Najciekawsze restauracje w Krakowie zachwycają od pierwszego do ostatniego kęsa. Choć tak naprawdę czar zaczynają roztaczać, jeszcze zanim w ruch pójdą sztućce – nierzadko mają tak dopracowane wnętrza, że już po przekroczeniu progu wiemy, że nakarmimy tam nie tylko żołądek, ale też oczy. Poznajcie 8 adresów, pod którymi rozpieścicie kubki smakowe, nacieszycie się pięknym wystrojem i miło spędzicie czas.
Niedawno, za sprawą Darrena Stara, gustujący w niezobowiązującej rozrywce subskrybenci Netflixa dowiedzieli się, że najlepszych gołąbków można skosztować w restauracji 3 Rybki przy ulicy Szczepańskiej 5. Jednak gdyby chcieć z kronikarską dokładnością wymienić wszystkie warte odwiedzenia lokale gastronomiczne w stolicy Małopolski, nie wystarczyłoby odcinków „Emily w Paryżu”. Na pytanie serialowej Sylvie Grateau, kto właściwie wybiera taki, a nie inny urlopowy kierunek, poprawna odpowiedź powinna brzmieć… zapaleni smakosze. Nad Wisłą mieszają się bowiem liczne kulinarne tradycje. To właśnie tu kminek, ocet i kwaśny agrest od zawsze przeplatały się na talerzach z orientalnymi przyprawami i wpływami kuchni włoskiej, żydowskiej czy niemieckiej. Dziś lokalna scena gastronomiczna kusi zarówno tradycyjnymi przysmakami, jak i międzynarodowymi rarytasami. Oto najciekawsze restauracje w Krakowie, które najczęściej przewijają się w przewodnikach i na internetowych forach.
Pod Aniołami
Adres: ul. Grodzka 35
To propozycja skrojona pod wielbicieli autentycznej kuchni polskiej i historycznych wnętrz. Kamienica, w której zasiądziecie do stołu, została wzniesiona w XIII wieku. Historia samej restauracji sięga za to 1893 roku. Dokładnie tak jak przed laty staropolskie przepisy nabierają tu kształtów w objęciach żywego ognia drzewa bukowego. W menu m.in. słynne pierogi z bryndzą i szpinakiem, zupa grzybowa na gorczańskich prawdziwkach z łazankami, górski pstrąg w ziołach, malinowy mazurek i krakowski sernik z bakaliami.
Wierzynek
Adres: Rynek Główny 16
Wierzynek to już legenda wśród krakowskich restauracji. Podobnież wszystko zaczęło się w 1364 roku, kiedy to krakowski kupiec Mikołaj Wierzynka wyprawił przy Rynku sutą ucztę z okazji zaślubin wnuczki króla Kazimierza Wielkiego. Także dziś można się tam poczuć jak koronowana głowa. Wśród zdobionych kurdybanami ścian goście delektują się daniami na bazie jakościowych produktów z okolicznych gospodarstw. Specjalnością lokalu są lody z karmelizowanych w miodzie borowików oraz dziczyzna.
Minoas Greek Tavern
Adres: Miodowa 9
Minoas Greek Tavern można opisać krótko: przyjazna atmosfera i śródziemnomorskie specjały. Zadowoleni będą i zwolennicy owoców morza, i ci ze słabością do cukru. W menu znajdziecie tradycyjną musakę, tzatziki, smażone kalmary, grillowany ser halloumi i dolmadakie, czyli faszerowane ryżem liście winogron. Na deser baklava, czekoladowa pita lub grecki jogurt z miodem.
Mamma Mia
Adres: Karmelicka 14
Wolicie wyprawę do słonecznych Włoch? Skierujcie kroki ku Karmelickiej 14 na Starym Mieście, gdzie spragnionych kulinarnych rozkoszy w swoich urokliwych progach wita Trattoria Mamma Mia. Ucztę możecie zacząć od klasycznej bruschetty, aby później płynnie przejść do uwielbianych przez Polaków dań z makaronem, pizzy czy risotto.
Veganic
Adres: Karmelicka 34
To najszczodrzej oceniany krakowski adres w aplikacji HappyCow. Jeśli zajrzycie tu przed południem, w prostych wnętrzach (lub ukwieconym ogródku) na ząb weźmiecie tosty z awokado aka ulubioną przekąskę millennialsów (rzecz jasna na rzemieślniczym chlebie na zakwasie), zweganizowane angielskie śniadanie z fasolką w pomidorach i bekonem w rolach głównych, jak i chlebek bananowy z chałwowym musem. Po 12.00 restauracja zaprasza na pierożki cappellacci z miętą i bobem, sycylijskie arancini, malezyjską laksę i steki z kalafiora.
Karma
Adres: Krupnicza 12/3
W poszukiwaniu opcji przyjaznych wegetarianom i weganom warto udać się też do kawiarni Karma. Poza tym, że wszelkie zachcianki spełnią tu miłośnicy kawy, w witrynie czekają śniadania z puszystymi pancake'ami, pitą z hummusem czy kanapkami z pastą z tofu. Tak wyobrażamy sobie dobry początek dnia.
Glonojad
Adres: Plac Jana Matejki 2
Ciekawą roślinną kartę oferuje także Glonojad. W samym sercu miasta spróbujecie wegetariańskich i wegańskich przepisów inspirowanych kuchniami świata. O poranku szef kuchni serwuje szakszukę i huevos rancheros, czyli kukurydziane tortille z jajkiem sadzonym, fasolą i awokado. Po południu wpaść można na burgera z buraka i kosmosy, faszerowane pieczarki czy stek z selera. Codziennie możecie liczyć na inne danie dnia.
Copernicus
Adres: Kanoniczna 16
Tym, którzy mają ochotę na odrobinę luksusu, polecamy zarezerwować stolik w restauracji Copernicus. W renesansowym otoczeniu zanurzycie tam zęby w dworskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. Szef kuchni Krzysztof Waś w zaskakujący sposób zestawia ze sobą szlachetne składniki, takie jak szparagi, grzyby czy raki. Lubicie restauracje z widokiem? Latem do dyspozycji gości pozostaje kameralny taras, z którego można podziwiać Wawel.
Jeżeli na liście nie pojawił się wasz ulubiony lokal, wybaczcie nam niezamierzony afront. Wyliczankę miejsc, których nie wypada pominąć podczas wizyty w Krakowie, moglibyśmy kontynuować w nieskończoność. A i tak najprzyjemniejszym uczuciem pod słońcem jest przecież odkrycie kulinarnych perełek na własną rękę. Zachęcamy, abyście własnym tempem przemierzali ulice Kazimierza, Zabłocia czy Nowej Huty. Na pewno wpadniecie na kawiarenki, restauracje i bistra, do których będziecie chcieli wracać latami.
Sprawdźcie też nasz ranking najciekawszych restauracji we Wrocławiu.