fbpx

Agnieszka Cegielska o fascynacji roślinami leczniczymi i holistycznym podejściu do organizmu

Agnieszka Cegielska o fascynacji roślinami leczniczymi i holistycznym podejściu do organizmu
Agnieszka Cegielska (fot. Marcin Klaban)

Dziennikarka Agnieszka Cegielska od lat popularyzuje zdrowy styl życia. Nam opowiada o swojej fascynacji polskimi roślinami leczniczymi i holistycznym podejściu do organizmu.

Mam wielką słabość do polskich skarbów natury. Są tak niezwykłe, że poświęciłam im wiele stron w moich książkach. Wychowywałam się w domu moich ukochanych dziadków, blisko roślin i zwierząt. Ogród dziadków był naszą apteczką. Kiedy tylko ktoś łapał grypę czy był osłabiony, babcia wiedziała, co robić. Sięgała po czosnek, świeżą pokrzywę, czarną porzeczkę, kwiaty bzu, mniszka lekarskiego, lipę… U mnie w domu tak jest do dziś. Mój synek Franek, który niedługo skończy 11 lat, nigdy nie musiał mieć podanego antybiotyku ani innego silnego leku, bo nie choruje. Dbając o jego zdrowie, skoncentrowałam się na stymulowaniu układu odpornościowego w sposób naturalny, używając do tego właśnie skarbów natury.

Zdrowa kuchnia

Na przełomie lata i jesieni zbieram kwiaty i owoce czarnego bzu, z których przygotowuję wzmacniające soki i syropy. Można dodawać je do herbaty, owsianki, naleśników. Przetwory z czarnego bzu podane podczas przeziębienia działają napotnie i wykrztuśnie, czyli łagodzą też kaszel. Doceniam też to, że obecnie w naszej szerokości geograficznej można dostać dobry imbir, który nazywam chińskim czosnkiem, i kurkumę, która (co zostało udowodnione naukowo) działa między innymi antynowotworowo. W swojej ostatniej książce „Naturalnie w kuchni. 60 przepisów na zdrowie” pokazuję, jak cieszyć się ich smakami w kuchni. Kiedy gotuję, lubię łączyć nasze rodzime tradycje z inspiracjami dalekowschodnimi. Przyrządzam na przykład ajurwedyjski ryż z imbirem, kuminem i goździka- mi, do którego dodaję tofu, ale też boczniaki. Często po nie sięgam, bo nadają potrawom ciekawą treść i zaliczane są do grzybów leczniczych – między innymi obniżają poziom cukru we krwi i działają przeciwstarzeniowo. To danie doskonale nadaje się na zimowe chłody, bo „otula” i wzmacnia.

Holistycznie z ajurwedą

Wpływ natury na ludzki organizm zawsze mnie ciekawił, pewnie dlatego jestem coachem zdrowia i zdrowego stylu życia. Oprócz studiów podyplomowych z dziedziny zdrowia i żywienia, uczyłam się również medycyny ajurwedyjskiej, która pokazuje, jak dbać o siebie nie tylko po to, żeby być zdrowym, ale też, aby po prostu dobrze czuć się każdego dnia. Najcenniejsza była dla mnie nauka, jak dopasować sposób odżywiania do konstytucji organizmu, bo przecież każdy z nas jest inny i każdemu co innego służy. Dzięki ajurwedzie nauczyłam się, o której godzinie powinnam wstawać, czym pielęgnować swoje ciało i jakich przypraw używać, aby wzmocnić układ trawienny. Hinduski mogą być dla europejskich kobiet inspiracją, jak naturalnie dbać o urodę.

Ajurweda mówi o tym, aby do pielęgnacji używać tego, co można zjeść. Dlatego jako balsamu używam oleju z awokado czy dobrej jakości oleju kokosowego. Kiedy chcę oczyścić ciało z nagromadzonych toksyn, smaruję je (wraz z włosami) olejem sezamowym, pozostawiam na dwie godziny i zmywam. Uważam, że to, jak wyglądamy na zewnątrz, jest odzwierciedleniem tego, co dzieje się w środku nas. Przecież jesteśmy tym, co jemy, pijemy, ale nie tylko – również tym, jak myślimy, co mówimy i jakimi ludźmi się otaczamy. Organizm to nasz dom na całe życie – warto o niego dbać holistyczne.

Agnieszka Cegielska, dziennikarka, konsultantka ajurwedyjska, autorka książek propagujących zdrowy styl życia i odżywiania (najnowsza to „Naturalnie w kuchni”). W Dzień Dobry TVN prowadzi cykl Naturalnie.

  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze