Racjonalne zakupy: od czego zacząć?

O tym, że żyjemy w czasach, w których wszystko odbywa się w ekspresowym tempie, a konsumpcjonizm zdominował rynek – wiemy wszyscy. Warto jednak skupić się na odwrotnych trendach, związanych z minimalizmem, oszczędzaniem i niemarnowaniem. Przejście z jednego trybu życia w drugi nie musi być ekstremalne, można go zacząć od codziennych zakupów.

Sezon letni zachęca do korzystania ze świeżych owoców i warzyw, a inspiracji do przygotowywania z nich smacznych potraw nie brakuje. Niestety, produkty te szybko tracą swoje właściwości i zaczynają się psuć – według badań, Polacy najczęściej wyrzucają pieczywo i wędliny, a tuż po nich owoce i warzywa.* Żeby temu zapobiec wystarczy przed zakupami zastanowić się czego i w jakich ilościach potrzebujemy. Dzięki odpowiedniemu planowaniu i przechowywaniu, możemy przeciwdziałać sytuacjom, w których po zajrzeniu do lodówki lub koszyka z owocami uświadomimy sobie, że część produktów się zmarnowała. Twórca aplikacji mobilnej Taste&Share – marka Electrolux – przedstawiła problem marnowania żywności w bardzo przystępny i klarowny sposób. Premiera animacji o racjonalnym robieniu zakupów rozpoczyna cykl video-porad, mówiących, jak ograniczyć marnowanie żywności.

Czy wiesz, że możesz mieć 100 darmowych posiłków w ciągu roku?

5 zasad racjonalnych zakupów:

  1. Zjedz posiłek przed wybraniem się do sklepu

Zanim udamy się do sklepu powinniśmy spożyć jakiś posiłek – zakupy z pustym żołądkiem sprawiają, że wkładamy do koszyka więcej produktów niż potrzebujemy i będziemy w stanie wykorzystać.

  1. Planuj tygodniowe menu

Najlepiej jest zaplanować wcześniej menu na nadchodzący tydzień. Warto wyznaczyć sobie czas na przejrzenie aktualnych trendów kulinarnych i pamiętać o różnorodności posiłków.

  1. Rób listę zakupów

Jeśli zaplanujesz sobie jadłospis, będziesz w stanie stworzyć dokładną listę zakupów, która pomoże Ci oprzeć się sklepowym pokusom. Przed wyjściem na zakupy, dobrze jest porównać listę z tym, co już mamy z domu.

  1. Dokładnie czytaj etykiety

Etykiety stanowią swego rodzaju instrukcję obsługi – to one informują nas w jaki sposób należy przechowywać produkt, żeby jak najdłużej zachował swoje wartości. Pamiętajmy, że nie wszystko można przechowywać w lodówce, o czym też można dowiedzieć się z informacji na opakowaniu.

  1. Sprawdzaj datę ważności

Chcąc zaoszczędzić, często korzystamy z różnego rodzaju promocji, warto jednak pamiętać, że mogą one wynikać z krótszego terminu przydatności do spożycia. Przed zakupem zastanówmy się więc, czy na pewno zdążymy przyrządzić danie z przecenionego produktu – jeśli tak, śmiało możemy sięgnąć po tańszą rzecz w przeświadczeniu, że podążamy za trendami oszczędzania i niemarnowania.

Share, czyli care – jak marnować mniej jedzenia?

Pamiętajcie, że jeśli zostaną Wam w lodówce niewykorzystane produkty i niezjedzone dania, wcale nie muszą się zmarnować. Zdarzyło Wam się kiedyś ugotować większą porcję, niż byliście w stanie zjeść? Na pewno dla każdego z nas taka sytuacja brzmi znajomo. Teraz dodatkowa porcja nie musi się zmarnować. Aplikacja mobilna Taste&Share to platforma komunikacji, dzięki której użytkownicy mogą przekazywać sobie produkty spożywcze. Wystarczy zalogować się i dodać ofertę lub poszukać czegoś dla siebie.

Nie marnujmy – dzielmy się!

*Badania Millward Brown na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności w 2017 r.