Przed nami długi weekend majowy, a co za tym idzie – coroczna inauguracja sezonu grillowego. Jeśli, tak jak my, tym razem chcecie grillować zdrowo, podsuwamy wam 5 naszych ulubionych przepisów. Prostych, pysznych i bez grama mięsa!
Składniki
- 1 ser camembert
- 100 ml oleju
- 4 łyżeczki przyprawy ziołowej
- 1 garść orzechów włoskich
- 350 g konfitury z żurawiny
- 1 gruszka
- 1 bagietka
Sposób przygotowania
Olej wymieszaj z ulubionymi przyprawami i obtocz w nim camembert. Zrób to precyzyjnie, nie zapominając o brzegach sera. Następnie owiń w folię aluminiową i zostaw na godzinę.
Owinięty w folię ser połóż na grillu. Grilluj z każdej strony od 5 do 10 minut.
Podawaj z żurawiną, orzechami włoskimi, pokrojoną na kawałki gruszką i podpieczoną na grillu bagietką.
Składniki
- 12 dużych pieczarek
- serek kremowy (czosnkowy lub z ziołami)
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Odetnij nóżki pieczarek, kapelusze obierz ze skórki.
Napełnij kapelusze pieczarek serkiem, oprósz lekko solą i pieprzem.
Ułóż pieczarki na tacce do grillowania farszem do góry. Grilluj do momentu, aż kapelusze się lekko zrumienią.
Przełóż na półmisek, posyp posiekaną natką pietruszki.
Bataty z grilla
Składniki
- 3–4 bataty
- 2–3 łyżki oliwy z oliwek
- ulubione przyprawy, np. sól, pieprz, słodka/ostra papryka, granulowany czosnek, bazylia, oregano, kolendra, rozmaryn itp.
- sok z limonki do pokropienia
- opcjonalnie: ser, np. cheddar
Sposób przygotowania
Umyte bataty pokrój na plasterki grubości ok. 1,5 cm (nie obieraj). Włóż je do miski i wymieszaj z oliwą z oliwek i ulubionymi przyprawami oraz skrop odrobiną soku z limonki. Następnie umieść je na rozgrzanym grillu i grilluj przez około 10 minut z każdej strony lub do miękkości po przekłuciu. Gdy będą gotowe, możesz posypać je startym cheddarem lub ozdobić rozmarynem.
Mniej zdrowa opcja: bataty będą świetnie smakowały z domowej roboty dipem, np. czosnkowym.
Ziemniaki hasselback z grilla – z warzywami i parmezanem
Składniki
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 50 g masła w temperaturze pokojowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 1 mała cukinia
- 1 papryka
- 2 gałązki tymianku
- 50 g startego parmezanu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Ziemniaki dokładnie umyj, nie obieraj ze skórki. Pokrój je w cieniutkie plastry, nie docinając do końca, tak by wciąż były „w całości”.
Ząbki czosnku obierz, przepuść przez praskę i wymieszaj z masłem w temperaturze pokojowej. Cukinię, cebulę i paprykę pokrój w bardzo cienkie plasterki.
Pomiędzy plastry ziemniaka delikatnie włóż warzywa. Nie zawsze udaje się włożyć je co każdy plasterek, zrób to więc w miarę możliwości. Następnie posól i popieprz wedle uznania. Na górę nałóż masło z czosnkiem i połóż gałązki tymianku.
Tak przygotowane ziemniaki dokładnie owiń folią spożywczą lub papierem do pieczenia (końce papieru trzeba będzie zawiązać na górze). Umieść je na rozgrzanym grillu i piecz około godziny – długość pieczenia zależy od wielkości ziemniaków. Gdy będą gotowe, posyp je startym parmezanem.
Ananas z grilla – na deser
Ananas z grilla (Fot. iStock)
Składniki
- 1 ananas (powinien być dojrzały)
- 800 g jogurtu greckiego
- 1 limonka
- 2–3 łyżeczki miodu
- kilka listków świeżej mięty
Sposób przygotowania
Ananasa obierz, przekrój na pół, powstałe połówki znowu na pół i ćwiartki ponownie na pół, wytnij środkową twardą część.
Kawałki ananasa grilluj ok. 3 minut z każdej strony.
Ananasa można jeść z dodatkiem jogurtu wymieszanego z miodem i skórką otartą z limonki. Pasuje również drobno posiekana mięta.