W marcu 2020 roku, w sercu Tatr, zdobywca pierwszej gwiazdki Michelin w Polsce otworzy swoją autorską restaurację. Miejsce to ma stać się spełnieniem marzeń mistrza o powrocie do natury, polskiej gościnności i odkrywaniu smaków wypływających prosto z serca. Współautorem projektu jest hotel Nosalowy Park Hotel & Spa.
Nie znamy charakteru restauracji, ani menu, a nawet składników, które z pewnością wyróżnią autorską kuchnię Amaro na zakopiańskiej scenie kulinarnej. Wiadomo jedynie, że pomysł opiera się na odkrywaniu na nowo regionalnego bogactwa Tart.
- Moja przygoda z polską kuchnią zaczęła się w 2008 r., w drodze powrotnej z najlepszej restauracji świata El Bulli. Podczas pracy tam, wielokrotnie byłem odpytywany z kuchni polskiej. Przyznam, że doświadczenie to obnażyło mnie, uświadomiło mi, że moja wiedza na ten temat nie jest wystarczająca. Postanowiłem, że uczciwie odrobię pracę domową z polskich smaków - mówi Wojciech Modest Amaro.
Efektem odkrywania polskiej kuchni było Atelier Amaro, które powstało w 2011 roku. Filozofia gotowania w nagrodzonej gwiazdką Michalin restauracji opierała się na czerpani z ośmiu obszarów natury: morza, jeziora, rzeki, łąki, zagrody, pola, lasów i gór. Góry ze swoją niepowtarzalną fauną i florą od zawsze były miłością Amaro, a teraz stały się również źródłem inspiracji zawodowych.
Kalendarz natury dzieli rok nie na cztery pory roku, ale na 52 tygodnie. Niektóre produkty występują w przyrodzie zaledwie przez kilka dni, wykorzystanie tego momentu to ważny element sztuki kulinarnej.
Wojciech Modest Amaro jest założycielem Forgotten Fields Farm, projektu dedykowanego przywracaniu bioróżnorodności fauny i flory oraz pomocy młodym osobom w odnalezieniu się w starcie w dorosłe życie. (Fot. materiały prasowe)
Koncepcja restauracji ulokowanej w zabytkowej Villi Marilor, w obrębie Nosalowy Park Hotel & SPA, nawiązuje do biesiadnego stylu spotkań kojarzonego od lat z zakopiańską bohemą. Twórcy Hear by Amaro pracują nad stworzeniem przestrzeni, w której każdy czułby się swobodnie. Stąd też propozycja dań „do podziału”.
W trosce o zdrowie najmłodszych powstanie specjalne menu Palce Lizać, oparte wyłącznie na produktach ekologicznych.
Heart by Amaro ma być kwintesencją współczesnej gastronomii zanurzone w naturze Podhala.