Jesień równa się sezon na Pumpkin Spice Latte – przyzna to każda jesieniara kawoszka. A chociaż dyniowa latte wypita w kawiarnianym fotelu to inny wymiar przyjemności, warto spróbować zrobić jej odpowiednik w domowym zaciszu, które dodatkowo wypełni się słodkim, korzennym i otulającym zapachem.
Pumpkin Spice Latte, czyli dyniowa latte, dla niektórych stała się symbolem jesieni i prawdziwą królową sezonu. Można się wręcz pokusić o stwierdzenie, że to prawdziwa esensja jesieni zamknięta w filiżance (przynajmniej zdaniem jesieniar kawoszek). Nieśmiało zaczyna pojawiać się w kawiarniach na początku września, by teraz – z nadejściem października – na dobre rozgościć się w naszych kubkach (także tych smakowych…). Obłędne połączenie przypraw korzennych – z cynamonem i gałką muszkatołową na czele – subtelnego smaku dyni i słodkości bitej śmietany (obowiązkowo!) wywołuje pomruk zadowolenia już przy pierwszym łyku, który smakuje jeszcze lepiej w wygodnym kawiarnianym fotelu z książką na kolanach.
Czytaj także: 3 napary dla jesieniary
Jednak kawiarnie nie mają monopolu na dyniową latte – Internet od lat pęka w szwach od przepisów na domową wersję Pumpkin Spice Latte. My zaś rekomendujemy to rozwiązanie z dwóch przyczyn – po pierwsze, to zdecydowanie tańsza opcja niż regularne kupowanie kawy na mieście; a po drugie – przygotowując napój same, macie pewność, że wszystkie proporcje będą dopasowane do waszych preferencji. Eksperymentujcie z ilością kawy, dyni i mleka, poziomem słodyczy i intensywnością przypraw, aż uzyskacie ten wymarzony smak. Szczególnie że wiele miejsc zamiast purée z dyni stosuje BARDZO słodki syrop, co często czyni kawę wręcz niemożliwą do wypicia.
Dołóżcie do tego pieczenie bułeczek cynamonowych i macie – nomen omen – przepis na przytulne październikowe popołudnie. A z takim duetem jesienna chandra wam niestraszna!
Nie przedłużając – oto konkrety.
Czytaj także: Kawosze po raz kolejni rozgrzeszeni, choć powinni trzymać się za portfele
Przepis na jedną porcję.
Składniki
- 1–2 espresso lub 50 ml mocnej kawy
- 250 ml ulubionego mleka
- 2 łyżki purée z dyni, np. prowansalskiej lub piżmowej (można kupić gotowe lub zrobić samodzielnie: dynię pokrój na mniejsze kawałki i piecz ok. 35 minut w temperaturze 180° z termoobiegiem, aż będzie miękka; jak wystygnie, wybierz miąższ i zblenduj go na gładką papkę)
- szczypta imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta mielonych goździków
- dwie szczypty cynamonu
- ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- cukier (opcjonalnie do smaku)
- bita śmietana (opcjonalnie, ale polecamy) + dowolna przyprawa do posypania, np. cynamon, lub starta na drobnych oczkach czekolada
Sposób przygotowania
Do rondelka włóż dyniowe purée, mleko, przyprawy oraz cukier (opcjonalnie). Całość dokładnie zamieszaj i zagotuj. Przelej wszystko do blendera i zmiksuj, by mleko się spieniło. Możesz też użyć spieniacza do mleka. Następnie wlej do ulubionego kubka zaparzoną kawę i dodaj do niej mleko. Na wierzch możesz dodać bitą śmietanę i posypać ją odrobiną wybranej przyprawy lub startą na drobnych oczkach czekoladą. Nie zapomnij o bułeczce cynamonowej do kompletu. Smacznego!