Madonna di Campiglio to kurort narciarski, w którym świetnie przygotowane stoki mają poważną konkurencję… w postaci doskonałej kuchni. Trzy restauracje z gwiazdkami Michelina w jednej niewielkiej miejscowości. To wystarczy za rekomendację.
Tym razem to nie będzie opowieść o sportach zimowych, chociaż Trentino nadaje się do tego idealnie – 150 km malowniczych tras o różnym poziomie trudności oraz 58 supernowoczesnych wyciągów przyciągają narciarzy z całego świata. Ale kwitnie tu także modna od pewnego czasu turystyka kulinarna. W Madonna di Campiglio pierwsze skrzypce grają trzej wybitni szefowie kuchni z gwiazdkami Michelina: Sabino Fortunato, Giovanni D’Alitta, Davide Rangon, wymyślając na nowo tradycyjne dania i przysmaki. Łączą naturalne produkty z góry i składniki włoskiej kuchni, tworząc pyszne potrawy, które wyglądają jak dzieła sztuki. Trzy restauracje Il Gallo Cedrone, Stube Hermitage, Dolomieu trafiły do Przewodnika Michelina 2019 roku.
W Madonna di Campiglio, zwanej Perłą Dolomitów można skosztować nie tylko potraw z gwiazdką, ale też pójść do kameralnych winiarni na kieliszek rewelacyjnego wina czy spróbować słodkich przysmaków w lokalnej cukierni. Sklepiki, bary i delikatesy pełne są doskonałego jedzenia i trunków. Na liście rzeczy do spróbowania jest wyborne wino Marzemino lub Teroldego, słynny ser Trentingrana, oliwa znad Gardy lub pyszne musujące wino Trentodoc spumante.
Po obiedzie, muzyka i imprezy. Są tu rozświetlone i gwarne dyskoteki, ale są też bardziej kameralne kluby, gdzie można biesiadować we włoskim stylu, słuchając muzyki.
Jeśli chcesz zrobić coś innego, niektóre schroniska górskie proponują zimowe kolacje górskie, do których mogą dotrzeć konnym zaprzęgiem lub saniami ciągniętymi przez husky. Kilka razy w sezonie odbywają się też zupełnie wyjątkowe wydarzenia. Po sukcesie Sunrise Ski, czyli jazdy na nartach o wschodzie słońca połączonej ze śniadaniem na stoku w towarzystwie instruktorów. W Madonna di Campiglio i Pinzolo zainicjowano też Sunset Ski. Jeśli nie jesteś skowronkiem i nie urzeka cię magia wczesnego poranka na stoku, wybierz się na wieczorny event. Zachód słońca w Dolomitach, gdy wydaje się, że iglice gór płoną czerwienią, to niezapomniany widok. Do tego spektaklu natury schroniska narciarskie dorzucają podkład muzyczny od DJa oraz bufety pełne lokalnych przysmaków.
Warto sprawdzić w internecie daty Sunrise Ski i Sunset Ski, bo to naprawdę wyjątkowa okazja, żeby cieszyć się dwiema najlepszymi porami dnia na stoku, który zamknięty jest dla zwykłych użytkowników, a do tego smacznie zjeść. Czas zacząć się pakować, prawda?
Zainspiruj się www.campigliodolomiti.it