1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Styl Życia

Najlepsze zawody: testerzy

Zobacz galerię 4 Zdjęcia
Są ludzie, dla których każdy dzień bez służbowych obowiązków jest dniem straconym, bo pozbawionym przyjemności. Jakie są „najsmaczniejsze” zawody na świecie?

Krytyk kulinarny

Na koszt redakcji chadza do kilku restauracji tygodniowo. Czasem trafi do lokalu niższego sortu, ale bywa też w gastronomicznych rajach z wyrafinowanym menu i astronomicznymi cenami. Najlepsi z nich mogą próbować swoich sił w szeregach inspektorów Michelin. Autorzy najsłynniejszego kulinarnego przewodnika są perfekcyjnie anonimowi i odwiedzają lokale incognito, co ma im umożliwić maksymalnie bezstronną ocenę. Fot 123 rf

Sommelier

Zawodowo smakuje wino, studiuje jego bukiet i barwę, specjalizuje się w sposobach podawania oraz komponowania trunku z daniem, by idealnie się uzupełniały. Jego odpowiednikiem w piwnym świecie jest cervesario. Piwni eksperci stanowią chyba najbardziej elitarną grupę zawodową w Polsce, bowiem liczy ona na razie... dziesięcioro członków, którzy pracują na zlecenie Kompanii Piwowarskiej. Podobnie jak sommelierzy, znani są z wyczulonych zmysłów i ogromnej wiedzy, którą przekazują w porywający sposób. Fot 123 rf

Degustator

 

Tak naprawdę każdy wysokiej jakości produkt spożywczy powinien mieć własnego degustatora, co oznacza, że miłośnik każdego jedzenia może znaleźć swoją niszę. I tak Harry Willsher z Wielkiej Brytanii w wieku 12 lat został testerem słodyczy, zaś w Belgii nobilitowanym zawodem jest degustator czekolady. Warto być czujnym: może akurat Haribo poszukuje konesera żelków? Albo niespodziewanie pojawi się możliwość testowania nowych smaków Ptasiego Mleczka? Fot 123 rf

mat.pras.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze