wymieszaj z pastą z czosnku, pastą z imbiru i dopraw do smaku sosem sojowym. Odstaw do lodówki na 15 minut.
  2. Ciasto rozwałkuj i powycinaj szklanką kółka, następnie na każdy kawałek nałóż farsz i zlep.
  3. Pierożki gotuj na parze przez 10 minut.
  4. Sos śliwkowy przelej do miseczek i podawaj z gotowymi pierożkami.

TIP: Jeśli lubisz nutę ostrości, dodaj do mięsa łyżeczkę pasty z chili.

Ramen

Składniki

  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 saszetka pasty miso
  • ½ opakowania makaronu ramen ugotowanego zgodnie z przepisem
  • 1 opakowanie grzybów shiitake
  • 1 łyżeczka sezamu białego
  • 700 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm imbiru
  • 2 trawy cytrynowe
  • 150 g mięsa wieprzowego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • garść posiekanej dymki

Sposób przygotowania

  1. W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Wlej bulion, dodaj trawę cytrynową i gotuj na małym ogniu przez 20–30 minut.
  2. W tym czasie grzyby zalej gorącą wodą i mocz 5 min. Kiedy będą miękkie, odsącz i pokrój je w cienkie plasterki, odstaw.
  3. Ugotuj jajka – 5 min od zagotowania wody.
  4. Mięso pokrój w plastry i obsmaż krótko z każdej. Zdejmij z patelni.
  5. Na tej samej patelni podsmaż grzyby.
  6. Gdy bulion jest gotowy, przecedź go przez sito.
  7. Do miseczki włóż makaron, grzyby, mięso, jajko i zalej bulionem. Dodaj dymkę i posyp sezamem.

Szaszłyki z wieprzowiny i grzybów shiitake

Składniki

  • 284 g grzybów shiitake w zalewie
  • 100 g sosu tonkatsu
  • 400 g karkówki pokrojonej w kostkę
  • 2 średnie białe cebule pokrojone w grubą kostkę
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • olej
  • patyczki bambusowe do szaszłyków

(Fot. materiały prasowe De Care) (Fot. materiały prasowe De Care)

Sposób przygotowania

  1. Karkówkę pokrój i zamarynuj w soli i pieprzu z dodatkiem oleju.
  2. Grzyby shiitake przepłucz pod bieżącą wodą. Cebulę pokrój.
  3. Na patyczki do szaszłyków nadziej mięso, cebulę i grzyby. Smaż lub grilluj do miękkości mięsa. Co jakiś czas, za pomocą pędzelka, smaruj szaszłyki sosem Tonkatsu.
  4. Podawaj gorące.

Tataki z łososia z sałatką z fasoli

Składniki

  • 2–3 łyżki sezamu białego
  • 50 g sosu teriyaki
  • 1 puszka salsy meksykańskiej czerwonej
  • ½ puszka czarnej fasoli
  • 400 g filetu z łososia
  • sól, pieprz, cukier do przyprawienia ryby
  • 2 łyżki kolendry
  • 1 limonka

Sposób przygotowania

  1. Przypraw łososia solą i pieprzem. Rozgrzej mocno patelnię i smaż rybę z każdej strony po parę sekund, tak aby w środku pozostała surowa. Zdejmij z patelni, posmaruj sosem teriyaki i posyp sezamem. Wstaw do lodówki na minimum 10 minut. Następnie pokrój łososia w plastry.
  2. W misce wymieszaj czarną fasolę z salsą meksykańską i kolendrą.
  3. Plastry łososia podawaj z sałatką z fasoli, a całość skrop sokiem z limonki.

Zupa Kimchi

Składniki

  • 1–2 łyżki marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 80 g sosu kimchi
  • 300 g mięsa z podudzia kurczaka pokrojonego w paski
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 200 g kapusty pekińskiej
  • 50 g marchewki pokrojonej w półplastry
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 pęczek drobno pokrojonej dymki
  • 3 łyżki posiekanej kolendry

(Fot. materiały prasowe De Care) (Fot. materiały prasowe De Care)

Sposób przygotowania

  1. Mięso wymieszaj z sosem sojowym i odstaw na minimum 15 minut.
  2. Do dużego garnka wlej olej i podsmaż na średnim ogniu kurczaka. Następnie dodaj cebulę, marchewkę oraz kapustę i całość smaż kilka minut. Po tym czasie dodaj sos kimchi, marynatę gochujang bulgogi BBQ i duś przez 2–3 minuty. Dodaj bulion drobiowy i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.
  3. Gotową zupę posyp kolendrą i dymką.

Teriyaki Bowl

Składniki

  • 100 g czarnej fasoli
  • 2 łyżeczki przyprawy do Fajita
  • 70 g Sosu Teriyaki
  • 100 g piersi z kurczaka pokrojonej w paski
  • 100 g ryżu basmatti
  • 1 awokado odmiany hass
  • 1 mała marchewka
  • 1 cebula czerwona pokrojona w pióra
  • sól, pierz do przyprawienia kurczaka

Do podania

  • 2 łyżeczki uprażonego wcześniej sezamu białego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 4–5 szt. papryczek jalapeno czerwonych krojonych
  • 1 limonka pokrojona w cząstki
  • 3 łyżki świeżej kolendry grubo posiekanej

Sposób przygotowania

  1. Ryż ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  2. Kurczaka zamarynuj w soli i pieprzu, następnie podsmaż na złoty kolor, dodaj cebulę i fasolę, całość smaż 2 minuty, pod koniec wymieszaj z sosem teriyaki.
  3. Awokado i marchewkę pokrój w plastry.
  4. Do miski przełóż ugotowany ryż, dodaj awokado oraz smażonego kurczaka z fasolą i cebulą. Całość posyp sezamem, kolendrą i pokrojonymi papryczkami jalapeno, skrop sokiem z limonki i olejem sezamowym.

(Fot. materiały prasowe De Care) (Fot. materiały prasowe De Care)

Przepisy pochodzą z materiałów prasowych firmy De Care, dystrybutora między innymi takich marek, jak House of Asia, Quality Food, Casa de Mexico.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze