1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Styl Życia

Latem łatwiej schudnąć

123rf.com
123rf.com
Wakacje to dobry moment na rozpoczęcie diety. Dlaczego? Dzięki słonecznej pogodzie w naturalny sposób mamy więcej energii, jesteśmy bardziej optymistyczni i chętniej podejmujemy wyzwania. W czasie wakacji mamy te też więcej okazji do ruchu.

Utrata wagi to jedno z najczęstszych postanowień wpisywanych na noworoczną listę planów. A gdyby tak w tym roku odwrócić kolejność? Jeśli zaczniemy odchudzać się latem, mamy większą szansę powitać nowy rok z wymarzoną sylwetką. Co więcej, sumiennie stosując się do zaleceń dietetyka pierwsze efekty dostrzec można jeszcze przed zakończeniem lata. Odmieniona sylwetka z pewnością stanie się doskonałą motywacją na dalszą część kuracji. „Kuracje odchudzające wymagają czasu, oczywiście wiele zależy od tego, ile mamy kilogramów nadwagi, ale prawidłowo dobrana dieta, nieobciążająca nadmiernie organizmu, powoduje, że tygodniowo tracimy ok. 0,5 do 1 kilograma. Oznacza to, że w ciągu miesiąca możemy obniżyć wagę ciała aż o 4 kilogramy, co nie tylko w diametralny sposób poprawi samopoczucie, ale i utwierdzi w przekonaniu o skuteczności kuracji. Ważnym etapem jest także stabilizacja wagi, czyli czas utrzymania efektów, które osiągnęliśmy dzięki kuracji. Osoby, które zgłaszają się do nas w czasie wakacji, jeszcze przed zakończeniem sezonu urlopowego mogą odmienić swój wygląd, a u progu nowego roku cieszyć się już z efektów zakończonego procesu odchudzania”, mówi Justyna Zielińska, dietetyk z Centrum Naturhouse w Gdańsk.

Dobra i zdrowa dieta powinna być zbilansowana, czyli musi dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych, koniecznych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Latem mamy dostęp do wielu naturalnych i świeżych produktów, więc łatwiej jest skomponować wartościowe pod względem odżywczym, a przy tym niskokaloryczne posiłki. „W trakcie odchudzania w naszym organizmie zachodzą procesy, które mogą być obciążające, jeśli nie zadbamy o odpowiedni poziom składników odżywczych - witamin i minerałów. Mając pod ręką takie skarby, jak świeże owoce i warzywa, łatwiej nam przygotować lekkostrawne i wartościowe pod względem odżywczym posiłki. Dla przykładu owsianka z malinami i jagodami na śniadanie nie jest już żadnym wyrzeczeniem, tylko ulubionym przysmakiem”, tłumaczy ekspertka. Z sezonowych owoców i warzyw szczególnie polecane są: maliny, porzeczki, cytrusy, arbuza, brzoskwinie, a także cukinię, ogórki, szpinak czy pomidory, które warto spożywać w postaci soków, sałatek i zdrowych przekąsek. Latem łatwiej też o świeże ryby, bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, zwłaszcza gdy wybieramy się na wakacje do krajów śródziemnomorskich.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze