Trentino – smak na wysokościach

Madonna di Campiglio to kurort narciarski, w którym świetnie przygotowane stoki mają poważną konkurencję… w postaci doskonałej kuchni. Trzy restauracje z gwiazdkami Michelina w jednej niewielkiej miejscowości. To wystarczy za rekomendację.

 

Tym razem to nie będzie opowieść o sportach zimowych, chociaż Trentino nadaje się do tego idealnie – 150 km malowniczych tras o różnym poziomie trudności oraz 58 supernowoczesnych wyciągów przyciągają narciarzy z całego świata. Ale kwitnie tu także modna od pewnego czasu turystyka kulinarna. W Madonna di Campiglio pierwsze skrzypce grają trzej wybitni szefowie kuchni z gwiazdkami  Michelina: Sabino Fortunato, Giovanni D’Alitta, Davide Rangon, wymyślając na nowo tradycyjne dania i przysmaki. Łączą naturalne produkty z góry i składniki włoskiej kuchni, tworząc pyszne potrawy, które wyglądają jak dzieła sztuki. Trzy restauracje Il Gallo Cedrone, Stube Hermitage, Dolomieu trafiły do Przewodnika Michelina 2019 roku. 

Zachwycające widoki, czyste powietrze, piękne i smaczne dania. W Trentino można nacieszyć wszystkie zmysły. (Fot. materiały prasowe)
Jedzenie jest pasją Włochów i częścią ich kultury. (Fot. materiały prasowe)

W Madonna di Campiglio, zwanej Perłą Dolomitów można skosztować nie tylko potraw z gwiazdką, ale też pójść do kameralnych winiarni na kieliszek rewelacyjnego wina czy spróbować słodkich przysmaków w lokalnej cukierni. Sklepiki, bary i delikatesy pełne są doskonałego jedzenia i trunków. Na liście rzeczy do spróbowania jest wyborne wino Marzemino lub Teroldego, słynny ser Trentingrana, oliwa znad Gardy lub pyszne musujące wino Trentodoc spumante. 

Po obiedzie, muzyka i imprezy. Są tu rozświetlone i gwarne dyskoteki, ale są też bardziej kameralne kluby, gdzie można biesiadować we włoskim stylu, słuchając muzyki. 

Aprés-Ski to prawdziwy rytuał dla miłośników białego szaleństwa. W Trentino możliwości jest wiele. (Fot. iStock)
Po dniu spędzonym na stokach nie ma nic lepszego niż spotkania w gronie przyjaciół w jednym w wielu lokali położonych w górach, albo miasteczku. (Fot. materiały prasowe)

Jeśli chcesz zrobić coś innego, niektóre schroniska górskie proponują zimowe kolacje górskie, do których mogą dotrzeć konnym zaprzęgiem lub saniami ciągniętymi przez husky. Kilka razy w sezonie odbywają się też zupełnie wyjątkowe wydarzenia. Po sukcesie Sunrise Ski, czyli jazdy na nartach o wschodzie słońca połączonej ze śniadaniem na stoku w towarzystwie instruktorów. W Madonna di Campiglio i Pinzolo zainicjowano też Sunset Ski. Jeśli nie jesteś skowronkiem i nie urzeka cię magia wczesnego poranka na stoku, wybierz się na wieczorny event. Zachód słońca w Dolomitach, gdy wydaje się, że iglice gór płoną czerwienią, to niezapomniany widok. Do tego spektaklu natury schroniska narciarskie dorzucają podkład muzyczny od DJa oraz bufety pełne lokalnych przysmaków.

Warto sprawdzić w internecie daty Sunrise Ski i Sunset Ski, bo to naprawdę wyjątkowa okazja, żeby cieszyć się dwiema najlepszymi porami dnia na stoku, który zamknięty jest dla zwykłych użytkowników, a do tego smacznie zjeść. Czas zacząć się pakować, prawda?

Zainspiruj się www.campigliodolomiti.it

Trentino to wysokie standardy i bogata mieszanka tradycji kulinarnych. (Fot. materiały prasowe)