1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Styl Życia

Co oznacza tradycja święcenia pokarmów?

iStock
iStock
W Polsce od wieków celebruje się zwyczaj święcenia pokarmów w Wielką Sobotę. Do koszyczka trafiają wszystkim jajka i chleb, poza tym: chrzan, sól, kiełbasa... Co symbolizują te wszystkie produkty, w tym tak ważny z nich – chleb?

Wielka Sobota w tradycji chrześcijan jest jedynym w roku dniem bez Eucharystii, a także momentem wyciszenia się i skupienia w oczekiwaniu na nadejście Zbawiciela. Tego dnia są także święcone pokarmy. Na początku wierni święcili tylko chleb i jajka, aby zapewnić sobie dobrobyt, a także upamiętnić męki i zmartwychwstanie Jezusa. Dzisiaj chrześcijanie szykują koszyczki nie tylko pełne jedzenia, ale także wyściełane białymi serwetkami i ozdobione zielonymi gałązkami, które symbolizują zmartwychwstanie.

Co wkładamy do koszyczka?

Większość z nas wie, co powinno się znaleźć w tak zwanej święconce: cukrowy baranek, jajka, kiełbasa, chrzan, chleb, ale nie wszyscy znają znaczenie tych symboli. Każdy element w jakiś sposób odnosi się do przeżywania męki i zmartwychwstania Jezusa. Kiełbasa symbolizuje ofiarę z baranka paschalnego, a wyciskający łzy chrzan - pokonanie goryczy męki Chrystusa. Z kolei baranek z czerwoną chorągwią symbolizuje Chrystusa, który zwyciężył. Jajka włożone do koszyczka oznaczają zapowiedź nowego początku oraz odradzającego się życia. Sól ma ochronić przed zepsuciem.

Co symbolizuje jeden z najważniejszych elementów koszyczka wielkanocnego – chleb? To symbol Zbawiciela, którego śmierć i zmartwychwstanie chrześcijanie przeżywają w czasie świąt Wielkanocy. Kawałek chleba włożonego do koszyczka jest metaforą samego Jezusa, przyrównanego w Biblii do „chleba żywego, który zstąpi z nieba”. - Warto zadbać o jakość pieczywa, które wkładamy do  święconki. Nie tylko ze względu na to, co symbolizuje, ale także dlatego, że następnego dnia będziemy się nim dzielili przy wielkanocnym śniadaniu. Powinien być smaczny i zdrowy, dobrze, aby zachował świeżość, ale nie zawierał sztucznych konserwantów – mówi Dariusz Grochola, właściciel sieci piekarni Grochola Prawdziwy Chleb.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze