1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Styl Życia

Zdrowe wegegrillowanie – 5 naszych ulubionych przepisów

Ziemniaki hasselback z grilla (Fot. iStock)
Ziemniaki hasselback z grilla (Fot. iStock)
Przed nami długi weekend majowy, a co za tym idzie – coroczna inauguracja sezonu grillowego. Jeśli, tak jak my, tym razem chcecie grillować zdrowo, podsuwamy wam 5 naszych ulubionych przepisów. Prostych, pysznych i bez grama mięsa!

Camembert z grilla

Camembert z grilla (Fot. iStock) Camembert z grilla (Fot. iStock)

Składniki

  • 1 ser camembert
  • 100 ml oleju
  • 4 łyżeczki przyprawy ziołowej
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 350 g konfitury z żurawiny
  • 1 gruszka
  • 1 bagietka

Sposób przygotowania

Olej wymieszaj z ulubionymi przyprawami i obtocz w nim camembert. Zrób to precyzyjnie, nie zapominając o brzegach sera. Następnie owiń w folię aluminiową i zostaw na godzinę.

Owinięty w folię ser połóż na grillu. Grilluj z każdej strony od 5 do 10 minut.

Podawaj z żurawiną, orzechami włoskimi, pokrojoną na kawałki gruszką i podpieczoną na grillu bagietką.

Pieczarki z grilla

Pieczarki z grilla (Fot. iStock) Pieczarki z grilla (Fot. iStock)

Składniki

  • 12 dużych pieczarek
  • serek kremowy (czosnkowy lub z ziołami)
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Odetnij nóżki pieczarek, kapelusze obierz ze skórki.

Napełnij kapelusze pieczarek serkiem, oprósz lekko solą i pieprzem.

Ułóż pieczarki na tacce do grillowania farszem do góry. Grilluj do momentu, aż kapelusze się lekko zrumienią.

Przełóż na półmisek, posyp posiekaną natką pietruszki.

Bataty z grilla

Bataty z grilla (Fot. iStock) Bataty z grilla (Fot. iStock)

Składniki

  • 3–4 bataty
  • 2–3 łyżki oliwy z oliwek
  • ulubione przyprawy, np. sól, pieprz, słodka/ostra papryka, granulowany czosnek, bazylia, oregano, kolendra, rozmaryn itp.
  • sok z limonki do pokropienia
  • opcjonalnie: ser, np. cheddar

Sposób przygotowania

Umyte bataty pokrój na plasterki grubości ok. 1,5 cm (nie obieraj). Włóż je do miski i wymieszaj z oliwą z oliwek i ulubionymi przyprawami oraz skrop odrobiną soku z limonki. Następnie umieść je na rozgrzanym grillu i grilluj przez około 10 minut z każdej strony lub do miękkości po przekłuciu. Gdy będą gotowe, możesz posypać je startym cheddarem lub ozdobić rozmarynem.

Mniej zdrowa opcja: bataty będą świetnie smakowały z domowej roboty dipem, np. czosnkowym.

Ziemniaki hasselback z grilla – z warzywami i parmezanem

Ziemniaki hasselback z grilla (Fot. iStock) Ziemniaki hasselback z grilla (Fot. iStock)

Składniki

  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 50 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 mała cukinia
  • 1 papryka
  • 2 gałązki tymianku
  • 50 g startego parmezanu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Ziemniaki dokładnie umyj, nie obieraj ze skórki. Pokrój je w cieniutkie plastry, nie docinając do końca, tak by wciąż były „w całości”.

Ząbki czosnku obierz, przepuść przez praskę i wymieszaj z masłem w temperaturze pokojowej. Cukinię, cebulę i paprykę pokrój w bardzo cienkie plasterki.

Pomiędzy plastry ziemniaka delikatnie włóż warzywa. Nie zawsze udaje się włożyć je co każdy plasterek, zrób to więc w miarę możliwości. Następnie posól i popieprz wedle uznania. Na górę nałóż masło z czosnkiem i połóż gałązki tymianku.

Tak przygotowane ziemniaki dokładnie owiń folią spożywczą lub papierem do pieczenia (końce papieru trzeba będzie zawiązać na górze). Umieść je na rozgrzanym grillu i piecz około godziny – długość pieczenia zależy od wielkości ziemniaków. Gdy będą gotowe, posyp je startym parmezanem.

Ananas z grilla – na deser

Ananas z grilla (Fot. iStock) Ananas z grilla (Fot. iStock)

Składniki

  • 1 ananas (powinien być dojrzały)
  • 800 g jogurtu greckiego
  • 1 limonka
  • 2–3 łyżeczki miodu
  • kilka listków świeżej mięty

Sposób przygotowania

Ananasa obierz, przekrój na pół, powstałe połówki znowu na pół i ćwiartki ponownie na pół, wytnij środkową twardą część.

Kawałki ananasa grilluj ok. 3 minut z każdej strony.

Ananasa można jeść z dodatkiem jogurtu wymieszanego z miodem i skórką otartą z limonki. Pasuje również drobno posiekana mięta.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze