1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Styl Życia
  4. >
  5. Zrównoważone święta. świąteczne potrawy

Zrównoważone święta. świąteczne potrawy

123rf.com
123rf.com
W naszym poradniku, jak dobrze przygotować i przeżyć Święta, stawiając na na jakość wspólnie spędzonego czasu. Oto druga odsłona: świąteczne potrawy – przyjazne tradycji, portfelowi i… środowisku.

Polacy wyrzucają 2 miliony ton żywności rocznie, najczęściej pieczywo, owoce,  wędliny*. Tymczasem przedświąteczne zakupy mogą być i racjonalne, i spokojne: wystarczy dobrze planować. Po co kupować na zapas – ile dni po Wigilii można jeść karpia? Warto zaplanować zorganizowanie i przeżycie Świąt w sposób przyjazny dla siebie, otoczenia i środowiska.

Przed nami 12 potraw! Tradycyjne potrawy wigilijne całkiem dobrze wpisują się w charakter zrównoważonych Świąt:

1. Składają się z lokalnie występujących produktów, więc składników nie trzeba transportować na duże odległości, co minimalizuje emisję gazów cieplarnianych

2. Są w większości przyjazne środowiskowo, tzn. produkcja poszczególnych składników pochłania mniej zasobów naturalnych (np. produkcja szklanki mleka wymaga 200 litrów wody, a steku wołowego - aż 7000), a tym samym ograniczają ślad ekologiczny, czyli wpływ, jaki wywieramy na środowisko produkując i konsumując te dania.

Wciąż jednak są sprawy, które możemy zrobić lepiej. Oto kilka kwestii do przemyślenia:

1. W jakich warunkach produkowane i sprzedawane jest jedzenie, które kupujesz? Do świadomości firm i konsumentów coraz mocniej przebijają się idee sprawiedliwego handlu (Fair Trade), czyli takiego, który dba o pracowników oraz środowisko w myśl zasady: minimum przetwarzania, minimum opakowań, minimum transportu.

2. Jak pakowane są produkty, które wybierasz? Im mniej opakowań, tym lepiej. Jeśli możesz kupić ten sam produkt opakowany oszczędniej lub bez opakowania – zrób to. Idąc na zakupy – korzystaj z wiklinowych koszyków lub wielorazowych toreb płóciennych. Wyrzucając opakowania – segreguj je.

3. Czy jedzenie trafia do twojego kosza? To zdarza się bardzo często – 40% Polaków przyznaje, ze zdarza im się wyrzucić jedzenie. W sumie do kosza trafiają w naszym kraju 2 miliony ton żywności rocznie, co w przeliczeniu daje 600 zł na osobę. To zmarnowana żywność, zmarnowane pieniądze, zmarnowane  środowisko.

Zmienienie tego zatrważającego obrazka wymaga od nas kilku działań, które – szczęśliwie – łatwo wdrożyć podczas Świąt:

a) Kupuj zgodnie z listą Po co Ci torebka z przyprawą do piernika w rozmiarze XXL, jeśli piernik robisz raz w roku? Czy Twój żołądek albo żołądki Twoich bliskich naprawdę nagle podczas kilku świątecznych dni potrzebują trzykrotnie większych porcji albo 8 posiłków zamiast 3? Nie daj się zwariować. Zrób plan zakupów i trzymaj się go.

b) Zrób plan posiłków Zastanów się: ile osób zamierzasz ugościć i podczas jakiego posiłku? W jakim wieku będą goście (dzieci zazwyczaj jedzą mniej niż dorośli). Czy wybierasz się do kogoś w Święta i jeśli tak, który posiłek ominiesz w domowych przygotowaniach?

c) Podziel się przygotowaniami 12 dań to dużo. Może nie musisz przygotowywać wszystkich samodzielnie? Gdyby 12 znajomych podzieliło między siebie przygotowania, każdy miałby więcej czasu dla bliskich, mniej pracy, a wspólnota zawiązana przy okazji wspólnego posiłku lub wymianie dań jest cenna.

Poradnik o ekologicznych Świętach przygotowała INTERSEROH Organizacja Odzysku Opakowań,  www.zrownowazoneswieta.pl *Dane Federacji Banków Żywności: https://www.niemarnuje.pl/marnowanie-zywnosci.html

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze