Jak ją najlepiej poczuć lokalną naturę, kulturę i tradycję? Z pewnością poprzez kuchnię i smak prawdziwego jedzenia. Na tym założeniu opiera się projekt Dr Irena Eris Tasty Stories.
Warmia i Mazury to kraina geograficzna znana przede wszystkim z wielkich jezior, malowniczych krajobrazów i sielskiej atmosfery sprzyjającej błogiemu wypoczynkowi. Hotel SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie doskonale wpisuje się w to otoczenie. A także, poprzez realizację cyklicznego projektu Dr Irena Eris Tasty Stories, realizowanego od trzech lat, promuje dziedzictwo kulinarne regionu, co znalazło uznanie w Gminie Ostróda, która objęła patronatem wydarzenie.
Co roku szefowie kuchni wyruszają w podróż po okolicy w poszukiwaniu kolejnych „tasty stories” - smakowitych, pełnych emocji opowieści o lokalnej kuchni i produktach, które na co dzień trafiają na stoły hotelowych restauracji. A spotkanie te zostały udokumentowane, wywiadami z bohaterami „tasty stories”, albumem zdjęciowym i filmem prezentowanym podczas finałowego weekendu oraz na stronie internetowej projektu. A punktem kulminacyjnym całości było jesienne spotkanie w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie, wypełnione m.in. kiermaszem lokalnych produktów, spotkaniami z producentami jedzenia, pokazem filmowym, przejażdżkami po okolicy, degustacją lokalnego piwa - a na koniec uroczystą kolacją przygotowaną przez świetnych szefów kuchni.
Tasty Stories Dr Irena Eris (Fot. materiały prasowe)
Jedną z nich, w tegorocznej edycji projektu została Krystyna Ziejewska, hodowczyni gęsi owsianej, współzałożycielka Iławskiego Stowarzyszenia Producentów Gęsi i grupy producentów rolnych Marpol. Organizuje konkursy, festiwale, pokazy kulinarne i z pasją propaguje najlepszej jakości gęsinę zachęcając do jej jedzenia nie tylko z okazji Dnia Świętego Marcina. Warmia może się poszczycić hodowlami świetnej gęsi owsianej na naprawdę dużą skalę.
Mariusz i Bożena Sekulscy z Warmińskiego Stowarzyszenia Chłopów Bosych to kolejni bohaterowie projektu. Rolnicy-ekolodzy ze wsi Praslity, wegetarianie, uprawiają dawne odmiany pszenicy (płaskurka, samopsza, orkisz), pieką chleb na zakwasie, prowadzą warsztaty. Żeby podkreślić swój związek z naturą, pokazać, że mocno stąpają po ziemi, cały rok chodzą boso.
Jolanta Kołodziejczyk na co dzień pracuje w kuchni Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie, a oprócz tego pomaga tacie, Eugeniuszowi, w prowadzeniu pasieki. Z pasją rozwijają hodowlę pszczół i produkują świetne i różnorodne miody - zaledwie kilometr od hotelu.
W kiermaszu lokalnych produktów zorganizowanym w Rybakówce - pięknie położonej nad stawem tuż przy hotelu, wzięli udział bohaterowie tegorocznej edycji oraz dwóch poprzednich, m.in.: Jarosław Parol z Wędzarni Warmińskiej, który hoduje i wędzi ryby, Joanna i Sebastian Walkiewiczowie, producenci ekologicznych warzyw, Helena Wróblewska i Izabela Ciesielska, hodujące kozy i wyrabiające kozie sery, czy Paweł Błażewicz z Browaru Kormoran. Jak deklarują organizatorzy, wszystkie produkty powstały w odległości maksimum 80 kilometrów od hotelu - według zasad Slow Food.
Goście mieli możliwość nie tylko zakupić produkty, ale także spróbować dań z nich przygotowanych. Najbardziej spektakularnym punktem tego wieczoru była niezwykle delikatna gęś pieczona pradawną łemkowską metodą: przez dwanaście godzin na rozgrzanych kamieniach w zakopanym dole. W niezobowiązującej atmosferze i klimatycznej scenerii goście spędzili długie godziny rozgrzewając się napojami i ciepłem ogniska.
Tasty Stories Dr Irena Eris (Fot. materiały prasowe)
Kulminacyjny punkt programu to kolacja w Gospodzie Sielanka, której gospodarzami byli szefowie kuchni dwóch hotelowych restauracji: Agnieszka Wilbrandt, szefowa kuchni restauracji Oranżeria oraz Grzegorz Gręda, szef kuchni restauracji Romantyczna. Do współpracy zaprosili Ewelinę Łapińską, szefową kuchni i właścicielkę restauracji Świętojańska 21 w Białymstoku, która zdobywała doświadczenie m.in. w restauracji The Ledbury w Londynie, była także finalistką programu Top Chef. Na co dzień korzysta z regionalnej kuchni i produktów z Podlasia, którą często łączy z lekkimi azjatyckimi akcentami. Wniosła więc świeże spojrzenie na kuchnię warmińską, przygotowując na kolację wędzonego pstrąga (od Jarosława Parola) z ogórkiem i miso oraz charakterystyczną dla Podlasia zupę ziemniaczaną z piernikiem, kwiatkami rzepaku i półgęskiem (od Krystyny Ziejewskiej).
Gęsina była motywem przewodnim i głównym składnikiem kilku innych dań podczas kolacji: pierogów z gęsią, jabłkiem i trawą żubrową przygotowanych przez Agnieszkę Wilbrandt, czy dania z podrobów: żołądków i serc z burakiem, grzybami i orkiszem (z gospodarstwa Chłopów Bosych), w którym szefowie pokazali, że kierują się filozofią zero waste i mają ogromny szacunek do produktów. Pojawiły się także dania bezmięsne: asiette z dyni - czyli dynia w różnych postaciach, szaszłyki z kiszonego jabłka, czy skorzonera od Walkiewczów z pietruszką i kozim serem od Wróblewskiej i Ciesielskiej. Jako ciepłe danie rybne wystąpił jesiotr z sielawą, porem i brukwią, przygotowany przez Agnieszkę Wilbrandt. Grzegorz Gręda zaserwował nieoczywisty deser, który stanowił klamrę całej kolacji i eksponował produkty od wszystkich tegorocznych bohaterów - lody z gęsiej wątróbki z miodem i chlebem. Na zakończenie szefowie osobiście podali do stołu praliny i porozmawiali z gośćmi.
Tasty Stories Dr Irena Eris (Fot. materiały prasowe)
Tasty Stories Dr Irena Eris (Fot. materiały prasowe)
Tasty Stories Dr Irena Eris (Fot. materiały prasowe)
Jak mówi Michael Pollan, amerykański pisarz i aktywista promujący dobrą żywność, na co dzień często zapominamy, jak smakuje i na czym polega prawdziwe jedzenie. W tym kontekście „TastyStories” to coś znacznie więcej niż wizerunkowy projekt sieci Hoteli SPA Dr Irena Eris - to okazja do poznania szerszego kontekstu regionu, docenienia tego co mamy na wyciągnięcie ręki, ale na co często nie zwracamy uwagi. Celebrując wspólny posiłek goście TS mogli czerpać czystą przyjemność, a także poznawać historie niezwykłych ludzi, którzy na co dzień są niewidzialni, a dzięki takim projektom wreszcie stają się widoczni i docenieni. A to wszystko przekłada się na codzienne funkcjonowanie i filozofię Hoteli SPA Dr Irena Eris.
Materiały filmowe i wywiady z bohaterami wszystkich edycji Dr Irena Eris TastyStories dostępne są na stronie:drirenaeristastystories.com.