1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Styl Życia

Opowieści o smakach – projekt Dr Irena Eris Tasty Stories

Jak najlepiej poczuć lokalną naturę, kulturę i tradycję? Poprzez
kuchnię i smak prawdziwego jedzenia. Na tym założeniu opiera się projekt Tasty Stories. (Fot. materiały prasowe)
Jak najlepiej poczuć lokalną naturę, kulturę i tradycję? Poprzez kuchnię i smak prawdziwego jedzenia. Na tym założeniu opiera się projekt Tasty Stories. (Fot. materiały prasowe)
Zobacz galerię 15 Zdjęć
Jak ją najlepiej poczuć lokalną naturę, kulturę i tradycję? Z pewnością poprzez kuchnię i smak prawdziwego jedzenia. Na tym założeniu opiera się projekt Dr Irena Eris Tasty Stories.

Warmia i Mazury to kraina geograficzna znana przede wszystkim z wielkich jezior, malowniczych krajobrazów i sielskiej atmosfery sprzyjającej błogiemu wypoczynkowi. Hotel SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie doskonale wpisuje się w to otoczenie. A także, poprzez realizację cyklicznego projektu Dr Irena Eris Tasty Stories, realizowanego od trzech lat, promuje dziedzictwo kulinarne regionu, co znalazło uznanie w Gminie Ostróda, która objęła patronatem wydarzenie.

Co roku szefowie kuchni wyruszają w podróż po okolicy w poszukiwaniu kolejnych „tasty stories” - smakowitych, pełnych emocji opowieści o lokalnej kuchni i produktach, które na co dzień trafiają na stoły hotelowych restauracji. A spotkanie te zostały udokumentowane, wywiadami z bohaterami „tasty stories”, albumem zdjęciowym i filmem prezentowanym podczas finałowego weekendu oraz na stronie internetowej projektu. A punktem kulminacyjnym całości było jesienne spotkanie w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie, wypełnione m.in. kiermaszem lokalnych produktów, spotkaniami z producentami jedzenia, pokazem filmowym, przejażdżkami po okolicy, degustacją lokalnego piwa - a na koniec uroczystą kolacją przygotowaną przez świetnych szefów kuchni.

 Tasty Stories Dr Irena Eris (Fot. materiały prasowe) Tasty Stories Dr Irena Eris (Fot. materiały prasowe)

Bohaterowie „Tasty Stories”

Jedną z nich, w tegorocznej edycji projektu została Krystyna Ziejewska, hodowczyni gęsi owsianej, współzałożycielka Iławskiego Stowarzyszenia Producentów Gęsi i grupy producentów rolnych Marpol. Organizuje konkursy, festiwale, pokazy kulinarne i z pasją propaguje najlepszej jakości gęsinę zachęcając do jej jedzenia nie tylko z okazji Dnia Świętego Marcina. Warmia może się poszczycić hodowlami świetnej gęsi owsianej na naprawdę dużą skalę.

Mariusz i Bożena Sekulscy z Warmińskiego Stowarzyszenia Chłopów Bosych to kolejni bohaterowie projektu. Rolnicy-ekolodzy ze wsi Praslity, wegetarianie, uprawiają dawne odmiany pszenicy (płaskurka, samopsza, orkisz), pieką chleb na zakwasie, prowadzą warsztaty. Żeby podkreślić swój związek z naturą, pokazać, że mocno stąpają po ziemi, cały rok chodzą boso.

Jolanta Kołodziejczyk na co dzień pracuje w kuchni Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie, a oprócz tego pomaga tacie, Eugeniuszowi, w prowadzeniu pasieki. Z pasją rozwijają hodowlę pszczół i produkują świetne i różnorodne miody - zaledwie kilometr od hotelu.

Wieczór w Rybakówce

W kiermaszu lokalnych produktów zorganizowanym w Rybakówce - pięknie położonej nad stawem tuż przy hotelu, wzięli udział bohaterowie tegorocznej edycji oraz dwóch poprzednich, m.in.: Jarosław Parol z Wędzarni Warmińskiej, który hoduje i wędzi ryby, Joanna i Sebastian Walkiewiczowie, producenci ekologicznych warzyw, Helena Wróblewska i Izabela Ciesielska, hodujące kozy i wyrabiające kozie sery, czy Paweł Błażewicz z Browaru Kormoran. Jak deklarują organizatorzy, wszystkie produkty powstały w odległości maksimum 80 kilometrów od hotelu - według zasad Slow Food.

