Towarzyszące nam każdego dnia stres i pośpiech to wrogowie regularnego odżywiania. Nie wszystko w życiu powinno być „fast” – a już na pewno nie jedzenie.
Organizacja i ruch społeczny Slow Food powstał w 1986r., we Włoszech, z inicjatywy krytyka kulinarnego Carlo Petriniego. Pomysł narodził się w odpowiedzi na otworzenie lokalu sieci McDonald’s w najbardziej zabytkowej części Rzymu. Idea promowania regionalnej żywności i celebrowania smaku potraw, szybko rozprzestrzeniła się na ponad 50 krajów i zrzesza obecnie ponad 80 tysięcy członków.
Obrońcy jakości smaku
Naturalne składniki, brak konserwantów i tradycyjne sposoby produkcji, to podstawy wytwarzania żywności promowanej przez ruch Slow Food. To także podstawa najzdrowszej diety, jaka kiedykolwiek została wymyślona. Walczy on z monotonnym i jednolitym smakiem potraw oraz produkcją na masową skalę. Stowarzyszenie promuje produkty regionalne, które wytwarzane są według tradycyjnej receptury i z całkowicie naturalnych składników. Jakie polskie produkty poleca Slow Food? Oscypek, ale również wszelkie konfitury domowe, polskie nalewki i miody pitne. Od kiedy filozofia Slow Food zyskuje coraz szersze kręgi zwolenników, polski rynek gastronomiczny zaczął oferować szeroką gamę produktów bio. Według danych Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wynika, że ponad milion Polaków (4 %) regularnie , a 26% zaopatruje się w nią od czasu do czasu. Właściciele restauracji coraz częściej decydują się na zmodyfikowanie menu pod kątem zwolenników filozofii Slow Food.
Slow Food z dostawą do domu
Dla wszystkich, prowadzących aktywny tryb życia, nie pozwalający nawet na wizytę w restauracji, idealnym rozwiązaniem jest zamawianie dań online, które umożliwia platforma PizzaPortal.pl. Ma ona w swojej bazie restauracje, serwujące między innymi dania oparte na założeniach Slow Food, które możemy zamówić za pomocą smartfona, aby następnie zjeść je w spokojnej, domowej atmosferze. Poniżej prezentujemy przykładowe warszawskie restauracje które przygotowują dania w duchu filozofii Slow Food:
Bobby Burger – ta znana restauracja sieciowa serwuje menu oparte na burgerach i frytkach, jednak są one przygotowywane ze starannie dobranych, polskich i naturalnych składnikach;
Bydło i powidło – restauracja steak house, oferująca dania ze starannie wyselekcjonowanego, najlepszego mięsa, z dodatkami autorskich sosów;
Z gara i pieca – restauracja podtrzymuje kulinarne dziedzictwo tradycyjnej kuchni polskiej. Jest to kuchnia autorska, na bazie własnych receptur i produktów ekologicznych;
You&Me Bar – miejsce na romantyczne chwile we dwoje, a jednocześnie wyjątkowe połącznie kultury Slow Food z autorskim Cocktail Bar-em. Serwowana żywność jest urozmaicona, kolorowa i pachnąca. Wystrój lokalu zachęca do delektowania się smakiem i celebrowania chwili.