Goście mieli możliwość nie tylko zakupić produkty, ale także spróbować dań z nich przygotowanych. Najbardziej spektakularnym punktem tego wieczoru była niezwykle delikatna gęś pieczona pradawną łemkowską metodą: przez dwanaście godzin na rozgrzanych kamieniach w zakopanym dole. W niezobowiązującej atmosferze i klimatycznej scenerii goście spędzili długie godziny rozgrzewając się napojami i ciepłem ogniska.

 Tasty Stories Dr Irena Eris (Fot. materiały prasowe) Tasty Stories Dr Irena Eris (Fot. materiały prasowe)

Kolacja degustacyjna w Sielance

Kulminacyjny punkt programu to kolacja w Gospodzie Sielanka, której gospodarzami byli szefowie kuchni dwóch hotelowych restauracji: Agnieszka Wilbrandt, szefowa kuchni restauracji Oranżeria oraz Grzegorz Gręda, szef kuchni restauracji Romantyczna. Do współpracy zaprosili Ewelinę Łapińską, szefową kuchni i właścicielkę restauracji Świętojańska 21 w Białymstoku, która zdobywała doświadczenie m.in. w restauracji The Ledbury w Londynie, była także finalistką programu Top Chef. Na co dzień korzysta z regionalnej kuchni i produktów z Podlasia, którą często łączy z lekkimi azjatyckimi akcentami. Wniosła więc świeże spojrzenie na kuchnię warmińską, przygotowując na kolację wędzonego pstrąga (od Jarosława Parola) z ogórkiem i miso oraz charakterystyczną dla Podlasia zupę ziemniaczaną z piernikiem, kwiatkami rzepaku i półgęskiem (od Krystyny Ziejewskiej).

Gęsina była motywem przewodnim i głównym składnikiem kilku innych dań podczas kolacji: pierogów z gęsią, jabłkiem i trawą żubrową przygotowanych przez Agnieszkę Wilbrandt, czy dania z podrobów: żołądków i serc z burakiem, grzybami i orkiszem (z gospodarstwa Chłopów Bosych), w którym szefowie pokazali, że kierują się filozofią zero waste i mają ogromny szacunek do produktów. Pojawiły się także dania bezmięsne: asiette z dyni - czyli dynia w różnych postaciach, szaszłyki z kiszonego jabłka, czy skorzonera od Walkiewczów z pietruszką i kozim serem od Wróblewskiej i Ciesielskiej. Jako ciepłe danie rybne wystąpił jesiotr z sielawą, porem i brukwią, przygotowany przez Agnieszkę Wilbrandt. Grzegorz Gręda zaserwował nieoczywisty deser, który stanowił klamrę całej kolacji i eksponował produkty od wszystkich tegorocznych bohaterów - lody z gęsiej wątróbki z miodem i chlebem. Na zakończenie szefowie osobiście podali do stołu praliny i porozmawiali z gośćmi.

 Tasty Stories Dr Irena Eris (Fot. materiały prasowe) Tasty Stories Dr Irena Eris (Fot. materiały prasowe)

 Tasty Stories Dr Irena Eris (Fot. materiały prasowe) Tasty Stories Dr Irena Eris (Fot. materiały prasowe)

 

 Tasty Stories Dr Irena Eris (Fot. materiały prasowe) Tasty Stories Dr Irena Eris (Fot. materiały prasowe)

 

Jak mówi Michael Pollan, amerykański pisarz i aktywista promujący dobrą żywność, na co dzień często zapominamy, jak smakuje i na czym polega prawdziwe jedzenie. W tym kontekście „TastyStories” to coś znacznie więcej niż wizerunkowy projekt sieci Hoteli SPA Dr Irena Eris - to okazja do poznania szerszego kontekstu regionu, docenienia tego co mamy na wyciągnięcie ręki, ale na co często nie zwracamy uwagi. Celebrując wspólny posiłek goście TS mogli czerpać czystą przyjemność, a także poznawać historie niezwykłych ludzi, którzy  na co dzień są niewidzialni, a dzięki takim projektom wreszcie stają się widoczni i docenieni. A to wszystko przekłada się na codzienne funkcjonowanie i filozofię Hoteli SPA Dr Irena Eris.

Materiały filmowe i wywiady z bohaterami wszystkich edycji Dr Irena Eris TastyStories dostępne są na stronie:drirenaeristastystories.com.

 

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze